Doç. Dr. Kemal Atasayan'a göre, doğurganlık üzerinde beslenmenin büyük etkisi var. Dengeli bir diyet, özellikle doymamış yağlar, tam tahıllar, baklagiller, meyve ve sebzeler içeren bir diyet, doğurganlığı artırabilir. Özellikle polikistik over sendromu (PCOS) olanlar için protein ağırlıklı, düşük karbonhidratlı bir kahvaltı öneriliyor.
Doğurganlık, son yıllarda küresel düzeyde azalma eğilimi gösteriyor. Medicana Ataköy Hastanesi'nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Kemal Atasayan, doğurganlıkla ilgili önemli bilgileri paylaştı.
Doç. Dr. Atasayan'a göre, düzenli beslenme ve diyet, doğurganlık üzerinde önemli bir etkiye sahip. Araştırmalar, dengeli bir diyetin doğurganlığı artırabileceğini gösteriyor.
Özellikle, doymamış yağlar, tam tahıllar, baklagiller, meyve ve sebzeler ile çeşitli protein kaynaklarına yer verilen bir diyetin doğurganlığı olumlu yönde etkilediği belirtiliyor.
Polikistik over sendromu (PCOS) gibi kısırlığa neden olabilen durumlar içinse kahvaltının önemi vurgulanıyor. Doç. Dr. Atasayan, kahvaltının doğurganlık üzerindeki olumlu etkilerine değinerek, özellikle PCOS'lu bireyler için yüksek protein ve düşük karbonhidrat içeren bir kahvaltının faydalı olabileceğini ifade ediyor.
Antioksidan açısından zengin gıdaların tüketilmesi de öneriliyor. Antioksidanların, hem kadın hem de erkek doğurganlığını artırabileceği belirtiliyor ve bu açıdan meyve, sebze, fındık ve tam tahıl gibi gıdaların tüketiminin önemi vurgulanıyor.
Diyetin yanı sıra egzersiz de doğurganlık üzerinde olumlu etkilere sahip olabilir. Orta düzeyde fiziksel aktivitenin artırılması, özellikle obezite hastaları için faydalı olabilir. Ancak, aşırı egzersizin doğurganlık üzerinde olumsuz etkilere yol açabileceği uyarısı da yapılıyor.