Tetik Parmak hastalığı nedir?

Tetik Parmak hastalığı nedir?

Bu yazımızda tetik parmak nedir? tetik parmak belirtileri ve tedavisi üzerine konuşacağız. Tenosinovit Stenosing adıyla da bilinen tetik parmak hastalığı, kişinin parmaklarını hareket ettirirken ani bir şekilde parmakların kilitlenmesi veya kasılması hâline denmektedir. Özellikle de başparmaklarda, yüzük parmaklarında ve küçük parmaklarda görülmektedir.

TETİK PARMAK HASTALIĞI NEDEN OLUR?

Tetik parmak rahatsızlığı sürekli yapılan bir hareket sonucu yahut parmakların düzenli olarak zorlanması sonucu ortaya çıkar. Bir diğer değişle ellerde ve kollarda bulunan kasların düzelmesinden ve bükülmesinden sorumlu olan tendonların işlevini tam yerine getirmemesinden kaynaklanır. Bu tendonların iltihaplanması sonucu tetik parmak rahatsızlığı ortaya çıkar. Bu rahatsızlık parmaklarda sıkışmalara ve şişliğe de yol açmaktadır.

TETİK PARMAK HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Özellikle sağ el parmaklarında görülen bu rahatsızlık kişinin hayat kalitesini düşürür. Bu kilitlenmeler kolay kolay çözülmez ve kişiye tarifsiz bir acı ve ağrı yaşatır. Her iki elde de aynı anda görülmesi mümkündür. Bu rahatsızlığın bazı belirtileri mevcuttur. Bu belirtilerin arasından en sık yaşanılanlar aşağıda sıralanmaktadır.

  • Bu hastalıktan etkilenen parmakların kitlenmesi, bükülmesi,
  • Uykudan kalktığınız vakit parmakların normale nazaran daha sert olması,
  • Bu hastalığın görüldüğü elin avuç içi kısmında hassasiyet olması,
  • Etkilenen parmakların eskiye nazaran daha zor hareket ettirilmesi,

Parmakları hareket ettirirken "tık, tak" gibi atma seslerinin duyulması gibi bir çok belirtiler mevcuttur. Bu belirtilerden bir veya daha fazlası kişide mevcutsa derhal bir uzmana danışılmalıdır.

TETİK PARMAK TEŞHİSİ NASIL KONUR?

El ve parmak ile ilgili şikayetlere ortopedi ve travmatoloji klinikleri bakmaktadır. Bazı şikayetler ve belirtiler var ise bu bölümden en yakın zamana randevu alınmalıdır. Doktorunuza öncelikle tüm şikayetlerinizi eksiksiz bir şekilde anlatmalısınız. Sizlerin önemsiz gördüğü bir belirti teşhis koymak için önemli bir ayrıntı olabilir.

Sizin şikayetlerinizi dinledikten sonra doktorunuz fiziki muayene yaparak elinizi gözlemler. Bu muayene esnasında parmaktaki nodüller ve takılmalar saptanarak tetik parmak tanısı konur. Daha sonra derhal en uygun tedaviye başlanır.

TETİK PARMAK TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Bu rahatsızlığın iki türlü tedavi süreci vardır. Biri ameliyat ile diğeri ise ameliyatsız tedavidir. Tedavinin amacı, hastalıktan dolayı elde ve parmaklarda oluşan şişliği indirmek ve parmakların eski kuvvetini kazanmasını sağlamaktır.

Genellikle önce ameliyatsız tedavi yöntemine başvurulur. Bu tedavide ilaç kullanımı ve alet kullanımı vardır. Mümkün olduğunca parmakları zorlayan hareketlerden kaçınılmalıdır. Aynı zamanda parmak egzersizleri yaparak tedavi süreci kolaylaştırılabilir.

Ameliyat ile yapılan tedavide ise perkütan serbest bırakma cerrahisi veya açık cerrahi operasyonları gerçekleştirilir. Yaklaşık 20 dakikalık bir ameliyattır. Hastanın ameliyat sonrası gözlem için geceyi hastanede geçirmesini gerektirecek bir durum yoktur.

Perkütan serbest bırakma ameliyatı sonrası yara izi kalmaz. Lakin iğnenin girdiği bölgeye pansuman yapılmalıdır. Yaklaşık 15 gün sonra dikişler aldırılabilir. Kişi ameliyat sonrası günlük yaşamına uyum sağlamakta zorlanmaz ama parmakları zorlayacak hareketlerden bir süre uzak durmalıdır.

TETİK PARMAK HASTALIĞINDAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?

Bu hastalıktan korunmak için bazı tedbirler alınmalıdır. Bu tedbirlerin başlıca olanları aşağıda yazmaktadır.

  • Özellikle masa başı klavyede çalışan bireyler hızlı ve uzun süre ara vermeksizin yazmaktan kaçınmalıdır.
  • Gün içinde parmaklar ve eller belli aralıklarla dinlendirilmelidir.
  • Tetik parmak hastalığının sık görüldüğü parmak genellikle başparmaktır. Bu nedenle başparmağa fazla yük bindirilmemelidir.

Bunların yanı sıra başka tedbirlerde araştırılarak bilinçli bir şekilde uygulanırsa tetik parmak hastalığına yakalanma riski azaltılmış olur.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN