Uzmanlar tek tek uyardı! Bu yiyeceği yerken dikkat edin... Sağlıklı derken sağlığından olmayın

Uzmanlar tek tek uyardı! Bu yiyeceği yerken dikkat edin... Sağlıklı derken sağlığından olmayın

İnsan sağlığı için oldukça faydalı olan ve doğada yetişen yiyeceklerin bazıları ne yazık ki zehir saçabiliyor. Uzmanlar ise bu konuda vatandaşları uyarıyor. Söz konusu bu yiyeceklerden biri de sıklıkla tüketilen o yiyecek oldu. Sağlıklı derken sağlığınızdan olmayın…

Doğada yetişen ve insanlar tarafından tüketilen bazı yiyecekler sağlığımız için her ne kadar faydalı olsa da bu yiyeceklerin arasında sağlığa zarar verebilecek türler de bulunuyor. Uzmanlar ise bu konu hakkında uyarılarda bulunurken özellikle bu yiyecek hakkında ciddi uyarılar yapılıyor. Bu yiyeceğin ciddi oranda zehirleme vakalarına neden olduğu açıklandı.

ACİL SERVİSE BAŞVURANLARIN YÜZDE 10’U ZEHİRLENME VAKASI

Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Halil Kaya, son günlerde artan mantar zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulundu. Acile başvuran hastalardan yüzde 10’unun mantar zehirlenmesinden dolayı olduğu açıklanırken, vakaların yüzde 70’inin ise 6 yaş altı çocukların olduğu bildirildi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Kaya, "Mantar zehirlenmeleri, çok basit şikayetten karaciğer yetmezliği ve karaciğer nakli gibi çok dramatik sonuçlara kadar gidebilen ciddi klinik tablolar meydana getirebilmektedir. Ayrıca böbrek yetmezliği şeklinde ciddi sonuçlara yol açabilmektedir” dedi.

yeni-proje-1.jpg

Öte yandan söz konusu mantarların yıllardır tüketilmesi gerekçesine dayanarak bir sorun çıkmayacağını düşünmenin sakıncalı olduğunu ifade eden Kaya, "Biz mantarı ısıttık, pişirdik, dondurduk, bunun zehirliliği kalkmıştır" gibi yaklaşımların yanlış olduğunu söyledi. Kaya, sözlerine şunları ekledi:

"Çünkü bunlar ısıya dayanıklıdır. Bu yüzden toksinin etkisi ortadan kalkmamaktadır, buna da özellikle dikkat etmek gerekiyor. Ayrıca mantarın tipini, şeklini ne kadar iyi biliyorum desek de bu zehirlidir ya da bu zehirsizdir gibi bir değerlendirmemiz yok. Mantarların çoğu iyi huylu, sadece basit bulantı ve ishallerle geçiştirilebilecek sorunlara yol açtığı gibi amanita grubu dediğimiz mantar grubunda karaciğer yetmezliği özellikle karaciğer naklini gerektirecek düzeyde soruna yol açabilir."

yeni-proje.jpg

YEDİKTEN 6 SAAT SONRAKİ BELİRTİLER ÖNEMLİ

Mantar yiyen kişinin şikayetlerinin erken veya geç başlaması çok önemli olduğunu belirten uzman isim, ilk 2 saat içinde başlayan mantar zehirlenmeleriyle ilgili klinik tabloların nispeten daha iyi seyirli olduğuna değinerek, "6 saatten sonra eğer kişide belirtiler ortaya çıkmaya başlıyorsa bu tür zehirlenmeler mantar zehirlenmesi açısından daha çok önem arz etmektedir. Buna da özelikle vatandaşlarımızın toplumumuzun dikkat etmesi gerekmektedir” dedi.

İlaveten aktif kömür uygulaması yapılması, bulantı ve kusmasını giderme amacıyla ilaç uygulamasının gerektiğini bildirerek, "Bu kişilerin özellikle sıvı elektrolit uygulamasına bağlı olarak böbrek yetmezliği gelişimi gibi bir ihtimalde bulunduğu için bu tedaviyi ihmal etmemeleri mümkün olan en kısa sürede acil servise başvurmaları yerinde olacaktır." bilgisini verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN