Meme kanserine fasulye, karpuz, patates ve domates yiyerek yakalanabilirsiniz

Meme kanserine fasulye, karpuz, patates ve domates yiyerek yakalanabilirsiniz

Kadınların yaşamlarını tehdit eden meme kanserine diyet yapanların en çok tercih ettiği gıdalar olan fasulye, karpuz, patates ve domates yiyerek yakalanma riski oldukça fazla. Medipol Üniversite Sefaköy Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü'nden Doç. Dr. Fatma Ümit Malya, tarımda çalışan işçilerin risk grbunda olduğuna vurgu yaparak tüm insanların yedikleri gıda yoluyla kansere yakalanma ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çekti.

Dünya üzerinde kadınları en çok tehdit eden meme kanserine alınan gıdalar yoluyla yakalanmak mümkün. Çarşı pazardan alınan gıda ürünlerinin yetişme ortamlarının organik olmaması yüzünden sıklıkla tüketilen domates, karpuz, fasulye ve patatesin vücudumuzu gizliden gizliye zehirleyebileceği bildirildi.

Medipol Üniversite Sefaköy Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü'nden Doç. Dr. Fatma Ümit Malya; meme kanserine neden olan pestisitlerin en yaygın olarak tespit edildiği besinlerin fasulye, karpuz patates ve domates olduğunu söyledi. Malya, tüketilen gıdaların mümkün olduğunca organik ortamda yetişmiş ürünler olmasına dikkat edilmesi gerektiğini ve bu ürünlerin iyice yıkanmış olmasına özen göstermenin önemli olduğunu ifade etti.

İşte Doç. Dr. Fatma Ümit Malya'nın açıklamalarından öne çıkan başlıklar:

Meme kanseri tüm dünyada kadınlarda en sık görülen kanserlerden biridir. Her sekiz kadından birinin hayatı boyunca meme kanserine yakalanma riski bulunmaktadır. Yapılan çalışmalara göre meme kanserinin sadece %5-10 kadarı genetik olmaktadır. Bu da demek oluyor ki meme kanseri oluşumunda çevrenin ve kişinin yaşam tarzının önemi son derece fazladır.
Obezite hareketsiz yaşam alkol kullanımı gibi faktörlerin meme kanseri için önemli risk oluşturduğu yapılan çalışmalarla artık çok iyi bilinmektedir.

Öte yandan çevre kirliliğine yol açan maddelerin meme kanseri ile ilişkisi de son dönemde gündeme gelmektedir. Özellikle son dönem yapılan çalışmalarda organik ürünlerle beslenmenin menopoz sonrası meme kanseri riskini azalttığı gösterilmiştir. Buradan hareketle pestisitlerin meme kanseri için fevkalade önemli risk oluşturduğu tartışılmaktadır.

whatsapp-image-2022-03-16-at-13-20-57.jpeg

"TARIMDA BÖCEKLERE KARŞI KULLANILIYOR"

Pestisitler tarım sektöründe kullanılan ve ürünlerin zararlı böceklerden korunmasını sağlayan maddelerdir. Tarımda en yaygın olarak kullanılan böcek öldürücü organofosfatlar klorpirifos ve asefattır. Ancak bu maddeler sadece bu böceklere değil etraflarında bulunan diğer canlılara örneğin kuşlara da zarar vererek ölümlerine yol açmakta üstüne üstlük havaya da karışmaktadır. Amerika’da yapılan bir çalışmada bu maddelere ait izler birçok kişinin idrar analizlerinde saptanmıştır!

Öncelikle tarım çalışanlarının daha fazla pestisitlere maruz kaldığı düşünülse de bunun yanı sıra tüm insanların pestisitlere en önemli maruz kalma yolu diyetle alınan besinlerdir. Pestisitlerin en yaygın olarak tespit edildiği besinler ise fasulye, karpuz patates ve domatestir.

domates.jpg

Meme kanseri oluşumunda hormonal dengede olan bozulmalar özellikle kandaki östrojen miktarını arttırıcı faktörlerin etkili olduğu bilinmektedir. Pestisitlerin de özellikle endokrin sistem üzerine etkilerini ortaya koyan çalışmalar yapılmış, bu etkiyle beraber bazı kanser türleriyle ilişkili olabileceği gösterilmiştir. Bu kanserler lenfoma, erkekte prostat kanseri ve kadında meme kanseri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Her ne kadar bu sonuçlar deneysel çalışmalarda daha belirgin olarak karşımıza çıksa da son dönemde yapılan epidemiyolojik çalışmalarda insanlar üzerinde de bu etki gözlemlenmiştir. Dünya Sağlık Örgütü özellikle Birleşmiş Milletler ile beraber dünya genelinde pestisit kullanımını azaltmaya yönelik çalışmalar yürütmektedir.

Bu noktada bizim özellikle dikkat etmemiz gereken nokta tükettiğimiz gıdaların mümkün oldukça doğal ortamda yetişmiş organik ürünler olmasına özen göstermektir. Bir diğer önemli nokta ise besinlerimizi mutlaka ve mutlaka çok iyi yıkayarak tüketmemiz bu zararlı maddelere maruz kalma olasılığımızı azaltacaktır.

"GIDALARI SİRKELİ SUDA BEKLETİN BİLGİSİ DOĞRU DEĞİL"

Doğru bilinen yanlışlardan biri sebze ve meyveleri sirkeli suda bekletmenin pestisitlerden arındırmada faydalı olacağıdır. Oysa sirkeli su mikroorganizmaları uzaklaştırmada etkili olabilir ancak pestisitlerden arındırmada belirgin bir etkisi bulunmamaktadır. Sirke yerine ise bir tatlı kaşığı karbonatlı suda bekletmek ise faydalı olabilmektedir.

Özetle söylemek gerekirse pestisitlerden kurtulabilmek için meyveler bolca yıkanmalı ve kabuğu soyularak tüketilmeli; sebzeler ise karbonatlı suda bekletildikten sonra bolca suda yıkanmalıdır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN