İndirekt Coombs testi nedir?

İndirekt Coombs testi nedir?

Dolaylı Coombs Testi, bir kişinin kanındaki antikorların varlığını tespit etmek için kullanılan bir laboratuvar prosedürüdür. Dolaylı antiglobulin testi veya IAT olarak da bilinir. Bu test, bir sağlık uzmanı, bir kişinin kırmızı kan hücreleri gibi belirli kan hücrelerine karşı antikor geliştirmiş olabileceğinden şüphelendiğinde gerçekleştirilir.

Bir kişinin kırmızı kan hücrelerine karşı antikorları olup olmadığını belirlemek için kullanılır. Bu test, örneğin kan nakli sırasında bir kişinin kanının başka bir kişinin kanıyla temas edebileceği durumlarda önemlidir. Transfüzyonu alan kişi, donörün kırmızı kan hücrelerine karşı antikorlar geliştirmişse, antikorlar ciddi bir reaksiyona neden olarak komplikasyonlara ve hatta ölüme yol açabilir.

DOLAYLI COOMBS TESTİ KAÇ AŞAMALI SÜREÇ?

Dolaylı coombs testi, iki aşamadan oluşur diyebiliriz;

İlki kişinin kanından bir numune alınmasını ve kişinin kanında bulunan herhangi bir antikora bağlanacak antikorlar içeren bir reaktifin eklenmesini içerir. Reaktifteki antikorlar kişinin kanındaki antikorlara bağlanırsa pozitif sonuç alınır.

Bir diğeri bir donörden alınan kırmızı kan hücrelerinin, kişinin kanı ve reaktif karışımına eklenmesini içerir. Kişinin kanındaki antikorlar donörün kırmızı kan hücrelerine özgüyse, kırmızı kan hücrelerine bağlanarak bir araya toplanmalarına neden olurlar.

Bu topaklanma, aglütinasyon olarak bilinir ve kişinin kanının donörün kırmızı kan hücreleriyle reaksiyona girebilecek antikorlar içerdiğini gösterir. Bu iki aşamada çok yaygın olarak kullanılmaktadır.

DOLAYLI COOMBS TESTİ NERELERDE YARARLI?

Bir kişinin kırmızı kan hücrelerine karşı antikor geliştirip geliştirmediğini belirlemede yararlıdır. Doğum öncesi bakım, kan nakli ve otoimmün bozukluklar dahil olmak üzere çeşitli klinik ortamlarda kullanılır.

Doğum öncesi bakımda, bir annenin doğmamış bebeğinin kırmızı kan hücrelerine karşı antikor geliştirip geliştirmediğini belirlemek için dolaylı Coombs testi kullanılır. Anne antikor geliştirmişse, antikorların bebeğine zarar vermesini önlemek için özel bakıma ihtiyacı olabilir.

Kan transfüzyonlarında, bir kişinin kanının vericinin kanıyla uyumlu olup olmadığını belirlemek için İndirekt Coombs Testi kullanılır. Antikorların varlığına işaret eden pozitif bir sonuç elde edilirse, ciddi bir reaksiyonu önlemek için sağlık uzmanının farklı bir donör seçmesi veya kişiyi tedavi etmesi gerekebilir.

Otoimmün bozukluklarda, bir kişinin bağışıklık sisteminin kendi kırmızı kan hücrelerine saldırıp saldırmadığını belirlemek için dolaylı Coombs testi kullanılır. Bu, sağlık hizmeti sağlayıcılarının otoimmün hemolitik anemi gibi durumları teşhis etmesine yardımcı olabilir.

DOLAYLI COOMBS TESTİ FARKLI KULLANIM YERLERİ

Bir bireyin kanında antikor varlığını saptamak için kullanılan bir laboratuvar testidir. Bir anne ile doğmamış çocuğu arasındaki kan uyuşmazlığını veya yenidoğanın hemolitik hastalığını tespit etmek için tıbbi ortamlarda kullanılan önemli bir testtir.

DOLAYLI COOMBS TESTİ

Bireyden küçük bir kan örneği alıp laboratuvarda bilinen antijenlerle (alyuvarlar) karıştırmayı içeren basit ve anlaşılır bir laboratuvar testidir. Bireyin kanında bu antijenlerle reaksiyona giren antikorlar varsa, test bunları tespit edecektir.

Test, bireyin kan hücrelerinin doğrudan test edilmesini içermediğinden dolaylı Coombs testi olarak adlandırılır. Bunun yerine test, bireyin kan serumunun antijenlerle reaksiyonuna dayanır. Test sonuçlarının pozitif olması, kişinin kanında kırmızı kan hücrelerinin bir araya toplanmasına (aglütinasyon) ve onları yok etmesine (hemoliz) neden olabilecek antikorlar bulunduğunu gösterir.

Dolaylı Coombs Testi, sağlık hizmeti sağlayıcılarının bir kişinin kırmızı kan hücrelerine karşı antikor geliştirip geliştirmediğini belirlemesine yardımcı olan yararlı bir laboratuvar testidir. Bu test, doğum öncesi bakım, kan nakli ve otoimmün bozukluklar dahil olmak üzere çeşitli klinik ortamlarda önemlidir. Testin uygulanması nispeten basittir ve sağlık hizmeti sağlayıcılarının hastalarına uygun bakımı sağlamasına yardımcı olabilecek değerli bilgiler sağlar.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN