Bilimsel araştırma ortaya çıkardı: Beyin hücrelerini gençleştiren tek doğal çözüm bulundu

Bilimsel araştırma ortaya çıkardı: Beyin hücrelerini gençleştiren tek doğal çözüm bulundu

Yeni bir araştırma, egzersizin beyin hücrelerini gençleştirerek yaşlanmanın etkilerini tersine çevirebileceğini gösteriyor. Egzersiz, farelerde merkezi sinir sisteminin bağışıklık hücrelerinin gen ifadelerini gençleştirdi.

Avustralya'daki Queensland Üniversitesi'nde son yapılan bir araştırma, düzenli egzersizin beyin hücreleri üzerindeki gençleştirici etkisini ortaya koydu. Bilim insanları, fareler üzerinde yaptıkları deneylerde, egzersizin merkezi sinir sisteminin bağışıklık hücreleri olan mikrogliaların gen ifadelerini gençleştirdiğini keşfetti. Mikroglialar, yaşlanma sürecinde yeni nöronların oluşumu için kritik bir role sahip.

MİKROGLİALARIN GENÇLEŞMESİ

Bilimsel dergi Aging Cell'de yayınlanan bilimsel araştırma, egzersizin bu hücrelerin genç kalmasına yardımcı olduğunu ve böylece yaşlanmanın beyin üzerindeki olumsuz etkilerini azalttığını gösterdi. Özellikle, yaşlı farelerde yapılan egzersizlerin mikrogliaların genç farelerdeki gen ifadelerine benzer hale geldiği gözlemlendi.

T HÜCRELERİNİN AZALMASI

Ek olarak, egzersizin yaşlı farelerin beyinlerindeki T hücrelerinin varlığını azalttığı da tespit edildi. T hücreleri, yaşlanmayla birlikte beyinde artış gösteren ve iltihaplanmaya neden olan hücrelerdir. Egzersiz sayesinde bu hücrelerin sayısının azalması, beyin sağlığı üzerinde olumlu bir etki yaratmaktadır.

YAŞLANMAYA KARŞI EGZERSİZ

Bu bulgular, egzersizin yaşlanma karşıtı etkilerini bir kez daha vurguluyor. Düzenli fiziksel aktivitenin sadece vücut sağlığı için değil, aynı zamanda beyin sağlığı ve yaşlanmanın etkilerini azaltma açısından da son derece faydalı olduğu görülmektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN