Regl tarihi nasıl hesaplanır? Adet günü hesaplama yöntemleri

Regl tarihi nasıl hesaplanır? Adet günü hesaplama yöntemleri

Ergenlik dönemi ile birlikte her kadın regl dönemi yaşamaktadır. Diğer bir adı ile adet döngüsü olarak belirlenen bu olay bir süreç içerisinde görülen kanama ifade eder. Regl dönemine nasıl hesaplanacağı merak ediliyor. İşte adet döngüsü hakkında merak edilen tüm detaylar…

Adet dönemi içerisinde kadınlar fiziksel ve psikolojik olarak değişiklikler yaşayabilir. Adet döneminin ise düzenli bir takip süreci içerisinde olması gerekmektedir. Bu sürecin nasıl hesaplanması gerektiği di sizlerle paylaşıyoruz. İşte adet döngüsü hakkında merak edilen tüm detaylar…

ADET DÖNGÜSÜ NEDİR?

Halk arasında birçok farklı isim ile bilinen adet döngüsüne menstrural döngü ismi de verilir. 1 aylık süreç içerisinde kadınların gebelik için yaptığı hazırlık sürecini ifade edilir. Yumurtalıklar ovulasyon dönemi içerisine girdiği zaman yumurtaları bırakmaktadır. Yumurtanın sperm ile buluşması durumunda ise gebelik süreci başlar. Ovulasyon süreci içerisinde herhangi bir cinsel birleşme yaşanmaması ya da cinsel ilişkide korunmak durumlarında gebelik durumu yaşanmadığı içi yumurtalar çatlayarak adet kanaması haline gelir. Gerçekleşen kanamalar içinde kadınlar belirli yöntemler kullanmaktadır. Bunların başında ise ped kullanımı gelmektedir. Gebelik süreci yaşamak isteyen kadınlar ise adet döngü sürelerini iyi hesaplayarak bu süreçler içerisinde cinsel birleşim yaşaması gereklidir. Adet döngüsünü takip edebilmek için pek çok farklı uygulama yer almaktadır. Bu uygulamaları kullanabileceğiniz gibi adet döngünüzü kendinizde takip edebilirsiniz.

Regl döngüsü nasıl hesaplanır

ADET DÖNGÜSÜ KAÇ DÖNEME AYRILIYOR?

Regli döngüsü 3 farklı döneme ayrılmaktadır. Bu döngü şu şekilde oluşuyor:

1.Yumurtalık Döngüsü

Foliküler Faz , ovülasyon, luteal Faz

2.Uterus Döngüsü

Adet günü, proliferatif faz, salgı fazı

REGL DÖNGÜSÜ NASIL HESAPLANIR?

Adet döngüsü hesaplaması yapılırken kişinin adet gördüğü tarihten bir sonraki kanama tarihine kadar geçen süre baz alınır. Ortalama olarak adet döngüsü ilk adet gününden sonra adet gününe kadar geçen süre içerisindeki 28 günü kapsamaktadır. Yumurtlama günü ise kişiden kişiye göre farklılık gösterebilen bir sistemdir. Uzmanlar tarafından 21 ila 35 gün arasındaki adet normal olarak kabul edilir. Kadınlar 5-6 gün arasında bir adet süreci yaşarlar. Adet döngüsü 21 günden az 35 günden fazla sürüyor ise adet düzensizliği yaşıyor olabilirsiniz. Bu nedenle bir doktor kontrolüne gitmenizde fayda var.

YUMURTLAMA DÖNEMİ NASIL HESAPLANIR?

Adet döngüsü içerisinde hamile kalma ihtimali en yüksek olduğu dönemi ovulasyon ya da yumurtlama dönemi adı verilir. Ovulasyon dönemi ne belirlenmesi için adet döngüsünün doğru bir şekilde hesaplanması gerekir. Ortalama 1 adet döngüsünün 28 gün olduğu düşünüldüğünde ovulasyon dönemi, renkli döngüsünün 14. gününe denk gelebilir. Döngü içerisindeki 12 ve 16 günler arasında ovülasyon dönemi gerçekleştiği düşünür.

Adet gecikmesi belirtileri nelerdir

ADET DÖNEMİ DÜZENSİZ OLAN BİREYLER NASIL ADET DÖNGÜSÜ HESAPLAR?

Ergenlik çağına gelen her kadın adet görmeye başlarken 21 günden az görülmesi ya da 35 günden uzun sürmesi durumunda düzensizlik söz konusudur. Bununla birlikte iki ya da daha fazla dönem boyunca adet görülmemesi, ya da daha kısa süre içerisinde adet görülmesi adet düzensizliği olarak adlandırılır. Bu durumun nedeni ise çoğunlukla hormonal bozukluklar olarak ortaya çıkmaktadır. Adet düzensizliğine neden olan durumlar şu şekildedir:

Hormonal düzensizlikler

Miyom

Polip

Diyabet

Depresyon

Yumurtalık kisti

Adet döneminde düzensizlik olan kişiler yumurtlama dönemi sürecini hesaplamak da zorlanmaktadır. Bu durumda adet dönemi takibi yapmak pek de mümkün değildir. Düzenli bir adet döngüsü olmayan kişiler eczanede satılan yumurtlama kitleri ile ovulasyon sürecinde öğrenebilir.Ancak adet düzensizliği olan kişilerin mutlaka bir Uzman doktora danışılması gerekmektedir.Zira adet düzensizliği yaşanmasına neden olan problemler kişilerin hamile kalmasını da engelleye bilmektedir.

ADET GECİKMESİ NEDİR?

Adet döngüsü sürecinde ne kadar düzenli bir adet görseniz de zaman zaman gecikme görülebilir. Bir kadında 4 ila 5 gün arasında Adet gecikmesi normal olarak kabul edilir. Adet süreciniz içerisinde böyle bir durum yaşanıyorsa panik yapmanıza gerek yok. Böyle bir durumun ortaya çıkması hamilelik belirtisi olarak da görülebilmektedir. Ancak adet düzensizliği başlangıcı olarak kabul edilebilirken zaman zaman yaşanan sorunlar nedeniyle ortaya çıkan bir durumda olabilir. Adet gecikmesine neden olan durumlar şu şekildedir:

Hamilelik,

Kilo kaybı,

Aşırı kilo alma,

Emzirme ve lohusalık dönemi,

Kronik hastalıklar,

Yoğun egzersiz programları,

Doğum kontrol ilaçları,

Stresli olma durumu,

Polikistik over sendromu (Yumurtaların üzerinde yer alan kistler),

Tiroit bozukluklar (guatr),

Erken menopoz.

Adet döngüsü neden bozulur

ADET GECİKMESİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Adet döngüsünü bilmeyen kişiler adet gecikme durumlarımı da tespit edememektedir. Adet düzensizliğine göstergesi olan işaretler şu şekildedir:

Yoğun bel ve karın ağrısı çekmek

16 yaşına kadar regl görmemek

14 yaşına kadar göğüslerde büyüme görülmemesi ya da kasıktaki tüylerin gelişmemesi

Hamile kalma potansiyelinizin bulunması

İki düzenli periyodun kaçırılması

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN