İftar sofrasında yoğurt salata şart

İftar sofrasında yoğurt salata şart

Ramazan ayında sağlıklı beslenme konusunda KARAR okurlarına tavsiyelerde bulunan Diyetisyen Esma Kılıç, “Kan şekerini hızla yükselterek doygunluk hissini azaltan karbonhidratlardan kaçınmalı. Yeterli ve dengeli bir öğün için ana yemeğin yanında yoğurt, salata, cacık gibi gıdalara da yer vermeli. Şekerli ve gazlı içeceklerden uzak durarak, kafein miktarı azaltılmalı” dedi.

MERVE ŞİŞMAN

Ramazan ayı boyunca evlerde sahur ve iftar yemekleri için birçok tarif denenirken, KARAR okurları için konuştuğum Uzman Diyetisyen Esma Kılıç ise doygunluk hissinin azalmasına sebep olan basit karbonhidratlı besinlerden mutlaka kaçınılması gerektiğini vurguladı.

Kılıç, “Sahur ve iftarda kan şekerini hızla yükselterek akabinde çabuk acıkma ve doygunluk hissinin azalmasına sebep olan basit karbonhidrat tüketiminden kaçınılmalıdır. Beyaz ekmek, beyaz pirinç, rafine şeker, beyaz makarna gibi basit karbonhidratlar yerine tam tahıllı ekmek, bulgur, meyve ve kepekli makarna gibi kompleks karbonhidrat kaynaklarının kullanılması daha sağlıklı olacaktır” dedi.

‘KAFEİN MİKTARINI AZALTIN’

Ramazan boyunca sağlıklı bir metabolizma için iftarla sahur arasında susama hissi olmasa dahi belirli aralıklarla 12-14 su bardağı su tüketilmesi tavsiyesinde bulunan Kılıç, alternatif içecek türleri için de şu uyarıda bulundu: “Yeterli sıvı alımını sağlamak için ayran, kefir, sade soda gibi sağlıklı seçenekler tercih edilmeli şekerli ve gazlı içeçeklerden uzak durulmalı ve kafein miktarı azaltılmalıdır. İftarla sahur arasında yeterli sıvı sağlayamayan bireylerde su ve mineral kaybı gerçekleşecektir. Bu durum gün içerisinde bulantı, baş dönmesi, bayılma gibi sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir.”

‘HIZLI YEMEK KİLO ALDIRIR’

İftar vaktinde kan şekeri çok düşük seyrettiği için bireylerde yeme isteğinin daha fazla olduğuna da değinen Kılıç, yemeğin tek seferde, büyük porsiyonlar halinde hızlı bir şekilde tüketilmesinin sağlık açısından riskli olabileceği gibi kilo alımına da zemin hazırlayacağının altını çizdi. Bu durum karşısında yeme sürelerinin aralığına dikkat çeken Diyetisyen Kılıç ise şu tavsiyelerde bulundu:

“İftarı ikiye bölmek mümkünse başlangıçla ana yemek arasında 8-10 dakika ara verme gerekir. Yeme süresinin en az 20 dakika olması ve besinlerin iyice çiğnenmesi sindirimi kolaylaştıracak ve gereğinden fazla besin alımının önüne geçecektir. İftarda başlangıç olarak 1 kase çorba, 1 dilim ekmek, 1 bardak su ve 2 tane hurma tercih edilebilir. İftarda pide tercih etmek istene bireyler sahurda mutlaka tam tahıllı ekmeklere yer vermelidir. Ana yemekte tuzlu, baharatlı ve aşırı yağlı yemeklerden kaçınılmalıdır. Kırmızı et, balık, köfte gibi et grubu besinlerin yanı sıra sebze ve kurubaklagil yemekleri de iftar sofralarında yer almalıdır. Yeterli ve dengeli bir öğünün sağlanabilmesi için ana yemeğin yanı sıra yoğurt, salata, cacık gibi gıdalara da yer verilmelidir.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN