Gözleriniz sürekli kızarıyorsa sebebi bu olabilir! Tehlikesi çok büyük: Görmenizi...

Gözleriniz sürekli kızarıyorsa sebebi bu olabilir! Tehlikesi çok büyük: Görmenizi...

Son yıllarda artan göz problemleri vatandaşların hayatını da olumsuz etkiliyor. Gözlerde meydana gelen ani iltihaplanma ile kendini belli eden üveit hastalığı için uzmanlardan uyarılar peş peşe geliyor. Bu belirtileri yaşayan kişiler hemen doktora koşsun. Uzman doktor Prof. Dr. Nur Acar Göçgil üveit hastalığı hakkında merak edilen soruların yanıtını verdi. İşte üveit hastalığı hakkında merak edilen tüm detaylar…

Göz hastalıkları yaşam kalitesini düşürürken ani gelişen iltihaplanma ve kızarma şeklinde kendini belli eden üveit hastalığı da son zamanlarda en sık rastlanılan sorunlar arasında yer almaktadır. Üveit hastalığının vücuda etkileyen farklı bir hastalık sonucunda oluşabildiğini ifade eden Prof. Dr. Göçgil, tedaviye geç kalınması durumunda dokularda meydana gelecek hasarın kalıcı görme kayıplarına neden olabildiğini belirtti. Vücudumuzda en çok dikkat edilmesi gereken organlar arasında yer alan gözler oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Dış dünya ile direkt temas halinde olan gözlerin sağlığı açısından da alınması gereken bazı önlemler bulunuyor. Göz sağlığı hakkında önemli açıklamalarda bulunan Göz ve Retina Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Nur Acar Göçgil, üveit hastalığına da değindi. İşte üveit hastalığı hakkında merak edilen tüm detaylar…

GEÇMEYEN KIZARIKLIĞA DİKKAT EDİN

Üveit hastalığının bazı durumlarda kronikleşebildiğine değinen Prof. Dr. Göçgil, gözün en dış katmanında saydam kornea veya beyaz renkli sklera sert tabakası olduğunu söyledi. Bu da tabakaların çevrelediği gözün iç dokularında meydana gelen iltihaplanmaya ise üveit adı verildiğine ifade eden Prof. Dr. Göçgil, çoğunlukla ani gelişen bir hastalık olduğunu vurguladı.

uveit-nedir.jpg

Hastalığın tedavisi olduğunun altını çizen Prof. Dr. Göçgil, bazı durumlarda tekrarlayabildiğini ve kronik hale dönüşebildiğini de vurguladı. Ani alevlenmelere üveit adı verildiğine söyleyen Göçgil, “Gözlerimizde meydana gelen üveit durumunda ve alevlenme dönemlerinde gözlerde geçmeyen kızarıklık, bulanık görme, görmede kalitesinde azalma, ışık hassasiyeti ve göz önünde uçuşmalar gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır" dedi.


GEÇ KALMAK GÖRME KAYBINA NEDEN OLABİLİR


Üveit hastalığının gözün arka bölümünde meydana geldiğini ifade eden uzman isim ağırlık olarak Bulanık görme ve görüşte ciddi azalma belirtilerinin olduğunu söyledi. Prof. Dr. Göçgil, Görmenin oluştuğu makula bölgesinde ve göz siniri bölgesinde meydana gelen üveit durumlarının tedaviye geç kalınması durumunda kalıcı görme kayıplarına neden olabildiğini aktardı.

kirmizi-goz.jpg
Üveitin gözün arka bölümünü tutması Veya tüm dokuları etkilemesi durumuna panüveit adı verildiğini söyleyen Prof. Dr. Göçgil, “Sık bir sebep idiyopatik diye adlandırdığımız sebebi başka bir duruma bağlı olmadan gelişen tiptir. Diğer sebepleri vücuttaki enflamatuvar/romatolojik hastalıklar veya enfeksiyonlar, travma, olabilir. Bazı göz içi tümörler veya metastatik durumlar da üveiti taklit edip karışabilirler” sözlerine dile getirdi.

ÜVEİT NEDEN OLUŞUR?

Üveit hastalığının oluşumunu etkileyen farklı hastalıklar olduğunu dile getiren Prof. Dr. Göçgil, hastalığa neden olan etkenlerin çoğunlukla bilinmediğini aktardı. Sifiliz, tüberküloz, bruselloz, herpes ve AIDS gibi enfeksiyon hastalıklarının oluşmasının üveiti tetiklediğini ifade eden Prof. Dr. Göçgil, kolajen doku ve otoimmün kaynaklı behçet hastalığı, sarkoidoz, ankilozan spondilit, romatoid artrit gibi sistemik hastalıklar ve bazı tümörlerin eşliğinde gelişebildiğine değildi.

uveit.jpg

Üveit hastalığının tespit edilebilmesi için muayeneye gelen hastanın tıbbi geçmişine doktora aktarmasının önemli bir detay olduğunu ifade eden Göçgil, sistematik hastalık belirtisi ve şüphesi bulunan kişilerde üveydi sebep olan etkenin tespit edilmesi amacıyla laboratuvar ve vücut muayenesi gibi testler gerekebildiğini aktardı. Prof. Dr. Göçgil, “Ramatoloji uzmanı, iç hastalıkları uzmanı gibi diğer branş hekimleri de sistematik hastalıkların tedavisi başta olmak üzere üveit hastalığının tedavi sürecinde yer alabilmektedir.” dedi.

ÜVEİT TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Hastalığın birden fazla nedeni olabileceğini ifade eden Göçgil, öncelikle hastalığın kaynağının bulunması için bazı testlerin yapılması gerektiğini söyledi. Tanıyı koymadan önce altta yatan hastalığın nedenini araştırmak gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Göçgil, görüntüleme ve kan teknikleri yapılabileceğini söyledi. Bazı durumlarda göz içi sıvı örneğinin incelenmesi gerektiğini söyleyen uzman isim, test sonuçlarına göre uygun tedavinin yapılabileceğini aktardı.

goz-tedavi.jpg
Altta yatan sebebe göre enflasyonu baskılamak amacıyla kortizon tedavisi uygulanabileceğini dile getiren Prof. Dr. Göçgil, immün sistemini etkileyen ilaçlar veya enfeksiyon varsa bu etkene yönelik antimikrobik tedavi uygulanabileceğinin altını çizdi. Prof. Dr. Göçgil, tedavi sürecinde ise hastanın tedaviye uyumu tedavinin dozu ve süresinin önemli bir etken olduğunu belirtti.
goz-tedavi-damla.jpg
Üveit hastalığının tedavisinin kişiye özel olduğunu dile getiren uzman isim, hastalığın tedavisinde önceliğin medikalde olduğunu aktardı. Sıklıkla damla tedavisinin yeterli olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Göçgil, gözün arka bölümündeki kısımlara damlanın yanı sıra ağızdan veya damardan ilaç tedavisi uygulanabileceğini söyledi. Hastalık sürecinde hastanın yakın takibi yapılmaktadır.


KRONİK BİR RAHATSIZLIĞA DÖNÜŞEBİLİR


Bazı durumlarda tedaviye uyulmaması durumunda hastalığın kronikleşebileceğini ifade eden Prof. Dr. Göçgil, kronikleşmesi durumunda uzun soluklu bir tedavi gerektirdiğini vurguladı. Atak bittikten sonra yeni bir atağın görülebileceğini ifade eden Göçgil, hastanın immün sistemine iyi bakması gerektiğini ve düzenli takiplerini yaptırması gerektiğini aktardı. İlaçla kontrol altına alınamayan hastalıklarda ise vitrektomik denilen cerrahi bir müdahale yapıldığını aktaran uzman isim, bu yöntemin kullanılmasında tecrübenin önemli olduğunu söyledi.
goz-ameliyat.jpg

İKİNCİL HASTALIKLAR GÖRÜLEBİLİR

Üveit hastalığının tedavisine bağlı olarak katarakt, göz tansiyonu gibi ikincil hastalıkların da oluşabileceğini ifade eden Prof. Dr. Göçgil, “Bu hastalıkların da takibi ve yönetilmesi önemlidir. Hastalığın tedavisi sonrası üveitin tekrar etme riskine karşın en az 3 ayda bir rutin kontroller gerçekleştirilmeli ve kontrollere ara verilmemelidir." sözleri ile açıklamalarını sonlandırdı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN