Bu renkler keneleri mıknatıs gibi çekiyor! Uzmanlar uyardı: Kene tehlikesine karşı bunları giyinin

Bu renkler keneleri mıknatıs gibi çekiyor! Uzmanlar uyardı: Kene tehlikesine karşı bunları giyinin

Havaların ısınmasıyla beraber her yıl olduğu gibi bu yıl da kene kabusu baş gösterdi. Özellikle yeşil alanlarda yaşanan kene tehlikesine karşı uzmanlar uyarılarda bulundu. Eğer kenelerin sizden uzak durmasını istiyorsanız bu renkleri tercih edebilirsiniz. İşte konuya ilişkin detaylar…

Yaz mevsiminin gelmesiyle beraber insanların açık havada vakit geçirme süreleri çoğaldı. Lakin özellikle yeşil alanlarda büyük bir tehlike olarak görülen keneler de havaların ısınmasıyla beraber ortaya çıktı. Vatandaşların dikkat etmesi gereken bu konuya ilişkin İlk ve Acil Yardım Program Başkanı Öğr. Gör. Özlem Karagöl, önemli bilgiler verdi. Keneler karşısında alınabilecek önlemlerden söz eden uzman isim, her detayı anlattı.

yeni-proje-1-004.jpg

KIYAFET SEÇERKEN DİKKATLİ OLUN

Yeşil alanlardan, park ya da bahçelerden eve dövüldükten sonra yapılması gerekenlere değinen uzman isim şunları söyledi:

“Park ve bahçeden geldikten sonra özellikle çocukların kollarına, bacaklarına, açık bölgelerine bakılması gerekiyor. Özellikle çocuklarımızın boyun bölgesi ve kulak arkasını mutlaka kontrol edelim. Uzun kollu giyelim, paçalarımızı çoraplarımızın içerisine yerleştirelim. Bu tarz koruyucu önlemler almak bizim için çok daha önemli. Park ve bahçelere giderken açık renkli kıyafetler giyelim ki vücudumuzda kene varsa çok daha rahat bir şekilde görelim.”

yeni-proje-2-005.jpg

UZAK DURULMASI GEREKEN UNSURLAR

Kişilerin kene gördükten sonra panik yapmamaları gerektiğini ifade eden Karagöl, “İlk yardımda panik her zaman hatayı doğuruyor. Keneye hiçbir şekilde dokunmuyoruz ve sağlık kuruluşundan destek istiyoruz. Alkol ve kolonya gibi kimyasal maddeler kenenin üzerine dökülüyor. Bu uygulama yanlış. Kenenin üzerine dökülen bu kimyasallar kenedeki bulaşıcı mikroorganizmaların insan vücuduna geçmesini hızlandırıyor. Kenenin bulunduğu bölgeye kesinlikle, alkol ve kolonya gibi kimyasallar dökmüyoruz, herhangi bir şekilde keneye ateşle yaklaşmıyoruz” dedi.

ISIRIKTAN SONRAKİ BELİRTİLERE DİKKAT EDİN

Karagöl, “Kene, Kırım Kongo Kanamalı Ateş (KKKA) dediğimiz, kanamalarla seyreden ve çok ciddi tablosu olan hastalığı meydana getiriyor. Eğer bir kene ısırması varsa kişinin baş ağrısı, mide bulantısı, kaslarında ağrılar, mide ağrıları varsa ve bunların biri ya da birkaçı bir arada bulunuyorsa hiç zaman kaybetmeden sağlık kuruluşuna gitmemiz gerekiyor” açıklamasını yaptı.

CİDDİ HASTALIKLARA YOL AÇABİLİYOR

Kene ısırmasının neden olabileceği problemlerden bahseden uzman isim, şunları dile getirdi:

“KKKA 5’inci günde kişide akciğer ve böbrek yetmezliği ve karaciğer yetmezliğine kadar gidecektir. Diğer hastalıklarda olduğu gibi kalp, diyabet, tansiyon hastaları büyük risk altında.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN