'Telefon kullanan çocuklarda duruş bozukluğu oluşuyor'

'Telefon kullanan çocuklarda duruş bozukluğu oluşuyor'

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Başak Mansız Kaplan, çocukların telefon ve tabletlere uzun süre maruz kalmalarının kalıcı duruş bozukluğu oluşturabileceğini söyledi. Kaplan, postür bozukluğunun tedavisi için fizik tedavi, lokal enjeksiyon ve kişiye özel egzersiz programlarının uygulanması gerektiğini belirtti.

Ankara Koru Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Başak Mansız Kaplan, çocuklarda uzun süre telefon ve tablet kullanımının kalıcı duruş bozukluğuna neden olduğunu belirtti. Teknolojinin gelişmesinin kas-iskelet sistemi üzerinde birçok olumsuz etkisi olduğunu söyleyen Kaplan, günlük ortalama ekran süresinin üç saate kadar ulaştığını ifade etti. Uzun süre telefon ve tablet kullanımının fiziksel postür bozukluğuna neden olduğunu vurgulayan Kaplan, bu durumun fizik tedavi, lokal enjeksiyon ve özel egzersiz programları ile tedavi edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

2-004.jpg

"ÇOCUKLARDA BOYUN VE SIRT AĞRISI GÖRMEKTEYİZ”

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Başak Mansız Kaplan, uzun süre telefon ve tablet kullanımının boynun ön pozisyonda uzun süre kalması nedeniyle boyun ve sırt kaslarında ağrı ve zedelenme oluşturduğunu söyledi. Gençlerde yaklaşık yüzde 80 oranında boyun ve sırt ağrısı riskinin arttığını belirten Kaplan, çocuklarda da bu sorunların görüldüğünü ve 7-8 yaşlarına kadar boyun ve sırt ağrılarına bağlı olarak takip edilmesi gerektiğini ifade etti.

Kaplan, boynun öne doğru uzadığı durumlarda kaslarda güçsüzlük ve gerginlik meydana geldiğini, postür bozukluğunun devam etmesi durumunda boyuna binen yükün arttığını ve geri dönüşümsüz hasarlar meydana gelebileceğini vurguladı.

4-001.jpg

"KAS-İSKELET SAĞLIĞI AÇISINDAN KISITLANMASI GEREKİYOR”

Başak Mansız Kaplan, okul sürecinin kas-iskelet rahatsızlıklarında tetikleyici bir dönem olduğuna dikkat çekerek, çocukların 40 dakika boyunca sürekli düzgün postürde oturamadığını söyledi. Ayrıca, evde tablet ve telefon kullanımının da kas-iskelet sağlığı açısından kısıtlanması gerektiğini belirten Kaplan, molalı kullanımın önemli olduğunu vurguladı. Yemek yerken de düzgün duruşun önemine dikkat çeken Kaplan, bu şekilde kısıtlama yapmanın kas-iskelet sisteminin gelişimi ve sağlığı için önemli olduğunu sözlerine ekledi.

"FITIK VE KİREÇLENME DAHA ERKEN GÖRÜLEBİLECEK”

Kaplan, bu yaşlarda postür bozukluğunun gelişim engeline neden olduğunu ve çocukların boy atacakları için ne kadar bozulacağını bilemediklerini söyledi. Bu nedenle düzenli egzersiz yapmanın önemli olduğunu belirten Kaplan, çocukların yaşıtlarından farklı egzersizler ve sporlar yapmaları gerektiğini ifade etti. Bu durumun çocuklar için yorucu bir süreç olabileceğini sözlerine ekleyen Kaplan, ileri yaşlarda görülebilecek fıtık ve kireçlenme gibi durumların bu çocuklarda daha erken görülebileceğine dikkat çekti.

1-004.jpg

EKRAN BAŞINDA16 SAAT VAKİT GEÇİRİYORMUŞ

Boyun ve sırt ağrısı nedeniyle bir hastasının kendisine başvurduğunu dile getiren Kaplan, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“Ekran başında ne kadar vakit geçiriyor diye sorduğumuz zaman 16 saat cevabını aldım. Zaten 24 saatin 8 saati uyuyup, 16 saati ekran başında. Bu çocuğun boynunun ve sırtının ağrımaması mümkün değil, keza kalıcı bir hale gelmiş. Çocukta boyun düzleşmesi gelişmişti ve biz bu çocukta kişiye özel egzersiz programı düzenledik. Düzenli olarak da takibe girmek zorunda, çünkü hala daha uzayacak. 14 yaşında da olsa büyümeleri devam ediyor."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN