Kansere yapay zeka uygulaması ile erken teşhis

Kansere yapay zeka uygulaması ile erken teşhis

Türk bilim insanlarından büyük başarı... Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden akademisyenler, yemek borusu kanserinin hangi evrede olduğunu saniyeler içinde yapılabilecek yapay zeka uygulamasına imza attı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sebahattin Çelik ve 6 kişiden oluşan bilimsel araştırma ekibinin, 2 yıldır üzerinde çalıştıkları yapay zeka uygulamasıyla Van ve çevre illerde yaygın olarak görülen yemek borusu kanserinin evrelemesi saniyeler içinde yapılabilecek.

Doç. Dr. Çelik, uygulamanın artık kullanılabilir olduğunu belirterek, “Normalde tomografi görüntüleri radyoloji uzmanı tarafından yorumlanır. Geliştirdiğimiz bu yeni uygulama, bu tümör evrelemesini yapabiliyor ve bir radyoloğa yakın doğrulukta tümörün kaçıncı evrede olduğunu söylüyor” diye konuştu. 50 hastanın sonuçları üzerinde yapılan çalışmada, ‘T’ evresi yapay zeka algoritması yüzde 90’a yakın doğrulukla tahmin edildi.

Yapay zekanın gelişime açık olduğunu da kaydeden Doç. Dr. Çelik “Yani bir çocuğun öğrendiği gibi öğrenen, sürekli kendini geliştiren daha mükemmele giden bir uygulama. Bu çalışmamızı saygın bir dergide de çok yakın bir zamanda yayınlandı. Uluslararası bir dergide de bilimsel bir yayın olarak kabul edildi” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN