Yeni bir tespit: Kovid beyinde parkinsonla aynı hasarı bırakıyor

Yeni bir tespit: Kovid beyinde parkinsonla aynı hasarı bırakıyor

Üçüncü yılında olan Kovid virüsünün insanda bıraktığı izlere yönelik her geçen gün yeni bir tespit yapılıyor. Avustralya’da yapılan son araştırmaya göre, Kovid-19’un beyinde başlattığı etki Parkinson ve Alzheimer’la aynı. Araştırma, Kovid’e yakalanan kişilerde nörolojik bozuklukların ortaya çıkabileceğini de gösterdi. Çalışmaya göre beyin Kovid sonucu iltihaplanan beyin hücreleri zamanla ölüyor. Bu da davranışlarda ve hafızada zayıflama gibi nörolojik belirtileri beraberinde getiriyor.

Dünyada etkileri üç yıldan beri süren Kovid-19 salgınının insanda bıraktığı hasarlara ilişik her geçen gün yeni bir tespit yapılıyor. Ancak bu tespitlere rağmen uzmanlar virüsün özellikle de beyinde bıraktığı hasarı tam olarak belirleyemediklerini ifade ediyor. Buna ilişkin son araştırma Avustralya’da yapıldı. Avustralyalı araştırmacılara göre, Kovid-19’un beyinde başlattığı inflamatuar süreçler, Parkinson ve Alzheimer’da gözlemlenenlerle aynı. Yeni araştırma, Kovid’e yakalanan kişilerde nörodejeneratif bozuklukların ortaya çıkabileceğine dair olası bir ipucu olabilir. Ancak aynı zamanda gelecekte bu hastalıklara karşı bir tedavi seçeneği oluşturulmasına da katkı sağlayabilir.

ANCAK HALA TAM OLARAK ÇÖZÜLEMEDİ

Ancak buna rağmen Kovid-19’un beyni nasıl etkilediği halen tam olarak anlaşılamadı. Şimdi de Queensland Üniversitesi’nden araştırmacılar, enfeksiyonun beyindeki bağışıklık hücrelerini etkileyerek iltihabi bir tepkiye yol açabildiğine dair kanıtlar buldu. Nature’s Molecular Psychiatry adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan ve Independent Türkçe’nin aktardığı araştırmanın yazarı Profesör Trent Woodruff, “Virüsün beynin bağışıklık hücreleri, yani Parkinson ve Alzheimer gibi beyin hastalıklarının ilerlemesinde rol oynayan ‘mikroglia’ hücreleri üzerindeki etkisini inceledik” diye konuştu.

BEYİN HÜCRELERİ ZAMANLA ÖLÜYOR

“Ekibimiz laboratuvar ortamında insan mikroglia hücrelerini büyüttü ve hücrelere Kovid-19 hastalığına neden olan SARS-CoV-2’yi bulaştırdı” diyen Woodruff, sözlerini şöyle sürdürdü: Hücrelerin etkin biçimde iltihaplandığını gördük. Parkinson ve Alzheimer proteinleri de aynı şekilde çalışıyor. Araştırmacılara göre bu aktivasyon, nöronal beyin hücrelerinin zamanla ölmesine yol açıyor. Bu da davranışlarda ve hafızada zayıflama gibi nörolojik belirtileri beraberinde getiriyor.

BU BİR TÜR SESSİZ KATİL

Woodruff “Yani biri zaten Parkinson’a yatkınsa, Kovid-19’a yakalanması beyindeki o ‘ateşi’ körüklemek anlamına gelebilir” ifadelerini kullandı: “Aynı durum, Alzheimer ve iltihaplanmalarla bağlantılı diğer demans türleri için de geçerli olacaktır.” Çalışmanın ortak yazarlarından Dr Albornoz Balmaceda ise şunları söyledi: “Bu bir tür sessiz katil çünkü uzun yıllar boyunca herhangi bir semptom görmüyorsunuz.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN