Her dört kişiden biri işitme kaybı adayı

Her dört kişiden biri  işitme kaybı adayı

Sosyal ve psikolojik sorunlara da neden olan işitme kaybının dünyada en yaygın görülen engeller arasında yer aldığını vurgulayan Gül Erden, “2050’ye kadar 2,5 milyar insanın yani her 4 kişiden birinin işitme kaybı riski yaşayacağı, önlem alınmadığı taktirde 700 milyondan fazla insanın ise işitme kaybı nedeniyle tedaviye ihtiyaç duyacağı tahmin ediliyor. Türkiye’de düşük farkındalık nedeniyle tedaviden yararlanabilecek bireylere ulaşmakta zorlanılıyor” dedi.

Doğuştan ya da sonradan edinilen işitme kaybı, sosyal ve psikolojik sorunları da beraberinde getiriyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2023’te yayınladığı işitme sağlığı özel raporu verilerine göre, 24 milyonu çocuk olmak üzere dünyada toplam 430 milyon kişi işitme kaybı yaşıyor. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında yaptığı açıklamada, doğuştan ya da sonradan gelişen ileri ve çok ileri derecede işitme kayıplarının bile çözümsüz olmadığını vurgulayan Cochlear Türkiye Genel Müdürü Gül Erden, “Yaşam konforunu ortadan kaldıran işitme kaybı, yeni çözümler konusundaki düşük farkındalık nedeniyle sorun olmayı sürdürüyor. Oysa farkındalığı artırarak işitme kaybı yaşayan bireyleri yeniden hayata kazandırabiliriz” dedi. Erden, işitme kaybının dünyada en yaygın görülen engeller arasında yer aldığını vurgulayarak, “2050’ye kadar 2,5 milyar insanın yani her 4 kişiden birinin işitme kaybı riski yaşayacağı, önlem alınmadığı taktirde 700 milyondan fazla insanın ise işitme kaybı nedeniyle tedaviye ihtiyaç duyacağı tahmin ediliyor” dedi.

SGK TEDAVİYİ YÜZDE YÜZ GERİ ÖDÜYOR

Erden, şunları kaydetti: “Gerek eğitim gerekse aktif iş ve sosyal hayatımızda, kısacası yaşamsal refahta belirleyici bir rol üstlenen işitme duyusu, tüm bu alanlarda iletişim kurmanın yapı taşını oluşturuyor. İmplante edilebilir işitme çözümleriyle ileri ve çok ileri derecede işitme kaybı olan bireylerde hem işitme performansını hem de yaşam kalitesini artıran başarılı sonuçlar elde edebiliyoruz. Koklear implant ameliyatı ile geleneksel işitme cihazlarını kullanamayan, bu cihazlardan yeterli fayda göremeyen ya da çok ileri derecede işitme kayıplı hastaların yeniden duymasını sağlayabiliyoruz. Üstelik bu ameliyat, ülkemizde devlet geri ödemesi kapsamında ve yüzde 100 geri ödeniyor. İleri teknolojilerin verdiği gücü kullanarak genç yaşlı demeden işitme engeli bir kader olmaktan çıkarabilir, yeter ki hizmet sağlayıcılar, sağlık profesyonelleri ve en önemlisi halkımızın işitme sağlığı konusundaki bilgisi, bilinci ve farkındalığı yüksek olsun.”

Erden, Türkiye’de düşük farkındalık nedeniyle bireylere ulaşmakta zorlanıldığını vurgulayarak, “Oysa bu bireyler tedaviye ulaşabilirse, binlerce insana hayatın seslerini duydukları ve kendi seslerini duyurabilecekleri bir yaşamın kapılarını aralayabiliriz” diye konuştu. İşitme kaybının bireylerde akademik başarıyı engellerken, kariyerinde de yıkıcı bir etki yarattığına işaret eden Erden, şunları söyledi: “Bireylerin zihinsel sağlığını ve ilişki sürdürme yeteneklerini doğrudan etkileyen işitme kaybı, küresel ölçekte büyük bir ekonomik yük yaratıyor. Tedavi edilemeyen işitme kaybının, küresel maliyet yükünün bir trilyon dolara yaklaştığı tahmin ediliyor.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN