Kovid-19'un bu zararı dünyada ilk kez görüldü: Ailesinin yüzünü unuttu

Kovid-19'un bu zararı dünyada ilk kez görüldü: Ailesinin yüzünü unuttu

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs, bulaşma gücünü kaybetse de hastalığı atlatanlarda kalıcı sorunlar bıraktı. Kovid-19'u atlatan bazı kişilerde çeşitli sorunların kalıcı kale geldiği defalarca dile getirildi ancak bir kadının yaşadığı hakemli dergiye konu olacak kadar ilginç. 28 yaşındaki kadın koronavirüs atlattıktan iki ay sonra ailesinin yüzünü tanıyamadığını fark etti. Öte yandan genç kadın artık yürüdüğü yolları da hatırlamıyor.

Dünyayı sarsan ve neredeyse 2 yıl boyunca sosyal hayatı felç eden Kovid-19 artık eski gücünü yitirdi. Ancak hastalığa yakalananların yaşadığı sorunlar devam ediyor. ABD'deki bir kadının Kovid-19 sonrası yaşadıkları ise hakemli tıp dergisi Cortex'e konu oldu.

Dartmouth Koleji'nin çalışmasına göre adının Annie olduğu belirtilen 28 yaşındaki ABD'li kadın koronavirüs enfeksiyonu sonucu prosopagnoziye yakalanan ilk ve tek kişi oldu. Genç kadın yıllardır yürüdüğü yollarda kaybolurken ailesinin yüzünü de unuttu.

AİLESİNİ TANIMADI

Müşteri temsilcisi olarak çalışan ve aynı zamanda amatör bir sanatçı olan Annie kendisindeki sorunu koronavirüs enfeksiyonunu atlattıktan iki ay sonra fark etti.

Ailesi ile bir restoranda buluşmak için sözleşen genç kadın, gittiğinde ailesini tanımadı ve yanlarından 2 kez geçti. Babasının sesini duyan kadın onlara baktığında karşısındaki yüzlerin hiçbirini tanımadığını fark etti.

“Babamın sesi bir yabancının yüzünden çıkıyor gibiydi” diyen Annie'nin yaşadığı tek sorun bununla da sınırlı kalmadı.

YILLARDIR YÜRÜDÜĞÜ YOLLARDA KAYBOLUYOR

Yön algısı ile ilgili de problemler yaşayan kadın artık markete gitmekte, arabasını park ettiği yerde bulmakta zorluk çekiyor. Yıllardır ezbere bildiği yollarda bile kaybolduğunu anlatan genç kadın artık hayatına navigasyon uygulamaları ile devam etmek zorunda.

BEYNİ HASAR GÖRDÜ

Doktorlar Annie'nin yüz tanıma ile ilgili sorunlarını değerlendirmek ve diğer algısal veya bilişsel yeteneklerinde de sorun olup olmadığını belirlemek için bir dizi test yaptı. Annie tanıdığı kişilerin adını hatırlayamamasının yanı sıra yeni kimlikleri öğrenmekte de güçlük çekiyordu.

Dartmouth'daki Sosyal Algı Laboratuvarı'ndan Brad Duchaine,"Dikkatimizi çeken ilk şey Annnie'nin prosopagnozi ve yön bulma bozukluklarının birleşimiydi. Çünkü bu iki sorun kişinin beyin hasarı veya gelişimsel eksiklikleri olması durumunda genellikle el ele hareket eder" dedi.

'HERKESİN FARKINDA OLMASI GEREKİYOR'

Annie'nin yaşadığı durumun 'prosopagnozi' olarak da bilinen 'Yüz körlüğü' olduğunu ve kadının yaşadığı sorunun sebebinin beyin sisi, hafıza sorunları ve koku-tat kaybı gibi diğer nörolojik etkilere neden olan koronavirüs enfeksiyonu olduğunu keşfeden doktorlar bu konudaki araştırmalarını derinleştirdi.

Brad Duchaine ve ekibinin yaptığı araştırma bu ay Cortex dergisinde yayınlandı. Duchaine çalışmalarının koronavirüs kaynaklı yüz körlüğü ve algı sorunlarını incelediğini belirtirken "Bu herkesin özellikle doktorların ve sağlık çalışanlarının farkında olması gereken bir şey" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN