Kahvaltılardan bu peyniri eksik etmeyin! Tulum peynirinin öyle faydaları çıktı ki, ağızdaki bakterileri bile silip süpürüyor

Kahvaltılardan bu peyniri eksik etmeyin! Tulum peynirinin öyle faydaları çıktı ki, ağızdaki bakterileri bile silip süpürüyor

Kahvaltıların vazgeçilmez ürünleri arasında yer alan peynir birçok çeşidiyle sofraları şenlendiriyor. Lakin tulum peyniri sofraları şenlendirmek ile kalmıyor sağlığa faydalarıyla resmen vücudu koruyor. İşte tulum peynirinin faydaları…

Farklı çeşitleri olan tulum peyniri birçok kişinin kahvaltı sofralarından eksik etmediği bir yiyecektir. Yalnızca kahvaltı sofralarında değil böbreklerde, çöreklerde, yemeklerde bile kullanılan tulum peyniri artık sadece lezzetinden dolayı değil aynı zamanda faydalarından dolayı da sofralardan eksik olmayacak. Peki, tulum peynirinin sağlığa faydaları nelerdir? İşte detaylar…

yeni-proje-004.jpg

KEMİK SAĞLIĞINI KORUMADA BİRE BİR

Tulum peyniri, kemik sağlığını koruma konusunda oldukça önemli bir gıdadır. İnsanların ilerleyen yaşlarda kemik hastalıklarının önüne geçebilmesi için tulum peynirinin düzenli şekilde tüketmeleri oldukça önemlidir. Öyle ki uzmanlar, tulum peynirinde bulunan protein ve vitamin değerinin oldukça yüksek olmasından dolayı şifa kaynağı olarak nitelendiriyor.

Tüm bunların yanı sıra aşırıya kaçmadan düzenli ve dengeli miktarda tüketilen tulum peyniri insan sağlığına faydaları ile ön plana çıkıyor. Uzmanlar ise tulum peynirine ilişkin şunları söylüyor:

“Tulum peyniri yüksek besin değeri sayesinde insan vücudu için tam anlamıyla bir şifa deposu. Tulum peyniri, içeriğinde yüksek oranda bulunan protein sayesinde kemik sağlığını koruma konusunda önemli bir gıda maddesidir. Aynı zamanda ilerleyen yaşlarda kemik hastalıklarını önlemek amacıyla da tüketilebilir. Tulum peyniri, diğer süt ve süt ürünleri gibi ağız içindeki bakterileri temizleyen güce sahiptir. B grubu vitaminleri yüksek oranda içeren tulum peyniri, kansızlık hastalığının doğal çözümlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Bu sebeple beslenme uzmanları, kan değeri düşük olan kişilere tulum peyniri tüketmelerini önerilmektedir. Tulum peyniri, bağırsakların kusursuz bir şekilde çalışmasını sağlayarak sindirim sisteminin çalışmasını düzenlemektedir. Kahvaltılar da belirli oranlarda tüketeceğiniz tulum peyniri, gün içinde bağırsaklarınızın aktif çalışmasını sağlayacaktır. Sindirim sorunu yaşayan kişilerin belirli oranlarda tulum peyniri tüketerek bu sindirim problemlerini rahatlıkla atlatabilirler. Tulum peyniri, bağışıklık sisteminizi güçlendirerek vücudu hastalıklara karşı daha dirençli hale getirmektedir.”

yeni-proje-1-002.jpg

TULUM PEYNİRİ YAPILIŞI

Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde üretilen ve bir süt ürünü olan tulum peyniri, Erzincan, Tunceli, Konya, Bingöl, Elazığ ve Erzurum gibi şehirlere has bir tat olarak da bilinir. Tulum peyniri yaparken en önemli konu sabır ve özendirir.

İlk olarak Türkiye’nin verimli bölgelerinde beslenmiş büyük baş ve küçükbaş hayvanlardan elde edilen sütler, mayalanarak bir süre bekletilir. Söz konusu bu süt tulum peyniri için mayalanmıştır. Mayalama işi bittikten sonra mayalanan süt süzgeçten ya da tülbentten geçirilerek süzülür. Daha sonra bir gece dinlendirilen peynir, büyük torbaların içine konularak bir süre beklentileri. Bu yöntem ile peynirin suyu tamamen süzülür. Daha sonra bakır kaplarda ufalayarak özel Tuzla tatlandırılır. Bu işlemlerin ardından peynirler temiz ve büyük torbalara basılarak torbaların ağız kısmı dikkatlice dikilir. Bu şekilde 10 gün bekleyen tulum peyniri torbaların içinden alınarak peynir için hazırlanan hayvan derisine ya da bidona yerleştirilir. Eğer ki tulum peyniri kıl keçisi tutumunda bekletilirse tam anlamıyla bir tulum peyniri olur ve bu Erzincan yöresine özgü bir yapma şeklidir.

yeni-proje-2-002.jpg

TULUM PEYNİRİ SAKLAMA YÖNTEMLERİ

Hastalıkla muhafaza edilebilen tulum peyniri, sert bir yapıya sahip olduğu için bir saklama kabında ya da kendi poşetinde ağzı kapalı bir şekilde buzdolabında bekletilebilir. Tulum peyniri genellikle derin dondurucuda saklanmaz. Çünkü ısı değişimine maruz kaldığı takdirde hızlı küflenebilir. Dolayısıyla tulum peynirini oda sıcaklığında, serin ve güneş ışığı almayan alanlarda bekletmeniz çok daha doğru olacaktır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN