Koronavirüste cinsiyete göre semptomlar da değişiyor: Erkekler kadınlardan daha ağır atlatıyor

Koronavirüste cinsiyete göre semptomlar da değişiyor: Erkekler kadınlardan daha ağır atlatıyor

Araştırmaya göre, dünyayı kasıp kavuran koronavirüsün erkeklerde ve kadınlarda farklı semptomlar gösterdiği tespit edildi. Araştırma çıktılarına göre, erkeklerin koronavirüsü kadınlardan daha ağır atlattığı ve koronavirüs kaynaklı ölümlerde de başı çektiği ortaya çıktı.

Dünyada 2019'da başlayan ve Türkiye'de 11 Mart 2020'de ilk vaka görülen koronavirüs hakkında yapılan araştırmalarda her gün yeni bir bilgi ortaya çıkıyor. Sokağa çıkma yasaklarının, maske, eldiven ve mesafe gibi önlemlerin sıkı bir şekilde uygulandığı, adeta kabusu andıran salgın döneminin ardından yapılan bir araştırmada Kovid-19'un cinsiyete göre farklı semptomlar gösterdiği belirlendi.

ERKEKLER KORONAVİRÜSÜ DAHA AĞIR ATLATIYOR

NTV'nin aktardığı bilgilere göre; araştırma sonuçları, erkeklerin koronavirüse yakalandıklarında ateşinin yükseldiğini, kalp ritminin arttığını ve nefes alışlarının sıklaştığını gösterdi.

Araştırmacılar bu semptomların neden gerçekleştiğinden tam olarak emin olmamakla birlikte, bunun erkek Kovid-19 hastalarına kıyasla kadınlarda daha güçlü beyaz kan hücreleri bulunmasından kaynaklanabileceğini öne sürdü.

Araştırmacılar ayrıca Kovid enfeksiyonu sırasında erkeklerde kalp ritminin kadınlara kıyasla arttığı gözlemledi.

Kalp atış hızında değişkenlik, vücudun değişikliklere iyi uyum sağlamadığını gösterdiği için mevcut veya gelecekteki sağlık sorunlarının bir işareti olabileceği belirtildi.

PANDEMİDE EN ÇOK ERKEKLER ÖLDÜ

Pandemi sırasında erkeklerin kadınlara kıyasla koronavirüs kaynaklı olarak daha fazla hastaneye kaldırıldığı ve daha fazla erkeğin öldüğü ortaya çıktı.

KALICI SEMPTOMLAR KADINLARDA DAHA FAZLA

Ayrı bir araştırmada ise kadınların hastalığın akut evresinden birkaç ay sonra nefes almada zorluk ve yorgunluk gibi kalıcı semptomları daha sık yaşadığını gösterdi.

Çalışma yaş, hipertansiyon, alkol ve uyuşturucu kullanımı açısından kontrol edilmiş olsa da kadın katılımcılar arasında adet döngüsü boyunca sonuçları etkileyebilecek hormonal değişiklikleri açıklayamadı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN