Tatil dönüşü öğün atlayanlar dikkat

Tatil dönüşü öğün atlayanlar dikkat

Diyetisyen Sena Genç, tatil dönemi sonrasında sağlıklı beslenme konusunda uyarılarda bulundu. Genç, "Sağlıklı beslenme, sizi kalp hastalığı, diyabet ve kanser gibi birçok kronik bulaşıcı olmayan hastalığa karşı korur. Öğün atlamamaya özen gösterin. Öğün atlarsanız, bir sonraki öğünde aşırı kalori alımına sebep olabilirsiniz" şeklinde konuştu.

İSÜ Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Beslenme ve Diyet Kliniği'nden Diyetisyen Sena Genç, tatil dönemi sonrasında sağlıklı beslenme konusunda uyarılarda bulundu. Tatillerde beslenme alışkanlıklarının değişmesi nedeniyle tatil sonrasında sağlıklı beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini belirten Genç, "Öğün atlamamaya özen gösterin. Öğün atlarsanız, bir sonraki öğünde aşırı kalori alımına sebep olabilirsiniz. Tatil sonrası beslenme düzenine dikkat etmek, yeterli ve dengeli beslenmek, bol su içmek, aşırı miktarda tuz, şeker ve yağ içeren besinlerden kaçınmak önemlidir" şeklinde uyardı.

6.jpg

Diyetisyen Genç, sağlıklı beslenmenin kronik hastalıklara karşı koruyucu olduğunu ve yaşamın her döneminde uygulanması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:

“Sağlıklı beslenme, sizi kalp hastalığı, diyabet ve kanser gibi birçok kronik bulaşıcı olmayan hastalığa karşı korur. Sağlıklı beslenme uygulamaları yaşamın her döneminde olması gerekir. Doğduğumuz andan itibaren, sağlıklı büyümeyi teşvik eder ve bilişsel gelişimi geliştirir. Fazla kilolu veya obez olma ve yaşamın ilerleyen dönemlerinde bulaşıcı olmayan hastalıklar geliştirme riskini azaltmak gibi daha uzun vadeli sağlık yararları sağlayabilir.”

"KAHVALTI ATLANMAMALI"

Kahvaltının atlanmasının bir sonraki öğünde aşırı yemeye sebep olabileceğine dikkat çeken Genç, bunun çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi. Tatilde sağlıksız beslenmeyi fazla kaçıran kişilerin sonrasında da bu alışkanlığı sürdürebileceğini belirten Genç, "Ya hep ya hiç zihniyetinin sorunu, gerçekçi olmayan kendi kendine dayatılan kuralların eşlik etmesidir. Sağlıksız beslenme zihniyetine geri dönülmesi kaçınılmaz olabilir ve bu döngü tekrar eder" şeklinde ifade etti.

7.jpg

"DÜZENLİ EGZERSİZ YAPILMALI"

Dyt. Sena Genç, tatil mevsiminin normal sağlıklı alışkanlıklarımızın tamamen göz ardı edilmesi gerektiği anlamına gelmediğine dikkat çekti. Genç, "Düzenli egzersiz, normal rutinlerimizin bozulduğu tatil dönemlerinde bile ruh halimizi ve genel refah duygumuzu artırmaya yardımcı olabilir. Egzersiz, iyi hissettiren beyin kimyasallarının salınmasını teşvik ederek, zihinsel sağlığımızı korumamıza yardımcı olabilir" ifadelerini kullandı.

8.jpg

"SU TÜKETİMİNE ÖZEN GÖSTERİLMELİ"

Tatil döneminde ya da sonrasında beslenme düzenin nasıl dengelenebileceğine değinen Dyt. Genç, sözlerine şöyle devam etti:

“Öğün atlamamaya özen gösterin. Öğün atlayarak bir sonraki öğünde aşırı kalori alımına sebep olabilirsiniz. Bu yüzden öğün atlamadan bir denge oluşturmanız gerekmektedir. Sevdiğiniz yiyeceklerin keyfini çıkarın. Sevdiğiniz bir yiyeceği tüketirken bunu aslında yememeniz gerektiğini düşünmek sonrasında sizi ‘Zaten bir kere yedim bozuldu, hep böyle devam edeyim’ psikolojisine sürükleyebilir. Bu yüzden yediğinizin tadını çıkarın ve bir sonraki öğününüzde denge oluşturun. Bol bol su tüketin, vücudun su seviyesini korumak ve metabolizmanızın çalışması için mutlaka su tüketimini eksik etmeyin.”

9.jpg

"DETOKS SUYU TÜKETİLEBİLİR"

Dyt. Sena Genç, detoks sularının tercih edilmesi hakkında bilgi verdi. Vücudun asıl detoks mekanizmasının karaciğer olduğunu belirten Genç, karaciğerin vücuttaki toksinlerin temizlenmesini sağladığını söyledi. Detoks sularının motivasyonu artırarak su tüketimini artırabileceğini ve bu nedenle tüketilebileceğini ifade etti.

"YEŞİL ÇAY KİLO VERMEYE YARDIMCI OLABİLİR"

Fazla kilolarımızdan kurtulmamız için tüketebileceğimiz besinlerden bahseden Dyt. Genç, “Hiçbir besin tek başına bu mucizeyi gerçekleştiremez, yeterli ve dengeli beslenmenin yanında metabolizmayı çalıştıran ve ödem atmaya destek olan besinlerle süreç hızlanabilir. Örneğin; yeşil çay, kiraz sapı çayı, ananas, maydanoz gibi besinlerin desteğini alabiliriz” şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN