Kestanenin bu faydasını duyan fiyatına bakmadan avuç avuç yiyor! İşte kestanenin hiç bilmediğiniz mucizevi etkisi

Kestanenin bu faydasını duyan fiyatına bakmadan avuç avuç yiyor! İşte kestanenin hiç bilmediğiniz mucizevi etkisi

Kış mevsiminin gelmesi ile birlikte pazar ve market tezgahlarını süsleyen kestanenin sağlık söz konusu olduğunda faydaları saymakla bitmiyor. Haberimizde kestanenin faydalarını sizler için paylaştık....

Kestane, yüzyıllardır zengin bir protein ve diğer temel besin kaynağı olmuştur. Düşük yağ içeriğine sahiptirler ve C vitamini bakımından yüksektirler. Kestane, tüketmeden önce çıkarmanız gereken sert kahverengi bir kabuk içerir.

BESİN İÇERİĞİ

100 gram kestane şunları içerir;

  • Kalori - 245 cal
  • Protein- 3.2 gr
  • karbonhidratlar - 53 gr
  • Yağlar - 2.2 gr
  • Lif - 5,1 gr

Kestane ayrıca potasyum ve magnezyum ile birlikte iyi miktarda C vitamini, B5 ve B3 içerir. Düşük yağ içeriği nedeniyle diğer kuruyemişlerden daha az kaloriye sahiptirler. Ayrıca diğer kuruyemişlerden daha fazla karbonhidrat içerirler.

chestnuts-1-750x375.jpg

KESTANENİN SAĞLIĞA FAYDALARI

Kestane C vitamini açısından yüksektir. Yarım kase çiğ kestane günlük C vitamini ihtiyacının %35-45'ini karşılar. Haşlandıktan sonra bir miktar C vitamini kaybederler. Ancak yine de günlük C vitamini ihtiyacının %15-20'sini taşırlar. Kestane, pişirildiğinde C vitamini içeriğini korumak için düşük ısıda kavrulabilir veya bir gıda kurutucu kullanılarak kurutulabilir. Kestane kavrulduktan sonra bile yüksek düzeyde antioksidan içerir. Gallik asit ve ellagik asit, pişirildiğinde daha konsantre hale gelen iki antioksidandır.

1. ANTİOKSİDAN SAĞLAR

Kestane, aşağıdakiler gibi çeşitli antioksidanlar içerir:

  • C vitamini
  • gallik asit
  • ellagik asit
  • tanenler
  • alkoloidler
  • çeşitli polifenoller
  • lutein
  • zeaksantin

Lutein ve zeaksantin gözümüzün retina kısmında bulunur. Retinayı mavi ışıkların neden olduğu hasarlardan korur. Ayrıca antioksidanlar, hücreleri vücudumuzda bulunan kararsız moleküller olan serbest radikallerden korur. Oksidatif stres, yüksek miktarlarda serbest radikallerin neden olduğu bir durumdur. Kalp hastalığı, diyabet ve kanser gibi kronik bozuklukların tümü bu süreçle daha da kötüleşebilir. Ayrıca kestanede bulunan gallik ve ellagik asit gibi çeşitli antioksidanlar kalp hastalığı olasılığını azaltır, insülin direncini azaltır ve tümörün büyümesini sınırlar.

basliksiz-7.jpg

2. KALP SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRİR

Kestane, kalbiniz için faydalı olan besinler açısından yüksektir. Kestanede bulunan gallik ve ellagik asit gibi antioksidanlar oksidatif stresi önler. Oksidatif stres felç ve kalp hastalığı riskini artırır. Ek olarak, zengin bir potasyum kaynağıdırlar. Kalbi sağlıklı tutan günlük potasyum ihtiyacının %11'ini sağlarlar. Ayrıca kan basıncını kontrol altında tutar. Araştırmalara göre, potasyum açısından zengin bir diyet yemek, kalp hastalığı ve felç riskini sırasıyla %27 ve %24 oranında azaltabilir.

3. ZENGİN LİF KAYNAĞI

Kestane, çok sayıda sağlık yararı sunan iyi bir lif kaynağıdır. Örneğin, lif dışkınıza hacim katarak bağırsak hareketini kolay ve düzenli hale getirir. Ayrıca, diyetinizdeki lif, öncelikle sindirilmeden kolonunuza gider ve burada bir prebiyotik olarak çalışır. Bu nedenle, lifin midede bulunan iyi bakteriler için bir besin kaynağı sağladığı anlamına gelir. Bu bağırsak bakterileri lifi fermente eder ve vücutta yağ asitleri gibi temel maddeleri üretir. Elde edilen kısa zincirli yağ asitleri bağırsak sağlığına, iltihaplanmaya ve kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Lif, vücudunuzda kaloriye ek olarak sonuç vermez. Bunun yerine, sindirilmeden vücuttan geçtiği için olur. Bu nedenle tokluk hissi verir ve besin tüketimini azaltır. Sonuç olarak, sonuçta kilo kaybına yardımcı olur.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN