Psikolog Ahsen Aksüt bağımlılık uyarısı yaptı: Sosyal medya çocukların duygusal sağlığını etkiliyor

Psikolog Ahsen Aksüt bağımlılık uyarısı yaptı: Sosyal medya çocukların duygusal sağlığını etkiliyor

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte sosyal medya kullanımı yoğunlaşırken uzmanlar 18 yaş altı çocuklarda sosyal medya araçlarına olan bağımlılığın artığını belirtiyor. KARAR'a konuşan Psikolog Ahsen Aksüt, "18 yaş grubu bireyler bulundukları gelişim dönemi itibariyle kendini gösterebilme, sosyal ilişkilerini geliştirebilme ihtiyacı duyarlar. Bu ihtiyaçları karşılayabilecekleri düşüncesi ise onların sosyal medya ve internet kullanım oranını artırmaktadır" şeklinde konuştu.

MERVE ŞİŞMAN I KARAR

2012 yılında 1,48 milyar olan sosyal medya kullanıcı sayısı, 2022 yılı itibariyle 3,1 kat artış göstererek 4,62 milyar seviyelerine ulaştı. Aynı raporda dünyadaki insanların günde ortalama olarak 2 saat 27 dakika sosyal medyada vakit geçirdikleri belirtildi. Dünyada ortalam günlük internet kullanım süresinin ise verilere göre 7 saati aştığı söyleniyor.

whatsapp-image-2023-05-24-at-12-45-32.jpeg

'ÇOCUKLARIN DUYGUSAL SAĞLIĞINI ETKİLİYOR'

Özel bir klinikte çalışan 24 yaşındaki Ahsen Aksüt, sosyal medyanın çocukları üzerindeki etkisini ise şöyle yorumluyor: Sosyal medya kullanımı arttıkça, çocukların yüz yüze iletişim becerileri veya gerçek dünya ilişkileri azalabilir. Çocuklar içinde bulunduğu dönem itibariyle sahip olduğu duygusal rahatsızlıklardan veya stres gibi duygularından kaçış olarak sosyal medyaya girer ve rahatlama yaşar. Sosyal medya kullanımı, çocukların duygusal sağlıklarını etkilemektedir. Kendileri hakkında olumsuz karşılaşmalar yapmalarına veya duygusal olarak zayıf olmalarına neden olabilir.

'ODAKLANMA BECERİLERİ AZALABİLİR'

Uyarılar yapan Psikolog Ahsen Aksüt KARAR okurlarına şu uyarıları yaptı: Aşırı sosyal medya kullanımında çocukların zaman yönetim becerileri değişebilir. Örneğin, sosyal medya kullanımı arttıkça okul veya diğer etkinliklere odaklanma becerileri azalabilir. Bilinçsiz sosyal medya kullanımı, çocukların güvenlik ve gizlilik haklarını etkileyebilir kişisel bilgilerinin paylaşılmasına veya korsanlığa maruz kalmasına neden olabilir.

'ALTERNATİF AKTİVİTİLER SUNUN'

Çocukların sağlığını olumsuz etkilediğini söyleyen Psikolog Aksüt ailelere ise şu uyarılarda bulundu: Çocuğunuza zaman geçirebileceği farklı aktiviteler sunun. Kitap okuma, resim çizme,spor yapma, müzik dinleme veya arkadaşlarıyla oyun oynama gibi aktiviteler, çocuğunuzun telefon veya diğer cihazlara aşırı oyun oynama ihtiyacını azaltabilir. Kendinizde elektronik cihazları çok kullanıyorsanız, çocuğunuzun bu davranışını değiştirmesi için örnek olun. Kendi telefon veya diğer cihaz kullanımınızı azaltın ve alternatif aktiviteler sunun. Çocuğunuzun telefon veya diğer cihazları kullanma süresini ve saatlerini belirleyin ve bu kurallara uymasını sağlayın. Bu sınırların belirlenmesi, çocuğunuzun sağlıklı bir şekilde oyun oynaması ve diğer aktivitelere de zaman ayırması için önemlidir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN