Bu şekilde tüketilen soğan, kansere davetiye çıkarıyor! Prof. Dr. Canan Karatay, 'Sakın böyle yemeyin' diyerek uyardı

Bu şekilde tüketilen soğan, kansere davetiye çıkarıyor! Prof. Dr. Canan Karatay, 'Sakın böyle yemeyin' diyerek uyardı

Her fırsatta doğal besinler tüketilmesini öneren Canan Karatay, insan sağlığına birçok faydası bulunan soğanın tüketilmesi esnasında yapılan büyük bir hataya dikkat çekti. Sık yapılan hataya neticesinde, soğanın bütün faydasının kaybolmasının yanı sıra kanser riskine neden oluyor. İşte, Canan Karatay'a göre soğanın doğru tüketilme şekli...

İç hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, birçok yemekte kullanılan soğandaki gizli tehlikeyi anlattı. Soğan tüketiminde yapılan hatanın kansere neden olabilecek kadar ciddi bir zarar oluşturduğuna dikkat çeken Canan Karatay, soğanın doğru tüketimi konusunda uyardı.

SOĞANI KIZARTMAK ZARARLI MI? SOĞAN NASIL TÜKETİLMELİ?

Prof. Dr. Canan Karatay, soğanın kızartılmasının kanser riskini artırdığını söyledi. Soğanın kızartılarak tüketilmesi içerdiği sağlıklı bileşenlerin yok olmasına neden olduğunu belirten Canan Karatay, soğanın kesinlikle kızartılmaması gerektiğinin altını çizdi.

Prof. Dr. Canan Karatay, soğanın en doğru tüketiminin direkt olarak iğ halde yenilmesi olduğunu söyledi.

kizarmis-sogan-halkasi-sagliga-zararli-mi.jpg

SOĞAN HANGİ VİTAMİNLERİ İÇERİR?

Soğan; A, C ve B vitaminleri açısından önemli bir kaynak. Ayrıca kükürt, iyot, kalsiyum, demir, folat, magnezyum, fosfor, potasyum ve antioksidanlar açısından da zengin.

A vitamini hem enfeksiyonlara karşı bağışıklığı hem de göz sağlığını destekler B vitaminleri ise suda eriyen vitaminler. B vitamini bağışıklık ve sinir sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olur. C vitamini ise özellikle kış mevsiminde hastalıklardan korunmaya destek olur.

SOĞANIN FAYDALARI NELER? SOĞAN NEYE İYİ GELİR?

Yapılan çalışmalar, soğanın içerdiği kuarsetin adlı antioksidan sayesinde yumurtalık, kolorektal gibi kanser türlerine yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Özelikle kırmızı soğan, vücuttaki sağlıklı hücrelere zarar veren serbest radikalleri ortadan kaldıran antioksidan maddeleri, kuru ve beyaz soğana göre daha fazla bulunduruyor.

Ayrıca soğanın içindeki kuarsetin, alerjik reaksiyonlara yol açan histaminin bağışıklık hücrelerinde salınımını engellemesine yardımcı olur. Böylelikle soğanın astım veya alerjik problemleri olan kişilerde bağışıklığı desteklemeye yardımcı olduğu biliniyor.

Soğanının içeriğindeki kükürt kan inceltici etkisi göstererek kalp kriziyle inme riskini artıran plateletlerin birikimini önler. Soğandan alınan kükürtün hipertansiyon başlangıcını geciktirme ve azaltmaya yardımcı olduğu diğer çalışmalarla tespit edildi.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN