Tavuklarda Kuş Gribi teşhisi

Tavuklarda Kuş Gribi teşhisi

'Tavuklarda kuş gribi nasıl belli olur?' sorusu hiç şüphesiz bütün tavuk üreticilerinin aklında bulunuyor. Genellikle vahşi kuşların vücudunda doğal olarak bulunan bir virüsün evcil tavuklara bulaşmasıyla ortaya çıkan bu hastalık kanatlı hayvanlar ve yetiştiricileri için ciddi bir tehdit.

KUŞ GRİBİ NEDİR?

Tavuklar, biz insanlar için uzun asırlardır önemli bir gıda kaynağı konumunda bulunuyor. Hayatlarımızın bu kadar içine girmiş bu canlılar kuş gribi gibi bulaşıcı bir hastalığa karşı oldukça duyarlılar. 'Avian influenza' bilimsel adıyla bilinen bu viral enfeksiyon tüm dünya çapında tavukçuluk sektöründe ciddi sorunlar yol açıyor. Her geçen gün tavuk üreticileri gripten hayvanlarını korumaya, hekimler ise yeni tedavi yolları bulmaya uğraşıyor.

KUŞ GRİBİ BELİRTİLERİ VE TEŞHİSİ

Tavuklarda kuş gribi genellikle bir hayli hızlı yayılıyor. En sık görülen belirtileri arasında nazal mukus sekresyonu veya burun akıntısı, solunum yollarında oluşan sorunlar, gözlerde şişme ve kızarıklık, iştah kaybı, keyifsizlik hali, tüylerde döküntü ve dişi tavuklarda yumurtlama sorunları bulunuyor. Eğer gribal vaka ilerlediyse tavuklarda ani ölümler de görmek olasıdır.

Kuş gribi belirtileri her ne kadar bizler tarafından bilinse de herhangi bir şüpheli durumda mutlaka veteriner hekim ya da başka bir uzmana danışılmalı. Kesin teşhisi koymak için klinikte yapılacak bir muayene, laboratuvar ortamındaki testler ve izole edilen virüslerin incelenmesiyle konulur. Maalesef tavuklarda kuş gribi tedavisi için özel bir antiviral yani virüs enfeksiyonu karşıtı bir ilaç henüz bulunmamakta.

TEDAVİ VE SALGIN ÖNLEMLERİ

Tedavi hiç yok değil elbet, var fakat genellikle semptomlara yönelik ve destekleyici bir nitelik taşıyor. Uygun belirtileri taşıyan ve hasta olduğu veteriner hekimlerce teşhis edilmiş tavukları izole etmek, gerekli gıda ve besin takviyelerini hazırlayarak ayrı bir alanda bekleterek hastalığın kümeste veya çiftlikte yayılmasını engellemek alınabilecek ilk ve temel önlemlerden biri.

Bütün iş hasta tavuğu alıp izole bir yere koyarak bitecek değil tabii ki, işte tavuklarınızda kuş gribinden korkuyor veya şüpheleniyorsanız alabileceğiniz bazı önlemler;

  • Kümesinizde veya çiftliğinizde alanında uzman kişiler eşliğinde biogüvenlik önmlerinşn tespit edilmesi ve uygulanması
  • Hijyenik koşulların tavukların hem gece barındığı hem de gündüz vakitlerinde bulunduğu ortamda optimum düzeyde ve olabildiğince steril şartlara uygun tutulması
  • Tavukların havadan veya karadan herhangi bir vahşi kuşla temasının kesin ölçüde engellenmesi veya hiç olmazsa temas oranının en aza indirilmesi
  • Hasta tavukların hızlıca tespit edilmesi ve herhangi bir olmusuzluk gözükmeyen senaryolarda dahi uzman veteriner hekimler eşliğinde rutin kontroller ve aşılama uygulamaları
  • Yetiştiricilerin kendi hijyenine dikkat etmesi

Tavuklarda ve kanatlı hayvanların birçoğunda kuş gribi ciddi bir hastalık olup üretici ve konunun uzmanlarının dikkat etmesi oldukça önemlidir. Erken tanı ve doğru tedaviyle hastalık kontrol altına alınabilir. Tavuk sağlığına dikkat etmek ve hekimlerle işbirliği şiddetle tavsiye edilmektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN