Kadınlarda 37 yaş sonrası görülüyor! Anne olmak isteyenler... Yüzde 90 tükeniyor

Kadınlarda 37 yaş sonrası görülüyor! Anne olmak isteyenler... Yüzde 90 tükeniyor

Kadınlarda 37 yaş sonrasında görülüyor! Anne olmak isteyen kadınlar mutlaka dikkat etmeli... Yüzde 90 oranında tükeniyor! Uzman doktor üstüne basa basa açıkladı...

Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Halenur Bozdağ, çocuk sahibi olmayı planlayan çiftlere, hamilelik sürecini etkileyen faktörler hakkında önemli bilgiler verdi. Ayrıca, bu faktörlerin göz önünde bulundurulmasıyla çocuk sahibi olma şansının artırılabileceğini vurguladı.

BEBEK SAHİBİ OLMAK İSTEYEN ANNELER BUNU SAKIN YAPMAYIN

1200x627-hamilelikte-kafein-tuketimi-bakin-neye-sebep-oluyor-1572418713342.jpg

Doç. Dr. Bozdağ, sağlıklı bir hamilelik için çiftlerin dikkat etmesi gereken bazı faktörleri şu şekilde sıraladı: "Çiftlerin, bebek sahibi olmayı denemeden önce olabildiğince sağlıklı olmayı hedeflemeleri gerekir. Sağlıklı kiloda olmak, sigara içmemek, alkol ve kafein tüketimini sınırlandırmak ve düzenli spor yapmak, gebelik şansını artırır. Bu faktörler doğacak çocukların uzun vadedeki sağlığı için de önemlidir. Gebelik öncesinde çiftlerin genel sağlık durumu değerlendirilmeli, ailede bilinen genetik geçişli hastalıklara ve SMA hastalığına yönelik genetik taramalar yapılmalıdır."

Gebelik öncesinde çiftlerin sağlık durumlarının değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Bozdağ, genetik hastalıkların taramalarla belirlenmesinin, folik asit takviyesinin 3 ay önce başlanmasını ve anne adaylarının rutin sağlık testlerinin yapılmasının önemini anlattı. Ayrıca, servikal smear testi ile rahim ağzı kanser taraması, kızamıkçık ve diğer bulaşıcı hastalıklara karşı bağışıklık durumunun kontrol edilmesi gerektiğini ifade etti.

37 YAŞINDAN SONRA GEBELİK ŞANSI YÜZDE 90 AZALIYOR

erken-gebelik-testi-1200x675.webp

Kısırlık durumunda şüphelenmenin ne zaman gerektiğini de açıklayan Doç. Dr. Bozdağ, şu önerilerde bulundu: "Doğurganlık kadınlar için yaş ayrımı yapar. Kadınlar sahip olacakları tüm yumurtalarla dünyaya gelirler. Kadınların doğurganlığı, 35 yaşından itibaren büyük ölçüde azalır. 37 yaşından itibaren yumurtaların yüzde 90’ı tükenir. 30 yaşın altındaki kadınların her ay gebe kalma şansı yaklaşık yüzde 20’dir, 40 yaşındaki kadınların şansı yaklaşık yüzde 5’e düşer."

Doç. Dr. Bozdağ, kadınlar için yaşın doğurganlık üzerinde en önemli etken olduğunu belirterek, kadınların yaşları ilerledikçe doğurganlık kapasitelerinin azaldığını söyledi. Aynı şekilde erkeklerde de yaşın sperm kalitesini etkileyebileceğini vurguladı.

CİNSEL YOLLA BULAŞAN ENFEKSİYOLAR DOĞURGANLIĞI ETKİLİYOR

612ce1e04e3fe018a0fb32cd.webp

Sağlıkla ilgili bazı hastalıkların da doğurganlığı olumsuz etkileyebileceğini ifade eden Doç. Dr. Bozdağ, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, kabakulak, polikistik over sendromu, endometriozis gibi faktörlerin doğurganlık üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN