Nohut'un bu faydasını daha önce hiç duymamıştık! Her iki kişiden birisine iyi gelecek...

Nohut'un bu faydasını daha önce hiç duymamıştık! Her iki kişiden birisine iyi gelecek...

Garbanzo fasulyesi olarak da bilinen nohut, binlerce yıldır Ortadoğu ülkelerinde yetiştirilip yenilmektedir. Fındık tadı ve unlu dokuları diğer birçok yiyecek ve içerikle iyi uyum sağlar. Zengin bir vitamin, mineral ve lif kaynağı olarak nohut, kilo yönetimine yardımcı olmak, sindirimi iyileştirmek ve hastalık riskinizi azaltmak gibi çeşitli sağlık yararları sunabilir.

Ek olarak, bu baklagil protein açısından yüksektir ve birçok vejetaryen ve vegan yemeklerinde etin yerini mükemmel bir şekilde alır.

İşte nohutun kanıta dayalı sağlık faydaları:

1 BESİNLER İLE DOLU

Nohut, etkileyici bir beslenme profiline sahiptir.

Bardak başına 269 (164 gram) sağlayan orta derecede kalori içerirler. Bu kalorilerin yaklaşık %67'si karbonhidratlardan gelirken geri kalanı protein ve yağdan gelir (1Güvenilir Kaynak).

Nohut ayrıca çeşitli vitamin ve minerallerin yanı sıra yeterli miktarda lif ve protein sağlar. 1 su bardağı (164 gram) porsiyon pişmiş nohut ikramı (1Güvenilir Kaynak):

Kalori: 269

Protein: 14.5 gram

Yağ: 4 gram

Karbonhidrat: 45 gram

Lif: 12,5 gram

Manganez: Günlük Değerin (DV) %74'ü

Folat (B9 vitamini): DV'nin %71'i

Bakır: DV'nin %64'ü

Demir: DV'nin %26'sı

Çinko: DV'nin %23'ü

Fosfor: DV'nin %22'si

Magnezyum: DV'nin %19'u

Tiamin: DV'nin %16'sı

B6 Vitamini: DV'nin %13'ü

Selenyum: DV'nin %11'i

Potasyum: DV'nin %10'u

Gördüğünüz gibi, bu baklagil özellikle iyi bir mineral manganez ve B vitamini folatı kaynağıdır .

nohut-001.jpg

2 KENDİNİZİ TOK HİSSETMENİZİ SAĞLAR

Nohuttaki protein ve lif iştahınızı kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilir.

Protein ve lif, sindirimi yavaşlatmak için birlikte çalışır ve bu da tokluğun artmasına yardımcı olur. Ek olarak, protein vücudunuzdaki iştah azaltıcı hormon düzeylerini artırabilir.
Aslında nohuttaki protein ve lifin dolgunluk etkisi kalori alımınızı otomatik olarak azaltabilir

Bir çalışma, iki ayrı öğün yiyen 12 kadın arasında iştah ve kalori alımını karşılaştırdı
Bir öğünden önce 1.25 su bardağı (200 gram) nohut, diğer öğünden önce 2 dilim beyaz ekmek yediler. Beyaz ekmekle karşılaştırıldığında, nohut yemeğinden sonra iştah ve kalori alımında önemli bir azalma yaşadılar.

Başka bir küçük araştırma, öğleden sonra atıştırmalık olarak simit ve nohut bazlı humus yiyenlerin iştahta %70 azalma ve dolgunlukta %30 artış yaşadığını buldu.

Yine de nohut ve iştah kontrolü konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

3. NOHUT PROTEİN DEPOSUDUR

Nohut, bitki bazlı protein için harika bir kaynaktır ve onları et veya hayvansal ürünler yemeyen insanlar için mükemmel bir gıda haline getirir.

1 fincan (164 gram) porsiyon, siyah fasulye ve mercimek gibi benzer gıdaların protein içeriğiyle karşılaştırılabilir olan yaklaşık 14.5 gram protein sağlar.

Nohuttaki protein tokluğu artırmaya ve iştahınızı kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir. Protein ayrıca kilo yönetimi, kemik sağlığı ve kas gücündeki rolüyle bilinir
Bazı araştırmalar, nohuttaki proteinin kalitesinin diğer baklagil türlerinden daha iyi olduğunu ileri sürmüştür. Bunun nedeni nohutun metionin hariç tüm temel amino asitleri içermesidir.
Bu nedenle, eksik bir protein kaynağıdırlar. Diyetinizdeki tüm amino asitleri aldığınızdan emin olmak için nohutu kinoa gibi metionin içeren bir tam tahılla eşleştirmeniz önemlidir

nohutlar-001.jpg

4. FAZLA KİLOLARINIZLA BAŞA ÇIKMANIZI SAĞLAR

Nohut, doyurucu etkileri nedeniyle kilo yönetimine yardımcı olabilir.

Nohuttaki protein ve lif iştahınızı azaltabilir, bu da öğünlerdeki kalori alımınızı azaltabilir (8Güvenilir Kaynak).

Bir çalışmada, düzenli olarak nohut yiyenlerin vücut kitle indeksi (BMI) 30'un üzerinde olma olasılıkları yüzde 53 daha azdı ve nohut yemeyenlere göre daha düşük bel çevresine sahip olma olasılıkları daha yüksekti.

BMI yaygın bir sağlık metriği olmaya devam etse de, etkinliğinin sınırlı olduğunu unutmayın .

Bununla birlikte, başka bir inceleme, nohut gibi günde en az 1 porsiyon bakliyat yiyenlerin, baklagil yemeyenlere göre yüzde 5 daha fazla kilo verdiğini buldu .

Bu bulgular umut verici olsa da, daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç vardır.

6. SİNDİRİMİ KOLAYLAŞTIRIR

Nohut, sindirim sağlığı için çeşitli faydalar sunan lifle doludur

Nohuttaki lif çoğunlukla çözünürdür , yani sindirim sisteminizde jel benzeri bir madde oluşturmak için suyla karışır.

Çözünür lif, bağırsaklarınızdaki sağlıklı bakteri sayısını artırmaya ve sağlıksız bakterilerin aşırı büyümesini önlemeye yardımcı olabilir. Bu, irritabl bağırsak sendromu (IBS) ve kolon kanseri gibi bazı sindirim koşulları riskinin azalmasına neden olabilir

Bir incelemeye göre nohut, bağırsak hareketlerinin sıklığını, kolaylığını ve tutarlılığını artırarak sindirim sağlığının desteklenmesine de yardımcı olabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN