Daha önce yulaf ezmesinin bu kadar faydalı olduğunu bilmiyordunuz! Faydasını duyan yok artık diyor...

Daha önce yulaf ezmesinin bu kadar faydalı olduğunu bilmiyordunuz! Faydasını duyan yok artık diyor...

Birçok kişi tarafından kahvaltı seçeneği olarak yenen yulaf ezmesi, besinlerle doludur. Yulaf ezmesi, yulaf tanelerinin öğütülmesiyle elde edilen bir tahıl ürünüdür. Yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sistemine yardımcı olur ve uzun süre tokluk hissi sağlar. İşte yulaf ezmesinin hiç bilinmeyen faydaları...

Yulafın çeşitli faydaları, onu en sağlıklı kahvaltı seçeneklerinden biri yapar. Diyet lifi ve mineraller açısından zengindir ve diyabet, obezite ve kalp hastalığı gibi çok sayıda zararlı durum riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Ek olarak, cildinizin ve saçınızın sağlığını iyileştirebilir. Yulafta bulunan diyet lifi (en önemlisi beta-glukan) ve mineraller kalp hastalığı, diyabet, obezite ve hatta kanser gibi çok sayıda tehlikeli durumu önlemeye yardımcı olur. Ayrıca cildinizin ve saçınızın sağlığını da geliştirirler. İşte yulafın hiç bilinmeyen sağlık yararları...

1. KALP SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRİN

Yulaf, kolesterolü daha düşük tutarak kontrol etmeye yardımcı olan beta-glukan adı verilen güçlü bir lif içerir. Beta-glukan, yulaftaki çözünür lifin ana bileşenidir ve iyi kolesterol seviyelerini etkilemeden kötü kolesterolü düşürür. Yulaftaki antioksidanlar (avenantramidler ve fenolik asitler), kalp hastalığına da neden olabilen LDL oksidasyonunu önlemek için C vitamini ile birlikte çalışır.

2. DİYABET TEDAVİSİNDE YARDIM

Yulafın glisemik indeksi düşüktür ve yüksek lif içeriği, diyabetin önlenmesine yardımcı olan kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Ayrıca lif açısından zengin olan yulaf yavaş sindirilir. Hızlı sindirilen yiyecekler kan şekerinde hızlı yükselmelere neden olabilir ve bu da kan şekeri yükselmelerini yönetmeyi zorlaştırır. Yulaf ezmesi, mide içeriğini daha kalın hale getirerek daha yavaş sindirilmesini sağlar. Bir araştırmaya göre, yulaf ezmesi insülin dozlarını da azaltabilir.

yulafin-faydalari-nasil-tuketilir-2.webp

3. KABIZLIĞI GİDERMEYE YARDIMCI OLABİLİR

Yulaf ezmesi lif açısından zengin olduğu için kabızlığı gidermeye de yardımcı olabilir. Yulafın ayrıca dışkı ağırlığını arttırdığı ve böylece kabızlığı tedavi ettiği bulundu. Kolorektal kansere karşı bile koruyucu bir rol oynayabilirler.

4. KANSERLE SAVAŞMAYA YARDIM EDİN

Yulaftaki antioksidanlar kanserle savaşmaya yardımcı olabilir. Yulaftaki lif, rektal ve kolon kanserlerini önleyebilir (daha önce tartışıldığı gibi). Yulaf ezmesinin kanserle savaşmaya yardımcı olan türü hakkında sınırlı araştırma olmasına rağmen, kendinizi rahat hissettiğiniz çeşitliliğe bağlı kalmak daha iyidir.

5. BAĞIŞIKLIĞI GELİŞTİRİN

Yulaf ezmesindeki beta-glukan, bağışıklık seviyenizi artırabilir. Vücudunuzdaki bağışıklık hücrelerinin çoğu, beta-glukanı emmek için tasarlanmış özel reseptörlere sahiptir. Bu, beyaz kan hücrelerinin aktivitesini harekete geçirir ve hastalığa karşı korur.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN