Milyonlarca kişi bu hastalıktan muzdarip! Artık o iğneler tarih olacak! Hastalar derin bir oh çekmeye başladı

Milyonlarca kişi bu hastalıktan muzdarip! Artık o iğneler tarih olacak! Hastalar derin bir oh çekmeye başladı

Dünyada en sık görülen hastalıklardan biri olarak karşımıza çıkan şeker hastalığı hayatı olumsuz etkiliyor. Milyonlarca kişinin kullandığı insülin iğnelerini tarihe karıştıracak o buluş herkese derin bir oh çektirdi. İki üniversite birleşti ortak bir çalışmaya imza attı. İşte şeker hastalığına bulunan o çözüm…

Norveç ve Avustralya'da 2 üniversitenin gerçekleştirdiği ortak çalışma ile birlikte insülin iğneleri ve tarihe karışacak. Şeker hastalarının bitmek bilmez çilesi insilün iğnelerine alternatif bir yol geliştirildi. Sidney Üniversitesi ve Norveç Arktik Üniversitesi'nden bilim insanları yenilebilir insülin ile tarihi bir çalışmaya imza attı.İşte şeker hastalığına bulunan o çözüm…

İNSÜLİN İĞNELERİNE ALTERNATİF

Bilimsel dergi Nature Nanotechnology'de yayınlanan araştırma doğrultusunda insülin iğnelerinin artık yenilebilir bir formda insan vücuduna entegre edilebileceği belirtildi. Kapsül formda ya da bir parça çikolatanın içerisine gözle görülmeyecek kadar küçük nano taşıyıcılar yerleştirilerek insan vücuduna insülin enjekte edilebileceği aktarıldı.

insilun-ignesi.jpg

Araştırmada yer alan Arktik Üniversitesi'nden Profesör Peter McCourt, "İnsülini bu şekilde almak daha doğru çünkü vücudun acil şekilde insüline ihtiyaç duyan bölgelerine maddeyi hızlıca ulaştırmak mümkün oluyor. Şırıngayla alınan insülin tüm vücuda yayılıyor ve istenmeyen yan etkilere neden olabiliyor" sözlerini dile getirdi.

AĞIZ YOLUYLA ALINACAK

Günümüzde pek çok farklı ilaç ağız yoluyla vücuda ulaştırılırken diyabet hastalarının böyle bir seçeneği olmadığı biliniyor. İnsülini iğneler şeklinde vücuda enjekte etmek zorunda kalan hastalar yeni yöntem ile farklı bir tedavi yöntemini seçmiş olacak.

insilun-yapmak.jpg

McCourt, Bu problemin temel nedeninin Nano taşıyıcılarla vücuda alınan insülinin midede parçalanamaması olduğuna değindi. Bu kapsamda vücudun ihtiyaç duyduğu bölgelere ulaşamayan maddelerin elde edilen araştırma doğrultusunda ortadan kalktığı söyleniyor.

McCourt, "İnsülinin mide asidi ve sindirim enzimleriyle parçalanmasını önleyecek bir kaplayıcı geliştirdik. Böylece insülin, gitmesi gereken yer olan karaciğere yapısı bozulmadan ulaşabiliyor" diye konuştu. Geliştirilmiş olan kaplayıcının yalnızca kanun şekeri yükseldiğinde aktif hale gelen bir enzim olduğunu belirten uzman isim karaciğerde parçalandığını söyledi.

insilun-yapmak-1.jpg

SADECE GEREK DUYDUĞUNDA PARÇALANIYOR

Araştırmada yer alan bir diğer isim Sidney Üniversitesi'nden Nicholas J. Hunt oldu. Kan şekeri yükseldiğinde karaciğerin hızlıca insülin salgıladığını ifade J. Hunt, en önemlisinin de kan şekerinin düşük olduğunda insülinin salgılanmaması olduğunu söyledi.

Ağız yoluyla alınabilen yeni insülinin öncelikle solucanlar, fareler ve sıçanlarda denendiğini ifade eden J. Hunt, daha sonra babunlarda test edildiğini aktardı. Yapılan araştırmalar doğrultusunda yeni insülin metodunun 2025'ten itibaren insanlar üzerinde denenebileceği ve başarılı sonuçlar alınması durumunda uygulamaya geçebileceği aktarıldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN