Yıllardır yemeyin diye halk kandırıldı! Demir eksikliğine ne beyaz et ne pekmez verin: Canan Karatay çaresini anlattı

Yıllardır yemeyin diye halk kandırıldı! Demir eksikliğine ne beyaz et ne pekmez verin: Canan Karatay çaresini anlattı

İnsanlarda demir eksikliğinin çok fazla görüldüğünü söyleyen Canan Karatay, özellikle kadınlardaki eksikliğin ergenlik çağından itibaren hızlı bir azalışa geçtiğini belirtti. Demir eksikliği için başvurulan yolların genelde yanlış olduğunu ifade eden Karatay, yıllardır halkın yemeyin diye kandırıldığını da anlattı…

Demir eksikliği vücudun tüm kimyasını değiştiren bir etkendir. Demir eksikliği yaşandığında baş dönmesi, göz kararması ve halsizlik gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor. Ülkemizde özellikle kadınlarda demir eksikliğinin ergenlikle birlikte başladığını söyleyen Canan Karatay, demir eksikliğine çare olarak görünen pekmez ve beyaz etle ilgili doğru bilinen yanlışları anlattı.

DEMİR EKSİKLİĞİ NEDEN OLUR?

Kana bakılarak demirin anlaşılabileceğini ifade eden Karatay, "Demir eksikliği Türkiye'de senelerden beri çok yaygın. Bunun birkaç sebebi var. Özellikle beslenme. Türkiye'de kadınlarda demir eksikliği ergenlik döneminde regl ile başlıyor. Onun dışında hamilelik, doğum, kan kaybı, emzirme durumları da demiri azaltır. Tüm bunlar bir faktördür. Beslenmeye bağlı olarak genç kızlarda, hanımlarda demir çok düşük. Çünkü kaybedilen demir yerine gelmiyor. Ülkemizde kronik kabızlık çok fazla var. Bunun da demir kaybına etkisi vardır. Emziren annelerde özellikle çok fazla demir kaybı var. Tarım zehirleriyle regl dönemleri çok bozuldu. Düşük yapan hanımların kan kaybetmesi demiri düşürüyor. Bu yüzden kansızlık daha çok kadınlarda görülüyor. Erkeklerde de görülüyor. Özellikle ameliyat olan erkeklerde sık görülüyor" dedi.

canan-karatay-kirmizi-et-1.jpg

DEMİR EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Canan Karatay demir eksikliğinin belirtilerini şu şekilde sıraladı:

"Baş dönmesi, göz kararması, halsizlik, yüzün kireç gibi olması..."

“HALK TUZAĞA DÜŞÜRÜLDÜ, KANDIRILDI”

Demir için sağlıklı beslenmenin önemine değinen Karatay, kırmızı etle ilgili yanlışı şöyle açıkladı:

"Gıdalar, sağlıklı yemek çok önemli. Senelerdir kırmızı et tüketmeyin, tehlikeli dendi, halk tuzağa düşürüldü, kandırıldı. Beyaz et yiyin denildi. Tavuk ve balıkta etten daha fazla kolesterol var. Kolesterolü olanlara söylüyorum. Halk uyansın artık. Demir; kırmızı ette, dalakta, karaciğerde, kemik iliğinde, kemik suyunda, kellede paçada vardır. Demir tek başına değil diğer minerallerde çok önemlidir. Onun için öneriyoruz."

canan-karatay-pekmez.jpg

DEMİR EKSİKLİĞİNDE PEKMEZ YEMEYİN

Demir için satılan hazır takviyelerin faydalı olmadığını söyleyen Karatay, demir eksikliği olan çocuklara pekmez verilmesinin doğru olmadığını ifade ederek, "Çocuklarda demir için yumurta, kemik suyu, kelle paça çok önemli. Çocukken biz haftada bir kere dalak, karaciğer, yürek yerdik. Pekmez demiri düşürür. Çocuklara çok pekmez verilir ama doğru değil. Demir, hayvansal gıdada, yumurta da vardır" diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN