Türk bilim insanı Berna Sözen dünya için umut oldu: Kısırlık tedavisinde çığır açan keşif

Türk bilim insanı Berna Sözen dünya için umut oldu: Kısırlık tedavisinde çığır açan keşif

Türk bilim insanı Berna Sözen dünya için umut oldu: Kısırlık tedavisinde çığır açan keşifYale Üniversitesi'nde çalışmalarını sürdüren Dr. Berna Sözen, embriyonun ilk gelişim aşamalarını taklit eden ve sperm ve yumurta olmadan kök hücreler kullanarak oluşturduğu "yapay embriyolar" ile bilim dünyasında büyük ses getirdi. Bu yenilikçi çalışma, erken gebelik kayıplarının önlenmesi ve doğum kusurlarının kökenlerinin anlaşılması için umut verici bir adım olarak görülüyor.

Türk bilim insanı Berna Sözen, Yale Üniversitesi'nde yürüttüğü çalışmalarla bilim dünyasında dikkat çekiyor. Sözen'in kök hücre kullanarak sperm ve yumurta olmaksızın erken gelişim dönemini taklit eden embriyolar oluşturması, erken gebelik kayıplarının önlenmesi adına büyük bir umut olarak görülüyor. Bu buluş, özellikle erken gebelik dönemindeki kayıpların nedenlerinin anlaşılmasında önemli bir adım niteliğinde.

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre, Berna Sözen ve ekibi, yapay olarak oluşturulan bu embriyolar üzerinde çalışarak, gebelik sürecinde meydana gelen komplikasyonları daha iyi anlamayı ve bu problemleri çözme yolunda ilerlemeyi hedefliyor. Sözen, bu embriyoları "embriyoyu modelleyen bir sistem" olarak tanımlıyor ve çalışmalarının tamamen etik normlara uygun olduğunun altını çiziyor.

KISIRLIĞIN ÜSTESİNDEN GELİNMESİNE YARDIMCI OLABİLİR

Berna Sözen'e göre, bu araştırmalar sayesinde embriyonun rahme tutunma süreci ve bu süreçte meydana gelen genetik ya da morfolojik olaylar daha iyi anlaşılıyor. Bu bilgiler, gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam etmesi için gereken bilgileri sağlayarak, kısırlık gibi problemlerin üstesinden gelinmesine yardımcı olabilir.

Sözen, kısırlıkla mücadele konusunda çalışmalarının doğrudan bir çözüm sunmasından çekinse de, embriyonun gelişimi ve rahme tutunma süreciyle ilgili elde edilen bilgilerin, bu alandaki sorunların anlaşılmasına ve çözüm bulunmasına önemli katkılar sağlayacağını belirtiyor.

'KARA KUTU' DEŞİFRE OLUYOR

Berna Sözen'in çalışmaları, bilimsel araştırmaların toplumsal sorunlara çözüm getirebilme potansiyelini gözler önüne seriyor. Embriyo gelişim dönemi, pek çok bilinmeyen içerdiği için "insanın kara kutusu" olarak adlandırılıyor ve Sözen'in çalışmaları bu kara kutunun deşifre edilmesine yönelik önemli bir adım olarak kabul ediliyor.

Sözen ve ekibinin Yale Üniversitesi'nde yürüttüğü bu önemli çalışmalar, dünya genelindeki bilim insanları tarafından yakından takip ediliyor ve gebelik kayıplarının önlenmesine yönelik yeni terapötik yaklaşımların geliştirilmesinde büyük bir umut vaat ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN