Sütten yayılan H5N1 paniği

Sütten yayılan H5N1 paniği

Koronavirüs salgınından sonra kuş gribi tehlikesi kapıya dayandı. ABD’deki süt inekleri arasındaki H5N1 virüsü hızla yayılıyor. Biden’ın koronavirüs danışmanı durumun daha da kötüye gidebileceğini açıklayarak, “Şu anda inek sütü içmiyorum” dedi. Şu ana kadar iki kişinin enfekte olduğu belirlenirken, virüslü sütleri içen kedilerin öldüğü görüldü.

İlk olarak 25 Mart’ta kayıtlara geçen ABD’deki süt inekleri arasındaki H5N1 kuş gribi salgını şu anda sekiz eyalette en az 33 sürüye yayılmış durumda.

Çarşamba günü, piyasada satılan sütte virüsün genetik kalıntıları ortaya çıkarken yetkililer sütlerin güvenli olduğunu duyurdu. Fakat ABD Başkanı Joe Biden’ın koronavirüs danışma kurulunda görev alan bilim insanı Rick Bright durumun daha da kötüye gidebileceğini New York Times’a açıkladı.

VİRÜS SÜTTE AKTİF OLABİLİR

Virolog ve Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı’nın eski yöneticilerinden Bright, kararını X’te yaptığı açıklamada şu ana kadar iki Amerikalıya bulaşan virüsün sütte hala aktif olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Bright, ‘Verileri beklerken süt içmeye ara verdim. Gecikmiş şeffaflık kararımı etkiledi. Yaklaşık otuz yıldır bu virüsle çalıştığım için ona ve sürprizlerine saygı duymayı öğrendim” dedi.

Endişeler, FDA’nın marketlerdeki sütlerde virüs izlerine rastlandığını açıklamasından günler sonra arttı. Ohio’da yapılan bir başka test, marketlerdeki tüm sütlerin yaklaşık yüzde 40’ının etkilenmiş olabileceğini gösterdi.

PETRİ KAPLARINDA BÜYÜMEDİ

Bazı uzmanlar sütte tespit edilen izlerin ölü virüsü temsil ettiğini, yani sıvının ısıtılmasının mikropları etkili bir şekilde öldürdüğünü öne sürdü.

Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü’nün yeni direktörü Jeanne Marrazzo ise önceki gün, bilim adamlarının marketlerden satın alınan süt örneklerinde bulunan H5N1’in petri kaplarında büyümediğini tespit ettiklerini açıkladı.

Ancak bu çalışmanın sadece az sayıda örnek üzerinde yapıldığını ve çalışmanın kamuoyuna açıklanmadığını da itiraf etti.

SADECE SÜT SIĞIRLARINDA TESPİT EDİLDİ

Kuş gribinin et arzına girme potansiyeli konusunda da endişeler var, ancak şu ana kadar virüs sadece süt sığırlarında tespit edildi. Teksas’ta bir mandıra işçisinde görülen tek vaka ise, sığırlara doğrudan maruz kalmayla bağlantılı.

Ancak yetkililer sığırlardaki salgının daha önce düşünülenden ‘çok daha yaygın’ olmasından korkuyor. Şu ana kadar sekiz eyalette toplam 33 süt çiftliğinde virüs tespit edilmiş olsa da, yetkililer başka çiftliklerde de olmasından endişe ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN