Çocuğunuz gece uyurken horluyorsa dikkat! Uzmanlar sebebini açıkladı: İşitme kaybına bile neden olabilir

Çocuğunuz gece uyurken horluyorsa dikkat! Uzmanlar sebebini açıkladı: İşitme kaybına bile neden olabilir

Ebeveynler dikkat! Çocuğunuz gece uyurken horluyorsa sakın görmezden gelmeyin! Uzman isim açıkladı! Bu belirtiler görmezden gelinirse ve uzmana danışılmazsa işitme kaybına bile neden oluyor! İşte uzman ismin söyledikleri...

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz (KBB) Polikliniğinde görevli Op. Dr. Sonar Taşar, çocuklarda geniz eti büyümesinin çocukların fiziksel gelişimlerini olumsuz etkilediğini belirterek, bu sorunun son yıllarda artış gösterdiğine dikkat çekti. Dr. Taşar, özellikle ebeveynlerin çocukların yanında sigara içmeleri, yuva kreşlerdeki çocukların sürekli olarak birbirlerini enfekte etmelerinin geniz eti problemini tetiklediğini ifade etti.

GENİZ ETİ NEDEN BÜYÜR?

cocuklarda-geniz-eti-nelere-sebep-olur-2.jpg

Geniz etinin solunum sürecinde zararlı bakteri ve virüsleri yakalayarak bağışıklık sistemini uyardığını söyleyen Dr. Taşar, ancak sık hastalıklar ve aşırı büyüme durumunda geniz etinin zararlı olabileceğini vurguladı. Pasif sigara içiciliği, alerjiler ve mikroorganizmaların tekrarlayan temasları sonucunda geniz etinin büyüdüğünü belirten uzman, bu durumun özellikle yuvaya giden çocuklarda daha sık görüldüğünü kaydetti.

ÇOCUKLARDA GENİZ ETİNİN BÜYÜMESİNİN BELİRTİLERİ NELER?

Çocuklarda geniz eti büyümesinin belirtilerini anlatan Dr. Taşar, burunda tıkanıklık, ağızdan nefes alma ile uyku problemleri, horlama olduğunu söyleyerek şunları ekledi: “Geniz eti büyümesi çene ve yüzde şekil bozuklukları, dişlerde çürüme, işitme azlığı, kulakta sıvı birikimi ve zarda çökme, kalıcı kulak problemleri, yorgunluk ve dikkat dağınıklığı ve buna bağlı ders başarısında azalma, gece altına işeme gibi durumlarla kendini gösterebilir. Geniz eti belirtileri gösteren çocukların aileleri mutlaka KBB uzmanına başvurmalı”

‘İŞİTME KAYBINA NEDEN OLABİLİR’

cocuklarda-geniz-eti-nelere-sebep-olur-3.webp

Dr. Taşar, geniz eti büyümesinin işitme kaybına neden olabileceğine de dikkat çekerek, “Zira anne ve babalar kimi zaman geniz etinin alınmasından endişe ettiğinden çocuğun psikolojisinden gelişim geriliğine, yüz ve çene kemiklerinde bozulmaya dek birçok soruna yol açabilir. Ancak tüm bunların ötesinde üzerinde durulması gereken şey işitme durumudur. Orta kulağın en önemli tahliye ve havalandırma kısmı östaki borusu kulak ile geniz eti arasında bulunur. Geniz eti tarafından ucu tıkanan östaki borusu tahliye görevi göremez ve kulak da sıvı birikimi ve işitme kaybına neden olabilir.” şeklinde konuştu.

AMELİYAT İÇİN DOĞRU ZAMAN NEDİR?

cocuklarda-geniz-eti-nelere-sebep-olur-4.jpg

Anne ve babalara önemli görevler düştüğünü belirten Dr. Taşar, geniz eti tedavisinin ilaçlarla mümkün olabileceğini ancak cerrahi müdahalenin de gerekebileceğini belirterek “Ameliyat için doğru zaman nedir? Doğru endikasyon konulduğunda her yaşta ameliyat yapılabilir. İdeal bir yaş olmamakla birlikte yapılan işlem genel anestezi eşliğinde yapıldığından önerilen 3 yaş ve sonrasıdır. Ancak nadiren de olsa 1 yaşında bile ameliyat gerektiren durumlar olabilmektedir. Geniz eti ameliyatı, çoğu kez bademcik ile birlikte, hemen bütün dünyada çocukluk döneminin en sık yapılan cerrahi işlemdir. Ameliyatın 8-10 dakika olup, ameliyathanede uyuma ve uyarma süresi dahil ortalama 30-45 dakika sürmektedir. Ameliyat sonrası çocuklar hızlı bir şekilde sosyal hayata dönebilmektedir” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN