Ünlü isimlerin vazgeçemediği aralıklı oruç diyetinde doğurganlığı düşürme tehlikesi

Ünlü isimlerin vazgeçemediği aralıklı oruç diyetinde doğurganlığı düşürme tehlikesi

Yeni yayınlanan bir çalışmada, ünlü isimlerle beraber meşhur olan aralıklı oruç diyetinin kilo vermek için faydalı olabileceği, ancak üremeyi olumsuz yönde etkileyebileceği öne sürüldü.

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, yalnızca belirli bir zaman diliminde yemek yeme düzeni olan aralıklı oruç diyeti, tekniği nedeniyle doğurganlık sorunlarına neden olabilir.

Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences dergisinde yayınlanan araştırmada, aralıklı oruç diyetinin zebra balığı üremesi üzerinde nasıl bir etkisi olduğu test edilerek sperm, yumurta üretimini ve yavru kalitesi ölçüldü.

BALIKLAR İKİ GRUBA AYRILDI

Zebra balığı, metabolizmada yer alan tüm ana organlara sahip oldukları için bunun gibi çalışmalarda yaygın olarak kullanılırken, İngiltere’de bulunan East Anglia Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, 12 erkek ve 12 dişi balıktan oluşan bir grup tok, 18 erkek ve 18 dişi balıktan oluşan farklı bir grup ise aralıklı oruç diyetiyle aç bırakıldı. Aç gruptaki balıklara 15 gün sonra normal yemelerine izin verildi.

Daha sonra, araştırmada yer alan 30 erkek ve 30 dişi balık, üreme performansını test etmek için çalışmanın 7, 15, 21, 28 ve 35. günlerinde genel popülasyondan karşı cinsten balıklarla rastgele eşleştirildi. Balıklara üremeleri için en fazla beş saat verilirken, başarısız olduklarında ertesi gün işlemi tekrarlamaları için başka bir eş verildi. Çalışmanın 7, 15, 21 ve 35. günlerinde 30 erkek balığın her birinden spermler toplandı ve yumurtalar 2 ve 24 saat sonra değerlendirildi.

‘DOĞRUDAN KARŞILAŞTIRILAMAZ’

Bulgular, diyeti uygulayan gruptaki dişi balıkların ortalama olarak 7. ve 15. günlerde “önemli ölçüde daha düşük” üreme gösterdiğini ve toplamda dişiler için daha az sayıda yavru olduğunu gösterdi. Aralıklı oruç grubundaki 75'e kıyasla, iyi beslenen grupta 163 yavru oldu. Diyet grubundaki erkek balıkların da sperm hızlarında ve kalitelerinde düşüş meydana geldi.

Çalışmanın yazarları, metabolizma farklılıkları nedeniyle sonuçların "bir memelide iki haftalık bir süre ile doğrudan karşılaştırılamayacağını" kaydederken, araştırmanın insanları oruç tutmanın sadece kilo vermeye değil doğurganlık üzerindeki etkisinin önemini anlamaya teşvik edeceğini umuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN