’Türk halkının ağız ve diş sağlığı karnesi çürük’

’Türk halkının ağız ve diş sağlığı karnesi çürük’

Türk halkının ağız ve diş sağlığı konusunda kötü bir karneye sahip olduğunu belirten Türk Diş Hekimleri Birliği Genel Başkanı Tarık İşmen, Sağlık Bakanlığı’nın pilot Aile Diş Hekimliği uygulamasının ülke genelinde yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.

Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) 20 Mart Dünya Ağız Sağlığı Günü’nde basın toplantısı düzenledi. Konuşmasında Ankara Üniversitesi ile Sağlık Bakanlığınca 2022’de güncellenen araştırmaya işaret eden İşmen, “Türkiye, ağız ve diş sağlığı konusunda ne yazık ki kötü bir karneye sahip. Bireyin çürük, kayıp ve dolgulu diş sayısını gösteren endeks, ülkemizde 15 yaşından sonra 2,5 iken 35 yaşında 8’e çıkmakta ve 65 yaşından sonra da 22’ye ulaşmakta” dedi.

İşmen, Almanya, Fransa gibi ülkelerin koruyucu diş hekimliği ve ulusal koruyucu ağız ve diş sağlığı projeleriyle bu sorunun üstesinden geldiğini belirterek, Bakanlığın 2022’de başlattığı pilot Aile Diş Hekimliği uygulamasının önemli bir fırsat olduğunu dile getirdi.

kllkl.jpg

İşmen, uygulamanın içinin doldurulması gerektiğini belirterek “TDB olarak projenin tüm Türkiye’yi kapsayacak ulusal planlamasının yapılmasını, kamu ve özelde çalışan tüm diş hekimlerinden yararlanılmasını, aile diş hekiminin sadece ‘koruyucu girişimlerle’ sınırlanmaması, bu kavramın içine tüm diş hekimlerinin alınmasını, koruyucu ağız-diş sağlığı paketi oluşturulmasını ve sosyal sigorta kapsamına alınmasını, 0-18 yaş çocuk ve genç grubuna, ülkemizin yaşlı nüfus hızında ki artış göz önüne alınarak 65 yaş üstünün de dahil edilmesi gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN