Uzman isimden "Maske takın" uyarısı... Covit-19 geri mi dönüyor? Bu sefer daha bulaşıcı

Uzman isimden "Maske takın" uyarısı... Covit-19 geri mi dönüyor? Bu sefer daha bulaşıcı

Uzman doktordan "Maske takın" uyarısı geldi! 2020 yılında Türkiye'de patlak verek Covit-19 salgını, yeniden mi başlıyor? Bu sefer daha bulaşıcı...

Uzmanlar, Türkiye'de son dönemde görülen ve kişiden kişiye kolayca bulaşabilen koronavirüs eris varyantıyla ilgili uyarılarda bulundu. Bu varyantın bulaşıcılığına dikkat çeken uzmanlar, bağışıklığın güçlü tutulması ve kalabalık ortamlarda maske takılmasının önemine vurgu yapıyor.

İLK KEZ ŞUBAT AYINDA TESPİT EDİLDİ

koronavirus-dha-2026366-1200x675.jpg

Dr. Vuslat Keçik Boşnak, eris varyantına ilişkin konuşarak, "Türkiye'de de görülen EG.5.1 yani koronavirüs eris varyantı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından omicron soyundan gelen covid-19’un mutasyona uğramış bir alt varyantıdır ve daha bulaşıcıdır. Eris varyantının ortaya çıkmasının nedeni virüsün insanlar arasında yayılırken zamanla mutasyona uğramasıdır. Bu mutasyonlar virüsün davranışını ve özelliklerini değiştirebilir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından izlenen varyantlar listesinde 5. sırada yer alan yeni varyant, ilk olarak Şubat 2023'te tespit edilmiştir" dedi.

KULUÇKA SÜRESİ 5 GÜN

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Vuslat Keçik Boşnak, eris varyantının, diğer adıyla Eris Virüsü'nün özelliklerine dikkat çekerek, virüsün mutasyona uğramasıyla kuluçka süresinin kısalığını belirtti ve bu sürenin ortalama olarak beş gün olduğunu ifade etti.

ERİS VARYANTI NASIL BULAŞIR? BELİRTİLERİ NELER?

64d320f0ae0a8f1c106bb35e.webp

Bulaşma yollarına değinen Doç. Dr. Boşnak, "Eris varyantı, kişiden kişiye öksürme, hapşırma ve konuşma yoluyla hızla bulaşabilir. Hastalığın başlıca belirtileri arasında ateş, boğaz ağrısı, öksürük, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, baş ağrısı, nefes darlığı, hapşırma, tat ve koku kaybı, halsizlik ve yorgunluk, kas ve eklem ağrıları, iştahsızlık ve ishal bulunurken, eris varyantının belirtileri genellikle yaygın covid-19 semptomlarıyla benzerlik gösterir. Eris varyantı da diğer omicron alt varyantları gibi üst solunum yollarını enfekte ederken, yaşlı veya bağışıklık sistemi zayıf kişilerde alt solunum yolları enfeksiyonlarına yol açabilir. Özellikle tat ve koku kaybı, mide bulantısı, kusma ve ishal gibi semptomların görülme sıklığının azaldığı gözlemlenmektedir. Ancak bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde eris varyantının etkileri daha şiddetli olabilir. Henüz eris varyantına bağlı ölüm vakaları bildirilmemiştir" şeklinde konuştu.

ERİS VARYANTINDAN KORUNMAK İÇİN MASKE UYARISI

5ee084747af5072684f4f421.webp​​​​​​​

Doç. Dr. Boşnak, eris varyantından korunmanın yöntemleri hakkında da bilgi vererek, kişisel hijyen kurallarına dikkat edilmesi, temas edilen yüzeylerin düzenli olarak temizlenip dezenfekte edilmesi, hasta olduğundan şüphelenilen kişilere yakın temas edilmemesi, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının benimsenmesi, uyku düzenine önem verilmesi, hastalık şüphesi durumunda evde istirahat edilmesi ve kalabalık ortamlarda maske takılması gibi önlemlerin virüsten korunmak için etkili olduğunu vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN