Ortodonti tedavisinde, yanlış konumlanan dişin tedavisi yapılır. ortodonti tedavisinde hangi dişler çekilir? sorusu diş hekimleri tarafından cevaplanıyor. Çene kemiklerinin düzgün konumlanması, dişin düzenli büyümesini sağlar.
Amaç karşı dişlerde bulunan çürük alanın düzenlenmesidir. Hareketli ve sabit dişler olmak üzere ikiye ayrılır. Hareketli tedavi sayesinde, hasta plak kısmını takıp çıkarabilir. Aparey adı verilen protezler sayesinde işlem gerçekleştirilir.
Bu şekilde karşı dişin plak kısmı ve genel yapısı bozulmuyor. Hastanın dişi çıkarmaması için, brakeler ile yapıştırılıyor.
ORTODONTİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Diş tedavisinde, ağız içerisine çenelikler yerleştiriliyor. Dişler hareket ettirildikten sonra çarpık olan kısımlar düzeliyor. Dişin yamuk olması ve çapraşık olması bozuk çene gelişimi olan kişiler için uygulanıyor. Ortodonti tedavisinde dişler eski haline geri dönmek ister. Zaman içerisinde dişler eski konumuna dönmeye başlıyor. Tedavi sonrasında dişlerin düzenli olarak üç kez fırçalanması gerekiyor. Diş hasarlarına dikkat etmek için,
Dişlerin genel temizliği yapılır
Dişin plak alanı azaltılır
Ortodonti tedavisi 4-6 hafta arasında sürer
Tedavide anestezi işlemi uygulanıyor
Lokal anestezi sayesinde ağrılar oluşmuyor
ORTODONTİ TEDAVİSİNDE DİŞ HASARLARININ ÖNLENMESİ
Tedavi sonrasında, hastalığın nüks etmemesi adına, tedavi planları oluşturuluyor. Yemekleri çiğnerken dişler, gerekli olan fonksiyonlarını yerine getiriyor. Ömür boyu iyi görünmesi ve sağlıklı olması diş ağrılarının oluşmasını engelliyor. Tedavinin prognozu her hasta için farklılık gösteriyor.
Daha basit ortodontik sorunlar için yaklaşık 2 aylık bir tedavi planı vardır. Alanında bilgili olan ortodontistler diş teli de takar. Tedavi sırasında ağız hijyenine dikkat edilir. Ortodonti tedavisi,
Tedaviler 6-15 seans aralığında tamamlanıyor
Ortodontist genel muayene yaparak dişleri ayrıntılı olarak inceler.
Dişin genel hatları bozulduysa, tel ve brake ile düzeltilir
Ağız içinde eğer çürük varsa öncelik ile çürük olan alanlar düzeltilir.
ORTODONTİ TEDAVİSİ VE YAŞ ARALIKLARI
Ortodonti tedavisi çocukluk dönemlerini aşmış her bireye uygulanabilir. Tedavi her hastanın problemine göre farklılık gösterebilir. Ortodonti faydaları, dişin altında kist oluşumuna engel oluyor. Eğer ki ağzın kendisinin dar bir yapısı varsa, 2 tane diş çekilebilir. Tedavi başladıktan sonra aparey ismi verilen aparat takılıyor. Aparat, diş tedavisinde hastanın ağzının açık kalmasını destekliyor. Hasta, tedavi öncesinde ayrıntılı olarak bilgilendirilir.
ORTODONTİ TEDAVİSİNDE KULLANILAN MALZEMELER
Tedavi yapılırken, hastanın olabildiğince rahat etmesi amaçlanıyor. Şeffaf plaklar dişin yapısını estetik olarak güzel gösteriyor. Hareketli ortodontik cihazlar, dişin diş köküne kolaylıkla yerleştirilmesini sağlar. Sabit ortodontik araç ise diş minesinin aşınmasına engel oluyor. Aşınan dişler, yapısını bozar ve yerinden çıkabilir. Bunun için dişi sabitleyen kalıplar vardır.
ORTODONTİ TEDAVİSİNDE ŞEFFAF PLAK KULLANMAK
Şeffaf plaklar, dişin temel yapısını koruyor. Takıp çıkarabilme özelliği sayesinde tedaviyi basit hale getiriyor. Hastalarda gece uyurken meydana gelen diş sıkmalarının önüne geçiyor. Tedavi süreci hızlandırılarak, tedavilerden daha kısa sürelerde yanıt alınabilir.