Prof. Dr. Derya Unutmaz: İyi huylu’ bakteriler ilaç olacak

Prof. Dr. Derya Unutmaz: İyi huylu’ bakteriler ilaç olacak

ABD’de ‘kronik yorgunluk ve bağırsak mikrobiyotası arasındaki ilişkiyi ispatlayan’ çalışmanın ilk sonuçları yayınlandı. Çalışmada yer alan Prof. Dr. Derya Unutmaz, bağırsakta sağlıklı olmamızı sağlayan iyi huylu bakterilerin, yakın bir gelecekte ilaç olarak üretilerek pek çok hastalığın veya sendromun çözümünde kullanılabileceğine de işaret etti.

ABD’deki Cornell Üniversitesi, Columbia Üniversitesi ve Jackson Laboratuvarı araştırmacıları tarafından ortaklaşa yürütülen ve Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün (National Institute of Health) yaklaşık 25 milyon dolar fon ayırdığı, ‘kronik yorgunluk ve bağırsak mikrobiyotası arasındaki ilişkiyi ispatlayan’ çalışmanın ilk sonuçları yayınlandı.

Çalışmayı yürüten ekiplerden Jackson Laboratuvarı Baş Araştırmacısı ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Unutmaz, kronik yorgunluğu masaya yatırdıkları bu çalışma sonuçlarının, aslında kanser tedavilerinin etkinliğinden, otoimmün hastalıklara, kronik depresyondan obezite ve yaşlanmaya kadar, pek çok alanda geniş çaplı etkiler yaratabileceğini söyledi.

Araştırmanın detaylarını anlatan Prof. Dr. Unutmaz, bağırsaklarımızda sağlıklı olmamızı sağlayan iyi huylu bakterilerin, yakın bir gelecekte ilaç olarak üretilerek pek çok hastalığın veya sendromun çözümünde kullanılabileceğine de işaret etti.

TRİLYONLARCA BAKTERİ SINIFLANDIRILDI

Araştırmanın ayrıntıları özetle şöyle:

Beş yıllık büyük çaplı araştırmaya 150 hasta dahil edildi. Hastalardan her yıl, düzenli olarak dışkı ve kan örnekleri alındı. Örneklerdeki bakteriler sekanslandı ve biyoinformatik denilen yapay zeka sistemlerinden de faydalanılarak trilyonlarca bakteri sınıflandırıldı.

Kronik yorgunluktan şikayetçi hastaların rahatsızlığında bağırsak florasındak bakterilerden kaynaklandığı hipotezi incelendi. Araştırma sonucu hastaalrın bağırsaklarında kötü huylu bakterilerin çoğunlukta olduğu saptandı.

Bu nedenle sağlıklı beslenmenin çok önemli olduğuna, zira sağlıksız yiyeceklerle kanser gibi hastalıkları besleyen kötü bakterilere yol verildiğine dikkat çekildi. Aynı zamanda iyi bakterileri üretmek suretiyle bir ilaç haline getirilebilmesinin de yolunu açıldı. Bir bakterinin genetik olarak programlanarak özelliklerinin aktarılabileceği de kaydedildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN