Temel Reis yalan değilmiş! Ispanağın etkisi öyle yüksek ki, yasaklansın istiyorlar...

Temel Reis yalan değilmiş! Ispanağın etkisi öyle yüksek ki, yasaklansın istiyorlar...

Meğer Temel Reis haklıymış... Ispanak yemekle en doğrusunu yapıyormuş. Ispanak gerçekten de doping etkisi yapıyor. Abartı olarak gördüğümüz çizgi film efsanesinin gerçekliğini bilim insanları kanıtladı. Bilim insanları, ıspanağın özünde bir steroid olduğunu ve sporcular için yasaklanması gerektiğini savunuyor.

Çocukken izlediğiniz Temel Reis'in (Popeye the Sailor Man) ıspanak yemekle insan üstü bir güç kazandığı sahneleri hatırlıyorsunuz değil mi? Bilim insanları bu sahnenin büyük oranda gerçekçi olduğunu kanıtladı.

Freie Universität Berlin'den bilim adamları, ıspanağın esasen bir steroid olduğunu iddia ederek sporcular için yasaklanması çağrısında bulundu. Bilim insanları, ıspanakta bulunan ekdisteron adlı hormon hakkında bilgi vermek için Dünya Anti-Doping Ajansı ile temasa geçti.

ÜÇ KAT DAHA GÜÇLÜ YAPIYOR

10 haftalık bir çalışma, ekdisteronun sahip olduğu etkiyi gösterdi; ıspanak tüketenler, tüketmeyenlere göre çok daha fazla güçlü performans gösterdi. Çalışma, aynı programı takip eden 46 sporcuyu içeriyordu. Bir grup plasebo diğeri ise ekdisteron aldı. Ekdisteron alan grup daha fazla kas kütlesi geliştirdi ve plasebo grubundan üç kat daha güçlü hale geldi.

ispanak-spinach.jpg

Sonuçlar öyle şaşırtıcıydı ki araştırmacılar WADA'ya (Dünya Anti-Doping Ajansı) ıspanakta bulunan bu hormonu (ekdisteronu) yasaklılar listesine dahil etmesi için çağrıda bulundular.

Ecdysterone'nin yasaklı maddeler listesine girip girmeyeceği henüz belli değil.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN