Doç. Dr. Emrah Çeltikçi ve Doç. Dr. Melih Şahin başkanlığındaki Türk hekimlerin göz çukurundan girerek yaptıkları beyin ameliyatıyla dünya literatürüne girdi. Yöntemi 32 vakaya başarıyla uygulayan ekibin çalışması Neurosurgical Focus dergisine kapak oldu.
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi hekimlerinden Doç. Dr. Emrah Çeltikçi ve Doç. Dr. Melih Şahin başkanlığındaki Türk hekimler, göz çukurundan girilerek yaptıkları beyin tümörü ameliyatı ile dünya literatürüne girdi. Ekip, 32 vakada ‘Transorbital Nöroendoskopi’ olarak isimlendirilen ameliyat serisi gerçekleştirdi. Bu operasyonda kullanılan yöntem alanın en prestijli dergilerinden Neurosurgical Focus’un bu ayki sayısına kapak oldu.
Dünyada birkaç uygulama örneği bulunan cerrahiye ilişkin bilgi veren Doç. Dr. Şahin, yeni teknolojiyle birlikte beyin tümörleri cerrahisinde farklı uygulamaların da artık söz konusu olduğunu belirtti. Şahin, şu bilgileri verdi:
“Artık göz çukurundan girilerek beyin cerrahisini yapabiliyoruz. Bu yöntemle, hastanın gözünü koruyarak görme fonksiyonlarına hiç zarar vermeden, sadece göz kenarında yaklaşık 3-4 santimetrelik bir kesiyle, göz çukurunu bir koridor olarak kullanıyoruz ve o bölgedeki tümöre hızlı bir şekilde müdahale edebiliyoruz. Genel anestezi altında gerçekleştirilen ameliyat, yaklaşık 3 saat sürüyor. Bu yöntemin yapılabilmesi için en önemli kriter, tümörün yerleşim yerinin uygunluğu. Göz çukurundan girilerek kullanılan koridorla beyindeki tümöre ulaşılabilmesi gerekiyor.”
Şahin, yöntemin açık cerrahiye oranla önemli avantajlar sağladığının altını çizerek, “Bu yöntemle, ameliyat ve hastanede yatış süresi kısalıyor, kafatası kemiği kesilmeden adeta göz kapağı estetiği gibi küçük bir kesiyle gerçekleştirildiğinden estetik açıdan iz kalmıyor” diye konuştu.
Doç. Dr. Çeltikçi de yöntemin bilimsel bir çalışmayla dünyaya sunulduğunu belirtti. Bu ameliyatların ekip işi olduğunu ve beyin-sinir cerrahisi ile KBB uzmanlarının birlikte operasyona girmesi esasına dayandığını ifade eden Çeltikçi, yöntemin, Türkiye’de Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesindeki iki ayrı bilim dalının koordineli çalışması sonucunda uygulandığını ve başarılı sonuçlar elde edildiğini söyledi.