Faydasını bilseniz kilo kilo yersiniz! Bir dalı evdeki kırk ilaca bedel: Virüsleri faydasıyla yerden yere vuruyor

Faydasını bilseniz kilo kilo yersiniz! Bir dalı evdeki kırk ilaca bedel: Virüsleri faydasıyla yerden yere vuruyor

Bitkilerin kralı olarak adlandırılan o bitki faydalarıyla gündeme geldi. Bir dalı neredeyse 40 ilaca bedel olan bu bitkinin vücuda sağladığı yararları duyunca kilo kilo alacaksınız. Üstelik evinizde kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. İşte faydalarıyla “yok artık” dedirten o bitki…

ZEYNEP ORHAN

Hem evimizde yetiştirebileceğiniz hem de yemeklerimizde kullanabileceğimiz bazı bitkiler sağlığa olan faydalarıyla ön plana çıkıyor. Bu bitki ise nane, lavanta ve ada çayı ailesine ait olan lezzetli ve şifalı bir bitki olarak karşımıza çıkıyor. 5000 10 yıldan beri yetiştirilen ve ilk kez Çin’in Hunan bölgesinde ortaya çıkan bu bitki inanılmaz faydalarıyla duyanları şaşkına çeviriyor. Üstelik kokusu resmen mest ediyor.

ANTİOKSİDAN DEPOSU

Hem lezzeti hem şifası hem de kokusu ile akşam bitkiler arasında en çok tercih edilenlerden biri olan fesleğen, bilinmeyen faydalarıyla gündeme geldi. Fesleğenin enflamatuar hastalıklara, kansere, bakteriyel enfeksiyonlara, viral enfeksiyonları, strese, kardiyovasküler problemlere ve daha bir çok soruna karşı koruyucu özellikleri olduğu ortaya çıktı. Doğada kendiliğinden yetişen, insanların evlerinde saksılarda yetiştirildiği bu bitki bazen süs bitkisi olarak hoş bir koku için kullanılırken bazen de kurutulmuş haliyle baharat olarak kullanılıyor.

yeni-proje-2024-02-16t161216-738.jpg

Fesleğenin içerisinde bulunan antioksidanlar vücuttaki serbest radikallerin yol açtı hasarlara karşı önlem alıyor. Hücreleri ve DNA yapısını koruyan fesleğen bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor ve beyaz kan hücrelerini korumaya yardımcı oluyor. Öte yandan yine antioksidanlar sayesinde kansere karşı önlem alıyor.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ ZIRH GİBİ YAPIYOR

Fesleğenin içerisinde linalool, citronellol, öjenol gibi birçok yararlı esansiyel yağ bulunuyor. Söz konusu bu yağlar genelde kalp hastalıkları, enflamatuar bağırsak hastalıkları ve romatoit artrit gibi eklem hastalıklarına karşı fayda sağlıyor. Bunların yanı sıra düzenli olarak yemeklerde ya da çaya karıştırılarak tüketildiği takdirde bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. Bu sayede ise hastalık riskini en aza indiriyor.

yeni-proje-2024-02-16t161234-317.jpg

HEM VİRÜSE HEM STRESE SAVAŞ AÇIYOR

Özellikle de viral enfeksiyonların çok sık görüldüğü bu dönemde fesleğen virüs, bakteri, küf, maya kaynaklı hastalıklara karşı savaş açıyor. Virüslere karşı vücudu korumakla kalmayıp aynı zamanda bitkisel bir ilaç olarak adaptojen görevi gördüğü için vücudun stres karşısında alma ihtimali olduğu hasarları en aza indirir. Öte yandan anksiyete ve depresyon gibi ruhsal problemler karşısında ilaç görevi görür. Öyle ki Hindistan’da birçok insan sağlıklı bir zihin için sıklıkla fesleğen yaprağı çiğner.

yeni-proje-2024-02-16t161259-607.jpg

HEM CİLDE HEM UYKUYA YARARLI

Stres, yorgunluk, kaygı ya da uyku bozukluğu gibi problemlerden dolayı uyku sorunu yaşayan kişiler fesleğen sayesinde bu problemi aşabilir. Çünkü fesleğenin kan akışını iyileştiren ve uyku problemlerine iyi gelen bir özelliği var. Öte yandan antibakteriyel faydalar sağladığı için cilt sağlığına destek verir. Sivilce oluşumunu engellerken cildin daha genç ve canlı görünmesine yardımcı olur.

yeni-proje-2024-02-16t161319-472.jpg

FESLEĞEN NASIL KULLANILIR?

Fesleğen hem pişirilerek hem de çiğ haliyle kullanılabilen bir bitkidir. Yemeklere kurutulmuş haliyle baharat olarak atılırken salatalarda normal bir sebze görevi görebilir. Bunların yanı sıra aktarlarda yapılıp satılan fesleğen şurupları kullanılabilir. Ayrıca günlük olarak bitki çayı şeklinde de tüketilebilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN