Maymun çiçeği riskine acil eylem planı şart

Maymun çiçeği riskine acil eylem planı şart

Türkiye’de maymun çiçeği vakası olmadığını söyleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “Gereksiz tedirginlik oluşmamalı” dedi. Halkın değil iktidarın panik yapması gerektiğini belirten Türk Tabipler Birliğinden Dr. Nasır Nesanır ise bakanlığa “Eylem planınızı kamuoyuyla paylaşın. Hazırlıklı olursanız pandemiye bağlı ölümleri azaltırsınız” çağrısında bulundu.

EDA SANĞU

Maymun çiçeği hastalığının şu an için bir pandemiye yol açmayacağı görüşünü ileri süren Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu üyesi Dr. Nasır Nesanır, Sağlık Bakanlığı’nın ise olası bir salgına karşı acil eylem planı hazırlaması gerektiğini söyledi. Nesanır, “Laboratuvarınızı hazırlamanız, aşıyı bulundurmanız gerekiyor, tam tedavi etmese de tedavide kullanılan ilaçlar var. Paniğe neden olmadan halkı ve sağlık çalışanlarını hastalıkla ilgili bilgilendirmeniz gerekiyor” dedi.

Halkın panik yapmasına gerek olmadığını belirten Nesanır, “İktidarların, sağlık bakanlıklarının panik yapması gerekiyor. Tedbirlerini alıp pandemi koşulları oluşmadan, vaka sayıları oluşmadan engellemek gerekiyor” diye konuştu. Nesanır, Kovid’de resmi rakamlara göre 100 bin civarında ölüm olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti: “Gerçek rakamların 2,5 katı olduğunu biliyoruz, binlerce, on binlerce yurttaşınızı kaybetmişsiniz bu sizin pandemiye hazırlıklı olmadığınızı gösteriyor. Bu süreçte sağlık çalışanları çok yıprandı; 550 civarında sağlık çalışanı hayatını kaybetti, yüzlercesi yoğun bakımda yattı. Tamam bizim ülkemizde vaka olmayabilir ama Sağlık Bakanlığı’na düşen görev, toplumu paniğe sokmadan bu hastalıkla ilgili bir pandemi olasılığını ya da daha küçük bir salgına yol açma durumunu göz önüne alarak nasıl bir eylem planı yapacağınızı kamuoyu ile paylaşın. Gerekirse yetkin olan kurumları, TTB’yi, sağlık örgütlerini çağırın ortak bir eylem planı ortaya çıkarılsın. Siz hazırlıklı olursanız pandemiye bağlı ölümleri, hastaneye, yoğun bakıma yatışları azaltırsınız.” Nesamır, şu görüşlerini aktardı: “Afrika kıtası ile sınırlı olan bir şeyin dört farklı kıtada görülmesi ve bunların birbiri ile bağlantısının kurulmaması soru işareti yaratıyor. Ya acaba bu hastalık sessiz mi seyrediyor ya da virüs bir mutasyon geçirdi de insandan insana bulaşma zorluğu aşıldı mı? Bu soruların yanıtı gerekiyor ve bu zamana kadar sizin gerekli tedbirleri almanız, hazırlıklı olmanız gerekiyor.”

BAKAN KOCA: OLURSA AÇIKLARIZ

Sağlık Bakanı Koca, Türkiye’de maymun çiçeği vakasının görülmediğini açıkladı. Koca, “Gereksiz bir tedirginlik oluşmamalı. Hastalığın bir pandemi sebebi olacağına inanmıyorum” dedi. Meclis’te soruları yanıtlayan Koca, son dönemde dünyada görülen maymun çiçeği hastalığıyla ilgili bilgi verdi Koca, “Bizde maymun çiçeği vakası görülmedi. Olduğunda açıklarız” dedi. Vatandaşların tedirgin olmaması gerektiğini ifade eden Koca, “Çiçek aşısının etkinliğinin yüzde 80-85 olduğunu biliyoruz. Hastalığın bir pandemi sebebi olacağına inanmıyorum” şeklinde konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN