En az zeytinyağı kadar faydalı! Kanola yağı hem cebe dokunmuyor hem kalbe, faydasını duyanlar evine stok yapacak

En az zeytinyağı kadar faydalı! Kanola yağı hem cebe dokunmuyor hem kalbe, faydasını duyanlar evine stok yapacak

Bazı bitkisel yağların insan sağlığı için oldukça önemli bir yeri vardır. Öyle ki bazı hastalıklara bile çözüm olabilen bu yağlar alternatif tıpta da çok fazla kullanılmaktadır. Bu yağ da en az zeytinyağı kadar faydalı! Kanola yağı hem cebe dokunmuyor hem de kalbe iyi geliyor. Faydasını duyanlar kanola yağını evinde stok yapacak…

Kanola yağı, insan sağlığına faydalı yağlardan biridir. Lakin kanola yağının faydası olduğu kadar zararı da vardır. Dolayısıyla bu yağı tüketirken kişilerin bilinçli bir şekilde davranması gerekmektedir. Olması gerektiği miktarda tüketim zarar vermeyecek aksine size oldukça iyi gelecektir. Peki kanola yağının faydaları nedir? Kanal ayağı nerelerde kullanılır? Kanola yağını fazla tüketirsek ne gibi zararları vardır? Bu yazımızda sizlere merak edilen bu soruların yanıtını vereceğiz.

KANOLA YAĞI NEDİR?

Kanola kelimesinin Kanada (Canada) ve yağ (ola) kelimelerinden ortaya çıktığı düşünülüyor. Kanola yağının ortaya çıkışı kolza bitkisinin ıslahı sonucunda çıkan tohumların işlenmesi şeklindedir. Kolza bitkisi ülkemizde kanola, rapiska ya da rapitsa olarak biliniyor. Hayvanlar bu bitkiden genellikle uzak durur çünkü içeriğindeki bazı maddeler hayvanların uzak durmasına sebebiyet veriyor.

Kanola yağı üretimi ilk kez Kanada’da yapılmıştır. Buradan sonra da dünyanın birçok yerine yayılmıştır. Şimdilerde ise en fazla kanola üretiminin olduğu ülkeler Çin ve Hindistan’dır.

Bu yağ ilk üretildiği zamanlar aslında makine yağı olarak kullanılmıştır. Zaman geçtikçe geliştirilmiş ve zeytinyağı, ayçiçek yağı gibi bitkisel yağların yanında yer almaya başlamıştır. Ancak kanola yağı yapısı gereği diğer bitkisel sıvı yağlardan farklıdır.

yeni-proje-7-002.jpg

KANOLA YAĞININ FAYDALARI NELERDİR?

Besin değeri açısından oldukça zengin olan kanola yağının yaz ve kış olmak üzere 2 ayrı fizyolojik dönemi vardır. 2 farklı dönemde yetişen kanola yağının doğal olarak besin içerikleri de birbirinden farklıdır. Kanola bitkisinin tohumunun %38 – 50’inin yağ ve %16 – 24’ini ise protein oluşturur.

200 dereceye kadar yapısı bozulmadan kalabilen kanola yağı, koku ve tat konusunda çok büyük özellikleri yoktur. Hem kokusu hem de tadı yok denebilecek kadar azdır. Rengi oldukça açık olan kanola yağı, güneş görmeyen bir yerde bekletildiği takdirde bir yıl bozulmadan durabilir.

- 10 derecede donabilen kanola yağı, yüksek ayarlı bir buzdolabında tutulmak yerine serin bir yerde tutulmalıdır.

yeni-proje-6-003.jpg

Kanala yağının içinde dini anlamda yasaklanmış maddelerin olduğu düşünülmemektedir. Lakin yapılan çalışmalar kapsamında eğer ki insan sağlığını tehlikeye atacak bileşenler içeriyorsa bu yağın tüketilmemesi daha doğru olacaktır.

Tüm bunların yanı sıra kanola yağının içinde doymamış yağ oranı yüksektir ve doymuş yağ oranı azdır. Dolayısıyla diyet yapan kişiler kanola yağını tercih edebilir. Lakin yine de tüketiminde aşırıya hatırlaması gerekir.

yeni-proje-5-003.jpg

KANOLA NEREDE YETİŞİR?

Kolza bitkisi turpgillerinden elde edilen kanola yağı bitkisinin sarı renkli çiçekleri vardır. Hemen hemen her iklim şartlarına ayak uydurabilen kanola bitkisi hızlı ürün vermektedir.

Çin, Hindistan ve Kanada ilk sıralarda olmak üzere Fransa, Almanya, İngiltere ve Pakistan gibi birçok bölgede yetişir. Türkiye'ye ise balkanlardan gelmektedir. Türkiye'deki ekimi ve kanola yağı üretimi Trakya bölgesinde yapılmaktadır.

yeni-proje-4-001.jpg

KANOLA YAĞININ FAYDALARI

İnsan vücudunun üretemediği ve mutlaka dışarıdan takviyelerle alması gerektiği omega 3, kanola yağının içerisinde bol miktarda vardır. Omega 3, kolesterolü düşürmeye yardımcı olurken kalp krizi riskini de en aza indirir. Dolayısıyla bu gibi rahatsızlıklardan korunmak adına kanola yağı tüketilebilir.

Kanola yağı A, D, E, K vitaminlerine sahiptir. Bunun yanı sıra içerisindeki E vitamini sayesinde hem anti-kanserojendir hem de antioksidandır.

Raşitizm hastalığının tedavisinde etkili olduğu söylenmektedir.

Bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinmektedir.

Çocukların büyümesinde ve gelişmesinde olumlu bir rol oynar.

İçerisinde yüksek oranda doymamış yağ asidi varken düşük oranda doymuş yağ asitleri vardır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN