Kaynana stresi tüp bebeğe de engel

Kaynana stresi tüp bebeğe de engel

İlk tüp bebek denemesindeki başarısızlıkların yüzde 20’sinin stresten kaynaklandığını söyleyen Prof. Dr. Gökalp Öner “Bir çalışmada ilk tüp bebek denemesi gebelikle sonuçlanmayan gruba stres testi yapıldı. Grubun yüzde 80’ine yakını stresli çıktı. Kadınlarda endişe ve kaygı daha fazla, kulaklarını etrafındaki komşu, kayınvalideye kapatmaları gerekiyor” dedi.

EDA SANĞU

Tüp bebek tedavisi gören çiftlerde olumlu sonuç elde etmek için psikolojinin önemli bir rolü olduğunu söyleyen Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Prof. Dr. Gökalp Öner, “Çiftlerin bazı endişeleri, kaygıları, bize başvurduklarında kafalarında bazı soru işaretleri oluyor. Bu soru işaretleri giderilmediği, kaygı ve endişeler ortadan kalkmadığı sürece stres daha çok artıyor. Bu süreçte uygulanan iğneler, ilaçlar var. Çiftler, özellikle ilaç kullanan kadınların kafası rahat olmazsa bu süreç biraz daha aksayabiliyor” dedi.

Prof. Dr. Öner “Son yıllarda yapılan bir çalışmada ilk tüp bebek denemesinde gebelik elde edilmemiş gruba stres testi yapılmış, yüzde 80’ine yakını stresli çıkmış. Bu yüzden hastanın geçmişteki stresleri ve kaygıları, gelecekteki endişeleri doktor tarafından giderilmeli” diye konuştu.

Prof. Dr. Öner, tüp bebek tedavisine başvuran kadın ve erkeklere stres testi yapıldığını aktararak, şöyle devam etti: “Tabii ki kadınlarda endişe ile kaygı daha fazla, burada erkeklerin biraz daha anlayışlı olması, eşine destek vermesi ve bunun çevreye duyurulmaması gerekiyor. Çevreye duyurulursa her kafadan bir ses çıkar, ekstra stres oluşur. Bu süreçte özellikle kadının kulaklarını kapatması, etrafındaki komşu, kayınvalide, anne, baba, bunları duymaması gerekiyor ki süreç daha iyi ilerlesin. Tüp bebek tedavisinde özellikle çevre ve aile kaygılı stres, ilk tüp bebek denemelerinde anne ve baba adaylarının tedaviye uyum sağlamasına yüzde 20 engel oluyor ve ne yazık ki gebeliği yakalayamıyoruz. Tüp bebekteki ilk başarısızlıkların yüzde 20 sebebi stresten kaynaklı. Stres, rahim ve yumurtalıkları da olumsuz etkiliyor. Erken menopozun da önemli nedenlerinden biri stres. Yumurta kalitesini, rahmin bebeği tutmasını da olumsuz etkiliyor.” Sürecinin çiftlerin özelliğine göre, 2 hafta ile 2 ay arasında değişebildiğini belirten Prof. Dr. Öner, stresten ve kaygılarından dolayı hastaların bazen doktorlarını bile iyi anlayamadığı, ilaçlarını düzgün kullanamadıkları durumlarda gebe kalamadıklarını söyledi.

ÇİFTLER TEDAVİYE ÖNCE MANEVİ OLARAK HAZIRLANMALI

Uzmanlar, tüp bebek tedavisinden önce anne-baba adayı çiftlere birlikte bir psikologdan destek almalarını tavsiye ediyor. Çiftlere nikotin ve kafein içeriğine sahip olan besinlerden uzak durmalarını da tavsiye eden uzmanlar, birlikte spor gibi aktiviteler yapmanın da tüp bebek tedavisine olumlu etkisinin olacağını belirtiyor. Çiftlerin tüp bebek ve kısırlıkla ilgili kafalarına takılan her konuyu doktora danışmaları, kulaktan dolma bilgilerden uzak durmaları ise psikolojide büyük rol oynuyor. Günümüzde stresi yenme açısından faydalı olduğu kabul edilen akupunktur yöntemini de tavsiye eden uzmanlar, tedaviye başlamadan önce diğer aile bireyleriyle olan iletişimlerine önem vermelerini, pürüzleri gidermelerini, maddi manevi külfetli olan tedaviye öncelikle kendilerini manevi olarak hazırlandıktan sonra başlamalarını söylüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN