Uzmanlar üstüne basa basa uyarıyor! Bu besin yavaş yavaş ölüme götürüyor… Sağlıklı hayat için ondan uzak durun

Uzmanlar üstüne basa basa uyarıyor! Bu besin yavaş yavaş ölüme götürüyor… Sağlıklı hayat için ondan uzak durun

Tükettiğimiz her besinin sağlığımıza iyi ya da kötü bir etkisi varken uzmanlar özellikle de o besinden uzak durulması gerektiğini söylüyor. Her tüketim sağlığa zarar verirken adeta yavaş yavaş ölüme götürüyor. Eğer sağlıklı ve uzun bir ömür istiyorsanız özellikle de o besinden uzak durmanızı tavsiye ediliyor.

Sağlıklı beslenmek sağlıklı ve uzun bir yaşam için oldukça önemli bir faktördür. Tükettiğimiz her besinin vücudumuza bir etkisi bulunduğu için akşama ne kadar sağlıklı beslenirseniz o kadar sağlıklı bir bünyeye ve dolayısıyla da bir yaşama sahip oluruz. Uzmanlar özellikle de uzak durulması gereken besinleri sıralarken her uzmanın ortak görüşü şekerden uzak durmak oluyor. Öyle ki bazı uzmanlar şeker kullanımının kansere yakalanma riskini artırdığını söylüyor. Bu kapsamda bazı açıklamalarda bulunan Diyetisyen Samet Polat, sağlıklı beslenmenin de kanser hastalığının önlenmesinde ve tedaviye katkı sağlamasında önemli bir rol oynadığını belirtti.

yeni-proje-2-003.jpg

“SEBEBİ BİLİNEN ÖLÜMLER ARASINDA İKİNCİ SIRADA”

Diyetisyen Samet Polat, kanserin dünyanın her yerinde ve her etnik grupta rastlanan bir hastalık olduğunu söyledi. Zehirli kimyasallar, genetiği değiştirilmiş besinler, radyasyon, sağlıksız beslenme, alkol-sigara bağımlılığı, virüsler ve genetik faktörler gibi nedenlerle ortaya çıkabilen kronik bir hastalık grubu olduğunu söyleyen Polat, "İki yüzden fazla türü olduğu belirtilen kanser, dünya genelinde sebebi bilinen ölümler içerisinde ikinci sırada yer almaktadır. Önümüzdeki yıllarda da kanser hasta sayısının artacağı öngörülmektedir. Bazı kanser türlerinin ortaya çıkışının önlenebiliyor olması, kanserden korunmanın önemini daha da artırmaktadır. Bu noktada yanlış beslenme alışkanlıklarının kanser oluşumuna etkisinin çok yüksek olduğunun bilinmesi de doğru beslenme alışkanlığı kazanmanın zaruretini göstermektedir” dedi.

KARBONHİDRATI AZ TÜKETMEYE DİKKAT EDİN

Polat, herhangi bir doktor tarafından kişiye özel beslenme şekli önerilmediği sürece günlük rutinde dengeli ve düşük karbonhidratlı beslenmenin önemli olduğunu ifade ederek, “Fazlaca işlenmiş, yüksek oranda karbonhidrat içeren tatlı, börek, çörek gibi hamur işleri, beyaz ekmek, paketlenmiş yiyecekler ve fast-food olarak da adlandırılan yüksek ısılarda birden fazla kez kullanılmış yağlar ile pişirilmiş patates, et ve tavuk vb. yiyeceklerden uzak durmak sağlıklı beslenme adına ilk ve en önemli adımdır. Sonrasında ise yeterli ve dengeli beslenme temel hedefimiz olmalıdır. Et, et ürünleri, süt, süt ürünleri, sebze, meyve ve tahıllar olarak adlandırdığımız besin gruplarından bir diyetisyen yardımı ile günlük alınması gereken miktarlar belirlenerek tercih edilmelidir. Doğal olarak elde edilmiş tereyağı ve soğuk sıkım zeytinyağı yemeklerimizde tercih edilebilir. Yiyeceklerimiz ne kadar doğal ise o kadar sağlıklı besleneceğimiz unutulmamalıdır. Tüm bunlara ek olarak en az beslenme kadar önemli olan su tüketimine ve fiziksel aktiviteye dikkat edilmelidir. Su ihtiyacı yazın artmakta ve kışın azalmakta olup ortalama olarak günlük 2 litre su içilmesi önerilir. Fiziksel aktivite olarak ise haftada en az 3 gün 45-60 dakikalık egzersiz önerilmektedir” diye konuştu.

yeni-proje-3-001.jpg

KANSERE YAKALANMAMAK İÇİN SAĞLIKLI BESLENİN

Kanserli hücrenin en önemli enerji kaynağının şeker yani karbonhidratlar olduğunun unutulmaması gerektiğini hatırlatan Polat, “Bu nedenle beslenme tercihimiz çok düşük karbonhidratlı olabilir. Çok düşük karbonhidratlı diyet: günlük 50 g altında karbonhidrat içeren; günlük yiyeceklerden alınan toplam enerjinin %55-60’ının yağdan, %25-35’inin proteinden ve %10’dan daha azının ise karbonhidratlardan geldiği diyet olarak tanımlanabilir. Bu beslenme şeklinde enerji üretimi için glukozun (şeker) yerine vücudun yağları yakmasını zorlamak temel hedeftir. Yapılan çalışmalarda beslenmenin kansere karşı oldukça önemli faydaları olduğu gösterilmiş olmakla birlikte çok düşük karbonhidratlı beslenmenin posa yani lif, B1, B2, B6, folat, potasyum ve E vitamini alımı açısından yetersiz olduğu göz önüne alınmalıdır. Kanser, eşlik eden bazı fiziksel rahatsızlıkların yanı sıra maddi ve manevi yönüyle de mücadelesi zor bir hastalıktır. Günümüzde korunma ve erken teşhisin kansere karşı en önemli kontrol mekanizmaları oldukları söylenebilir. Sağlıklı beslenmenin de hastalığın önlenmesinde ve tedaviye katkı sağlamasında önemli bir rol oynadığı unutulmamalıdır” açıklamasını yaptı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN