Daha önce patates suyunun faydasını duymamıştınız! Patates suyunun bu faydalarını duyan bardak bardak içiyor!

Daha önce patates suyunun faydasını duymamıştınız! Patates suyunun bu faydalarını duyan bardak bardak içiyor!

Türk toplumu olarak genellikle her evde bulunan başlıca sebzelerden biri olan patatesin her halini çok seviyoruz. Peki daha önce patates suyunun sağlığa faydalı olduğunu duymuş muydunuz? Evet yanlış duymadınız...

Kızartması, haşlaması, kavurması, közlemesi derken her haliyle severek tükettiğimiz patates doğanın bize sunduğu şifalı sebzelerden biri. Ancak patates suyunun da sağlığımız söz konusu olduğunda birçok faydası olduğunu biliyor muydunuz?

PATATES SUYU NEDİR?

Basitçe söylemek gerekirse, çiğ patateslerden gelen meyve suyudur. Patates suyu, B ve C vitaminleri, potasyum, kalsiyum, demir, fosfor ve bakır gibi bir dizi besin içerir.

Patates suyu besin açısından yoğun olduğu için vücut için çok çeşitli faydalar sunar. Bunlardan bazılarına bir göz atalım.

patates-suyunun-sagliga-faydalari-nelerdir-sabah-ac-karna-patates-suyu-icmek-ne-ise-yarar-1575542406-8582.webp

SAĞLIĞA FAYDALARI NELERDİR?

Patates suyu genel sağlığımız için birçok fayda sağlar. Bunlardan bazıları araştırmalarla destekleniyor ve bazıları onlarca yıldan beri körü körüne takip ediliyor.

1. YARA İYİLEŞMESİNİ HIZLANDIRIR

Patates, enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olan ve yara iyileşmesini destekleyen bir besin olan C vitamini açısından zengindir. Yaralıysanız, patates suyu içmek yara iyileşmesini ve doku iyileşmesini hızlandırabilir.

2. DOLAŞIMI İYİLEŞTİRİR

Patates suyu, B vitamini kompleksinin bir bileşeni olan bol miktarda niasin içerir. Bu vitamin sadece enerji seviyemizi artırmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda vücudun farklı organlarına oksijen ve gerekli besinlerin verilmesini sağlar. Anekdot niteliğindeki kanıtlar, bu besinin kan akışını destekleyebileceğini ve böylece normal vücut fonksiyonunu artırabileceğini düşündürmektedir. Ancak, bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

3. KANSER RİSKİNİ AZALTIR

Antikanser kapasitelerini test etmek için farklı patates çeşitleri üzerinde 2016 yılında bir çalışma yapılmıştır. Çalışma, patates tüketerek kanser hücrelerinin hızlı bölünmesinin önemli ölçüde azaldığını kanıtladı. Patates, anti-tümör özelliklerine sahip olan glikoalkaloidler adı verilen kimyasal bileşikler içerir. Bu nedenle düzenli olarak patates suyu içmek kansere yakalanma riskinizi azaltır.

patates-suyunun-faydalari.jpg

4. SİYATİĞİ RAHATLATABİLİR

Siyatik, bel bölgesinden kaynaklanan ve bacaklara doğru yayılan dayanılmaz ağrı ile karakterizedir. Ev ilaçları siyatik tedavisinde çok işe yarar ve patates suyunun en etkili ilaçlardan biri olduğu söylenir. Patates suyu sinir tahrişini azaltır ve bacakların hareket etmesine yardımcı olur. Ağrıyı hafifletmek için günde en az iki kez yarım bardak çiğ patates suyu için.

5. GUTU RAHATLATABİLİR

Gut, aşırı ürik asit birikimi nedeniyle eklemlerde iltihaplanma ve şişmenin neden olduğu bir artrit türüdür. Patates suyunun iltihap önleyici özellikleri vardır ve eklemlerdeki fazla ürik asidi nötralize eder ve azaltır. Bu, patates suyunu gut ve artrit ile ilişkili ağrı için en iyi doğal tedavilerden biri yapar.

6. KARDİYOVASKÜLER HASTALIKLARI ÖNLEYEBİLİR

Patates suyu, kalbi arter tıkanıklığından ve kalp durmasından koruyan, dolayısıyla kalp sağlığını destekleyen antioksidan ve anti-inflamatuar özellikler içerir.

7. KİLO KAYBINA YARDIMCI OLUR

İnsanlar yanlış bir şekilde patates tüketmenin kilo almaya yol açacağını varsayıyorlar. Bununla birlikte, araştırmalar patateslerin aslında kilo vermeye yardımcı olduğunu göstermiştir. Bu özellikle patates suyu için geçerlidir. Diyetinizdeki bazı karbonhidratları patates porsiyonlarıyla değiştirmek bile yardımcı olabilir. Patates suyu, metabolizmayı artırmaya yardımcı olan çok miktarda C vitamini içerir. Arizona ve Columbia Üniversiteleri tarafından yürütülen bir araştırma, patatesin muhtemelen kilo vermek için düşünülebileceğini öne sürüyor. Yemeklerden sonra patates suyu içmek açlık hormonlarının (ghrelin ve leptin) büyümesini engeller, bu da aşırı yemeyi önler ve kilo kaybına neden olur.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN