İftarda sahurda lifli besinler tüketin

İftarda sahurda lifli besinler tüketin

Ramazan ayında değişen beslenme düzeninin sindirim sorunlarına neden olabileceği uyarısında bulunan Diyetisyen Esma Kılıç, “Bu durumun önüne geçebilmek için günlük sıvı alımı karşılanmalı, yeterince lifli besinler tüketilmeli ve hareket arttırılmalıdır” dedi.

MERVE ŞİŞMAN

Uzmanlar, Ramazan ayını sağlıklı bir şekilde geçirebilmek için sahur ve iftar öğünlerinin yeterli ve dengeli bir şekilde tüketilmesinin önemini vurguluyor. Özellikle sahur öğününü atlayan veya sahuru bir bardak suyla geçiştiren bireylerde gün içinde açlık kan şekeri daha erken saatlerde düşmeye başladığı uyarısında bulunan Uzman Diyetisyen Esma Kılıç “Gece metabolizma hızının daha düşük olması sebebiyle sahurda yenilen aşırı yağlı ve ağır öğünler yemeğin yağa dönüşme hızını arttıracağı için kişinin kilo alma riski artar” dedi.

diyetisten-esma-kilic-750x1024.png

Uzman Diyetisyen Esma Kılıç

Kılıç, hangi besinlerin tüketilmesi gerektiğine yönelik de şu tavsiyelerde bulundu:

“Sahurda protein karbonhidrat yağ ve liften yeterli hafif bir kahvaltı tercih edilebilir. Protein yönünden zengin yumurta, süt ve yoğurt gibi gıdalara yer vermek kan şekerinin dengelenmesi ve tokluk süresinin uzamasına yardımcı olabileceği için doğru bir tercih olacaktır. Tam tahıllı ekmek, çiğ sebze ve meyvelere yer vermek günlük lif miktarını karşılayabileceği için önemlidir. Sahurda kahvaltı tercih etmek istemeyen bireyler çorba, zeytinyağlı sebze yemeği, yoğurt gibi hafif besinlerden oluşan bir öğün tercih edebilirler.”

Bireylerin bozulan beslenme düzeylerinden dolayı sindirim sorunları da yaşayabileceğine değinen Diyetisyen Kılıç sıvı alımının önemini de şu ifadelerle vurguladı:

“Ramazanda beslenme düzeni bozulduğu için konstipasyon (kabızlık) sıklıkla karşılaştığımız bir durumdur. Bu durumun önüne geçebilmek için günlük sıvı alımı karşılanmalı, yeterince lifli besinler tüketilmeli ve hareket arttırılmalıdır.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN