Yıkıcı salgın, sınır kapılarını açtı, hızla yayılmaya başladı! Uzmanlar ise acil diyerek uyardı! Yüzlerce kişiyi ölüme götürebilir...
Mpox, 2022 yılında dünya genelinde 100'den fazla ülkeye yayılarak büyük bir sağlık krizine neden olmuştu. Şiddetli ateş, grip benzeri semptomlar ve ağrılı döküntülerle karakterize edilen bu hastalığın yeni, daha öldürücü bir türü, uluslararası sağlık otoritelerini endişelendirmeye devam ediyor.
183 KİŞİNİN ÖLÜMÜNE SEBEP OLDU
Daily Star'da yer alan bilgilere göre, Batı Afrika'nın bazı bölgeleri, yaklaşık 100 bin kişiyi etkileyen ve 183 kişinin ölümüne yol açan yıkıcı mpox salgınının etkisinden henüz kurtulamıyor. Yeni tür mpox virüsü, şu anda Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki mülteci kamplarında çocuklarda yüzde 10'luk bir ölüm oranına yol açıyor. Virüsün, hızlı yayılma yeteneği ve mevcut testlerle tespit edilemeyen mutasyonları, durumu daha da kritik hale getiriyor.
Araştırmalar, hastalığın yeni varyantının ülke sınırlarını aştığını ve son haftalarda Burundi, Güney Afrika ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti arasında birçok ölüme neden olduğunu gösteriyor. Bölgedeki çatışmalar nedeniyle binlerce kişinin yerinden edilmesi, salgının kontrolünü daha da zorlaştırıyor.
Ulusal Sağlık Sistemi (NHS), Batı Afrika'dan İngiltere'ye seyahat eden ve semptomlar gösteren kişilere derhal tıbbi destek almaları çağrısında bulundu. Ancak, hastalığın daha önce salgın görülmemiş bölgelere yayılması, salgının yeniden patlak vermesini önlemek için yeterli önlemler alınmadığı endişesini artırıyor.
Mpox aşısı geliştiren bir firmanın İcra Başkan Yardımcısı Dr. Zeil Rosenberg, Mail Online'a verdiği demeçte, "Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DRC), yalnızca bu yıl bildirilen 11 bin vaka ile kontrol edilemeyen bir vaka patlamasının merkezi olmaya devam ediyor ve yavaşlama belirtisi göstermiyor. Tarihsel olarak Orta Afrika'ya özgü olan en şiddetli ve ölümcül Klad 1 mpox türü yaygınlaştı ve artık bölge genelinde bulunuyor" şeklinde açıklamada bulundu.
Mpox, 1970'lerin başından beri Orta ve Doğu Afrika'da etkisini sürdürmektedir. Mevcut bir aşı olmasına rağmen, yeterli kaynak ve altyapıya sahip olmayan ülkelerde aşının benimsenmesi yavaş ilerliyor. Virüs, sincap gibi bilinen taşıyıcı hayvanlarla doğrudan temas yoluyla yayılabileceği gibi, enfekte kişilerle yakın temasta da bulaşabilir.
ABD'de son salgında 32 bin 63 vaka ve 58 ölüm bildirilmişken, Kuzey, Orta ve Güney Amerika, Avrupa, Afrika, Asya ve Avustralasya'da da önemli sayıda vaka rapor edilmiştir.