Bu bitki su gibi ter attırıyor! Yolda görüp de öylece yanından geçmişiz: Faydasını duyan tarla bahçe gezip bu bitkiyi arayacak

Bu bitki su gibi ter attırıyor! Yolda görüp de öylece yanından geçmişiz: Faydasını duyan tarla bahçe gezip bu bitkiyi arayacak

Doğada yetişen her bitki vücudumuza iyi ya da kötü bir etki sağlamaktadır. Bazıları faydaları ile bilinirken bazıları ise tehlikeli olmalarıyla bilinir. Bu bitki ise tam bir şifa deposu. Su gibi ter attırmaya yardımcı olurken faydasını duyanlar tarla bahçe gezinerek bu bitkiyi arıyor. İşte o mucizevi bitki…

Tükettiğimiz her besinin vücudumuza faydası ya da zararı bulunurken doğada yetişen v mucizevi faydalarıyla bilinen birçok bitki vardır. Bu kapsamda doğada kendiliğinden yetişen ve aslında sık sık gördüğümüz lakin farkında olmadığımız o bitki vücuda faydalarıyla popüler bir hale gelmeye başladı. Bitkilerin profesörü Aysun Bay Karabulut, söz konusu bu bitkiye ilişkin önemli bilgilendirmelerde bulundu.

yeni-proje-9-001.jpg

TÜRK MUTFAĞINDA KULLANILAN BİTKİLER ARASINDA

Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, Anadolu saparnası, merucen, zimilaçi gıcırdak dikeni, kuşevin, öz dikeni diken ucu, kırçan gibi isimleriyle de bilinen melocan bitkisine ilişkin önemli bilgiler verdi. Karabulut, “Melocan” olarak bilinen ve Antik Yunan mitolojisinde “Diken Ucu” olarak adlandırılan bu bitkinin 20 metre boyunda, düz gövdeli, geniş yapraklı ve beyaz renkli çiçeklere sahip olan şemsiye şeklinde bir bitki olduğunu açıkladı.

Latince adının ise ‘Onopordum acanthium’ olduğunu söyleyen Karabulut, bu bitkinin Türk mutfağında da kullanıldığını ve özellikle salata ve böreklerde sıklıkla tercih edildiğini ifade etti. Uzman isim bu bitkinin hafif acı bir tadı olduğunu ve iri, dikensi yapraklara sahip olduğunu söyledi.

Karabulut, “Bu bitkinin genellikle çiçekleri ve yaprakları kullanılır. Ancak, diken otunun melocan otu olarak adlandırılması konusunda bölgesel farklılıklar veya halk arasında kullanılan isimlerde belirsizlik olabilir. Balkanlar ve ülkemizde Düzce ve yöresinde ormanlık alan dere ve çalılıklarda yetişir. Anadolu saparnası, merucen, zimilaçi gıcırdak dikeni, kuşevin, öz dikeni diken ucu, kırçan meleocan isimleri ile anılır” dedi.

yeni-proje-10-001.jpg

VÜCUTTA OLUŞAN İLTİHABI TEMİZLİYOR

Söz konusu bu ot özellikle gribal enfeksiyonlara karşı tavsiye edilirken çok daha fazla ter attırmaya ve kanı temizlemeye yardımcı olmasıyla biliniyor. Karabulut, bu otun insan sağlığına olan faydalarına ilişkin olarak, “Romatizma ve iltihap söktürücü özelliği de vardır. Kanseri önlemede özellikle ilk çıkan mahsuller kullanılır. Melocan otu, genel olarak filizleri, kökleri ve çiçekleri kullanılarak bilinen bir bitki türüdür. Kan temizleyici özellikleri sayesinde vücuttaki toksinlerin atılmasına ve hücre hasarlarının onarılmasına yardımcı olur. Ayrıca, iç organların düzenli çalışmasını düzenleyerek sağlıklı bir fonksiyon sağlar. Deri hastalıklarında yaygın olarak kullanılan bu bitki, kan temizleyici özelliği ile tanınan yenileyici etkiler sunar ve cilt sorunlarını iyileştirebilir” dedi.

yeni-proje-11-001.jpg

ROMATİZMAYA İYİ GELİYOR

Karabulut, melocan bitkisinin meyvelerinin romatizma ve böbrek hastalıklarına iyi geldiğini söyleyerek, “Aynı zamanda psikolojik sorunları hafifletmek amacıyla da kullanılabilir. Ancak, diken otu olarak bilinen melocan otu, aşırı tüketildiğinde ishale neden olabilen tükürük artışına yol açabilir. Geçmişte, melocan otunun frengi hastalığının tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir. Frengi, Treponema Pallidum adlı mikrop tarafından kaynaklanan ciddi bir sistemik hastalıktır ve melocan otunun bu hastalığı tedavi etmede etkili olduğuna inanılmaktadır. Ancak, bitkisel tedavileri kullanmadan önce dikkatli olunmalı ve uzman bir sağlık profesyoneli ile danışılmalıdır, çünkü bitkilerin etkileri bireyden bireye değişebilir ve yan etkilere neden olabilir” açıklamasını yaptı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN