Kurbanda hijyene ve aşırı tüketime dikkat

Kurbanda hijyene ve aşırı tüketime dikkat

Bayram tatili sırasında acillerde en sık rastlanan şikâyetlerin bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısı olduğu uyarısında bulunan Prof. Dr. Turan Çalhan “Bunun en önemli sebebi, hijyen kurallarına dikkat edilmemesi sonucunda gıdaların bakteri ve virüs toksinleri ile maruziyetidir. Bu nedenle kurbanlar ehil ellerde, temiz ve hijyenik ortamlarda dikkatli kesilmelidir. Etler uygun şekilde paketlenmeli ve bekletilmeden derin dondurucularda saklanmalı” dedi.

Kurban Bayramı’nın mide-bağırsak sağlığı açısından bazı riskleri de beraberinde getirdiği uyarısında bulunan Medicana Ataköy Hastanesi’nden Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Turan Çalhan, özellikle yanlış beslenme alışkanlıkları ve hijyen kurallarına uyulmamasının sindirim sorunlarına neden olabileceğini söyledi.

1kapak-001.jpg

Prof. Dr. Çalhan, “Çok miktarda et tüketimi sindirim sistemine yük oluşturabilir ve sindirim sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, eti dengeli ve ölçülü bir şekilde tüketmek önemlidir. Her ne kadar günlük yaşamımızda yoğun et tüketiyor olsak da sindirim sistemimiz daha fazlasına uyumlu değildir. Kurban Bayramı gibi dönemlerde günde bir ve daha fazla öğünde aşırı et tüketimi ani kabızlık, şişkinlik, karın ağrısıyla yoğun gaza yol açabilir ve bunların neticesinde hemoroid (basur) ve makat kanamaları gelişebilir” dedi.

PİŞİRMEYİN, İYİ ÇİĞNEYİN!

Az pişmiş ve iyi çiğnenmemiş et tüketmenin sonucunda ani yemek borusu tıkanmaları ile de sık karşılaşıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Çalhan, şunları aktardı: “Aşırı yağlı ve baharatlı etlerden kaçınılmalı, porsiyon azaltılmalı, et iyice çiğnenmeli ve mümkünse her gün et tüketilmemelidir. Pişirilme derecesi de önemlidir. Tencerelerde pişirilen et yemeklerinde genelde sorun olmaz, ancak ızgarada pişirilen et yemeklerinde hem mikropların ölmesi hem de bazı parazitlerin yok edilmesi için ideal pişirilme şekli orta-iyi arasıdır. Az pişirilen etlerde bazı mikrobik riskler devam ederken, çok pişmiş etlerde ise protein ve gıda değeri azalmaktadır.”

ETİ SAKLARKEN HİJYEN KURALLARINA DİKKAT!

Kesilen etlerin saklanması ve hazırlanması aşamasında hijyen kurallarına dikkat etmenin önemini de vurgulayan Prof. Dr. Çalhan, “Ülkemizde bayram tatili sırasında acillerde en sık rastlanan şikâyetler bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısıdır. Bunun en önemli sebebi, hijyen kurallarına dikkat edilmemesi sonucunda gıdaların bakteri ve virüs toksinleri ile maruziyetidir. Bu nedenle kurbanlar ehil ellerde, temiz ve hijyenik ortamlarda dikkatli kesilmelidir. Etler uygun şekilde paketlenmeli ve bekletilmeden derin dondurucularda saklanmalı” diye konuştu.

BOL SIVI VE LİFLİ YİYECEK TÜKETİN!

Sindirim sistemi sağlığı için bayram boyu yeterli su tüketmenin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Çalhan, son olarak şunları hatırlattı: “Et tüketimi kabızlık, şişkinlik ve gaz gibi şikayetlerin oluşmasına zemin hazırlayabilir. Bu nedenle Kurban Bayramı boyunca, sebze ve meyve tüketimine ağırlık vermek sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlayabilir. Lifli gıdalar sindirim sürecini hızlandırır, sindirim sorunlarını önler ve bağırsak sağlığını destekler. Ayrıca yoğun et tüketiminin olduğu bu dönemde sebze tüketimini arttırmak, ekmek, tatlı ve hamur ürünü gibi karbonhidratları azaltmak hem metabolizma hem de bağırsak düzeni açısından sağlığı korumaya yardımcı olur.”

YÜRÜYÜŞ YAPMAYI DA İHMAL ETMEYİN!

Prof. Dr. Çalhan, dokuz günlük bayram tatili boyunca beslenmeye dikkat etmenin yanı sıra, fiziksel aktivitenin önemine de dikkat çekti. Kurban Bayramı sürecinde fiziksel aktiviteyi ihmal etmemenin de sindirim sağlığı için önemine dikkat çeken Prof. Dr. Çalhan, “Düzenli egzersiz yapmak sindirim sistemini canlandırır, sindirim sürecini hızlandırır ve kabızlık, şişkinlik, gaz ve ağrı gibi sorunların az oluşmasını sağlar. Bayram boyunca yürüyüş veya hafif egzersizler yapmak sindirim sisteminizi destekleyebilir” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN