Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde gerçekleştirilen başarılı operasyon, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Murat Arslan ve Dr. Öğr. Üyesi Hazel Çağın Kuzey’in liderliğindeki uzman hekim ekibi tarafından yapıldı. Şiddetli karın ağrısı şikayetiyle başvuran genç hastanın sol yumurtalığında tespit edilen 15 santimetrelik dermoid kist, kapalı ameliyat yöntemiyle (laparoskopi) vücuttan uzaklaştırıldı. Operasyon esnasında kistin içerisinden çıkan yaklaşık 5 santimetre büyüklüğündeki belirgin damak dokusu, ameliyatı gerçekleştiren hekimler tarafından meslek hayatlarında ilk kez karşılaştıkları büyüklükte bir vaka olarak nitelendirildi.

PROF. DR. MURAT ARSLAN: "HÜCRELERİN FARKLI DOKULARA DÖNÜŞMESİNDEN KAYNAKLANIYOR"
Dermoid kistlerin yumurtalıklarda görülen iyi huylu tümörler arasında yer aldığını belirten Prof. Dr. Murat Arslan, toplumda kulaktan kulağa yayılan inanışların aksine durumun bilimsel açıklamasını şu sözlerle aktardı:
"Toplumda zaman zaman yumurtalıktan diş çıktığı şeklinde haberler duyuluyor. Aslında burada olan şey yumurtalıkta diş oluşması değil, anne karnındaki gelişim döneminden kalan hücrelerin farklı dokulara dönüşmesidir. Bu nedenle kistlerin içerisinde saç, yağ dokusu, tırnak, kemik ve diş benzeri yapılar görülebilmektedir. Bu kistler yavaş büyüdükleri için yıllarca belirti vermeyebilir. Belirli bir boyuta ulaştıklarında karın ağrısı, şişkinlik ve bası hissi yaratırlar. Bu nedenle kadınların düzenli jinekolojik kontrollerini ihmal etmemeleri gerekiyor."
GENÇ HASTANIN YUMURTALIK REZERVLERİ VE DOĞURGANLIK POTANSİYELİ KORUNDU
Ameliyatın teknik detayları ve hastanın gelecekteki sağlık durumu hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Hazel Çağın Kuzey ise operasyonun titizlikle yürütüldüğünü ifade etti.
Hastanın 32 yaşında olması sebebiyle doğurganlığın korunmasının öncelikli hedefleri olduğunu belirten Kuzey, süreci şu şekilde özetledi:
"Operasyon sırasında yalnızca kisti çıkardık ve sağlam yumurtalık dokusunu korumaya özen gösterdik. Hastamızın yumurtalık rezervlerine zarar vermeden ameliyatı başarıyla tamamladık. Amacımız hem mevcut sorunu ortadan kaldırmak hem de gelecekteki doğurganlık potansiyelini korumaktı ve bunu hasarsız bir şekilde yerine getirdik."
