Kahveseverler dikkat! Canan Karatay yine ezber bozdu: Her kahve aynı değildir

Kahveseverler dikkat! Canan Karatay yine ezber bozdu: Her kahve aynı değildir

Prof. Dr. Canan Karatay, ezber bozan açıklamalarına bir yenisini daha ekledi. Kahveseverlere yönelik uyarılarda bulunan Karatay, "Hangi kahve, nasıl içilirse sağlıklıdır?" sorusuna yanıt verdi. "Her yağ ve kırmızı et nasıl aynı değilse her kahve de aynı değil." diyen Karatay, Türk kahvesinin hazırlanmasından filtre kahveye kadar tüm detayları anlattı.

Sağlıklı yaşam konusunda yaptığı açıklamalarla gündem olan Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, ezber bozmaya devam ediyor. Her kahvenin faydalı olmadığını dile getiren Prof. Dr. Karatay, "Hangi kahve, nasıl içilirse faydalı?" sorusuna açıklık getirdi.

'SABAHLARI BİR TÜRK KAHVESİ İÇMEK İYİDİR'

CNNTürk'te yer alan habere göre, kahvenin çok yüksek antioksidan olduğunu vurgulayan Karatay, içinde bulunan kafeinin vücudu uyardığını belirtti ve şöyle devam etti:

"Kahve aklımızı başımıza getirir efendim. Sabah kalktığımız zaman bir Türk kahvesi içmek iyidir. Dışarıda kafelerde satılan veya marketlerdeki eriyen kahveler ise çok tehlikelidir. Onlar kimyasal doludur. Bunlardan uzak duracağız."

Diğer yandan süt tozunun da çok tehlikeli olduğunu belirten Karatay, kafelerde kahvelerin içine eklenen şurupların da insan sağlığı açısından çok tehlikeli olduğunu dile getirdi.

'TÜRK KAHVESİ ŞEKERSİZ OLDUĞU SÜRECE DETOKSTUR'

Türk kahvesinin sade içilmesi gerektiğini aktaran Canan Karatay, dedesini örnek göstererek şu ifadeleri kullandı:

"Rahmetli dedem Kemalettin Efendi derdi ki: Türk kahvesi şekeri sevmez. Ülkemizde Türk kahvesi çok içilirdi. Artık çay içiliyor. Çay tabii ki iyidir. Fakat yemekten sonra hemen içildiği zaman kırmızı ette ve diğer yiyeceklerde bulunan demirin emilimini önlüyor. Türk kahvesi vücuttaki bütün toksinleri yok etmeye çalışır. Hani 'Detoks detoks' diye konuşuluyor ya. İşte Türk kahvesi şekersiz olduğu sürece detokstur, doğaldır. Dinçlik verir."

'ŞEKER DEĞİL AMA SAF YAĞ EKLENEBİLİR'

Kendisine küçükken sütlü kahve içirildiğinden bahseden Prof. Dr. Karatay, "Şimdi yurt dışında çaylara da kahvelere de krema, yani yağ koyuluyor. Ben de 'Yağ koyun' dedim diye kıyametler koptu. Şeker olmaz, ama içine saf yağ eklenebilir. Faydası vardır. Bağırsakları çalıştırır. Kabızlık kronik bir hastalıktır. Bütün kronik hastalıkların nedeni kabızlıktır. Kabızlığı önlemek için sabahları Türk kahvesi içilmelidir. Peki ne kadar içilmelidir? Herkes yaşına, başına, istediğine göre içebilir. Kahve yaşlılarda uykuyu kaçırır. Mesela ben saat 15.00'ten sonra kafeinden dolayı kahve içmem, uykum kaçmasın diye. Ama o gece bir çalışmam varsa içerim. Sadece uykum kaçsın diye değil. Beyni de çalıştırıyor. Sinapsları ve ileti sistemini çalıştırıyor." diye konuştu.

'FİLTRE KAHVENİN FİLTRESİ KAĞITSA TEHLİKELİDİR'

Osmanlı döneminde kahvenin yanında lokum getirildiği anımsatan Karatay, "Şimdi de koyuluyor. O geleneksel bir şeydir. Sunumdur. Olabilir. Fakat içine şeker katmanız tehlikelidir. Aspartam, suni şeker katmamamız gerekir. Kendimiz filtre kahve yapabiliriz. Yalnız filtresi kağıtsa tehlikelidir. O kağıtlardaki bromür ve kimyasallar sıcak su içinden geçtiği zaman kahveye ve vücuda geçer. Bromür tehlikelidir, bromat çok tehlikelidir. Ama french press olabilir. Kendimiz basıyoruz. Kahveye süt de katabilirsiniz ama taze olacak. Yani günlük olacak." ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN