Bunu yiyen bir daha doktora gitmiyor! Sofraların baş çorbasını yıllarca yanlış pişiriyormuşuz

Bunu yiyen bir daha doktora gitmiyor! Sofraların baş çorbasını yıllarca yanlış pişiriyormuşuz

Resmen her kaşığında şifa var! Bunu yiyenlerin doktorla hastaneyle işi kalmıyor... Yıllardır sofralarımızın baş tacı çorbasını yanlış yöntemle pişiriyormuşuz. Bu yöntem ile yiyen bir daha doktor yüzü görmüyor.

Türk mutfağının en vazgeçilmez yiyeceği çorbadır. Özellikle de bazı çorbalar var ki resmen mutfağımızın baş tacıdır. Bu çorbada yıllardır bildiğimiz ve çorba listelerimizin bir numarasında yer alır. Ama çoğumuz bu çorbayı yanlış pişiriyormuşuz. Bu yöntemle pişirenler meğer doktor yüzü bile görmüyormuş. Hem çok sağlıklı hem çok lezzetli artık başka çorba içmeyeceksiniz…

YILLARDIR DOĞRU BİLDİĞİMİZ YANLIŞMIŞ

Türk mutfağının baş tacı ve vazgeçilmezi olan tarhana, özenle hazırlanan, uzun uğraşlar sonucunda lezzetle yenen çorbalardan biridir. Tarhananın insan vücuduna faydası sık sık uzmanlar tarafından açıklanmaktadır. Bir yandan bağışıklığı güçlendirirken bir yandan da sindirim sistemine iyi gelir. Tarhana sadece bunlarla kalmaz cildi de güzelleştirir. Ama yıllarca yanlış yöntemle pişirmişiz.

c4.jpg

Çoğu insan tarhanayı pişirirken topaklanma konusundan şikayetçidir. Oluşan bu topaklar tarhananın lezzetine olumsuz yönde etki edebilir. Bu yüzden doğru tarhana pişirmek için bazı püf noktalar vardır. Püf noktalarından önce gelin beraber tarhananın faydalarına göz atalım…

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ KUVVETLENDİRİR

Tarhana her anlamda tam bir vitamin deposudur. Bu özelliği sayesinde ise bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeye yarar. Özellikle de soğuk algınlığına iyi gelirken bulaşıcı hastalıklara karşı vücudu korur.

TOK TUTTUĞU İÇİN KİLO VERDİRİR

Tarhananın en önemli özelliklerinden biri de tok tutmasıdır. Dolayısıyla diyet listelerinin vazgeçilmezi haline gelmiştir.

c3.jpg

SİNDİRİMİ KOLAYLAŞTIRIR

Tarhana, sindirim sistemini düzenleyerek bağırsakların daha hızlı çalışmasına yardımcı olur. Bu sayede ise mide rahatsızlıklarının önüne geçilir. Ayrıca vücutta biriken ödemi ve toksinleri atmaya yarar.

BEYİN SAĞLIĞINA İYİ GELİR

Hafıza sorunlarına iyi gelen tarhana, beyin sağlığını korumaktadır. Bunun yanı sıra Alzheimer hastalığına karşı vücudun önlem almasını sağlar. Vücuttaki fazla tuzun atılmasını da sağlayan tarhana adeta her derde deva oluşuyla karşımıza çıkıyor.

TARHANA YAPMANIN PÜF NOKTALARI

Yapımı kolay olan tarhana biraz sabır isterken bazı püf noktaları ile daha iyi hale gelebilir. Tarhana çorbasını yapmak için ilk olarak bir tencereye su koyularak kaynatılır. Daha sonra ne kadar istediğinize bağlı olarak tarhana yavaş yavaş suya eklenir ve karıştırılmaya başlanır.

c2-001.jpg

Tarhananın topak topak olmaması için bu aşamada sürekli karıştırılması gerekir. Öte yandan buradaki önemli noktalardan biri de tarhananın suya yavaşça ilave edilmesidir. Eğer bir anda eklenirse topaklanmalar oluşur.

Bunların yanı sıra doyurucu bir tarhana için içine eklediğiniz malzemelere dikkat etmeniz gerekir. Et suyu ya da tavuk suyu gibi proteinler çorbanın lezzetini artırtır. Patates, havuç ya da kereviz gibi sebzeler ise besleyiciliği artırır.

TARHANA ÇORBASI İÇİN GEREKEN MALZEMELER

4 yemek kaşığı toz tarhana

1 yemek kaşığı kuru nane

7 su bardağı su

1 yemek kaşığı ayçiçek yağı

1 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı domates salçası

1 çay kaşığı tuz

1 diş sarımsak (ezilmiş)

c-001.jpg

TARHANA ÇORBASININ YAPILIŞI

İlk olarak geniş bir karıştırma kasesinin içine toz tarhanayı koyun ve üzerine toz tane ve 2 bardak su ekleyin. Daha sonra bu malzemeleri çırpıcı yardımı ile karıştırın. Tarhana yumuşayana kadar karıştırdıktan sonra 15 dakika oda sıcaklığında bekletin.

Tarhana beklerken bir tencereye sıvıyağ ve tereyağı ekleyerek orta ateşte erimeye bırakın. Daha sonra ezilmiş sarımsak ve salçayı ilave ederek yumuşamış tarhanayı da karışıma ilave edin. Yeterli miktarda tuzu da ekledikten sonra karıştırın.

Tarhananın miktarına göre suyunuzu da tencereye ekleyerek karıştırın. Çorba koyulaşana kadar karıştırma işlemine devam edin. Aksi takdirde kıvamı iyi olmaz ve dibi tutabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN